Internationella Engelska skolan, IES, är ett börsnoterat bolag där intäkterna kommer från skolpengen, som finansieras av skattemedel.
Bolaget har brutet räkenskapsår och i augusti kom beskedet att IES delade ut 1,16 kronor per aktie till ägarna, totalt närmare 50 miljoner kronor.
Grundaren Barbara Bergström fick i egenskap av tredje största ägare över åtta miljoner kronor av vinsten.
Största ägaren är ett riskkapitalbolag baserat i Luxemburg, Bock Capital. Även näst största ägaren är baserad i Luxemburg.

Miljonrullningen fick utbildningsministern att rasa.
– Våra gemensamma resurser som skulle kunna gå till fler lärare, bättre lärarlöner och mer undervisning blir i stället till vinster, sa utbildningsminister Anna Ekström då till TT.
Skolverket: Man ska försöka få in vikarier
Det färska regeringsbeslutet som ger skolor rätt att bedriva undervisning på distans gäller enligt Skolverket enbart när skolorna inte får tag på vikarier.
– Det innefattar om man inte kan få tag på vikarier, säger Per Andersson på Skolverkets presstjänst.
Skolinspektionen är tillsynsmyndighet och har ännu inte prövat något sådant ärende.
Samtidigt har staten nu i samband med coronautbrottet beslutat att ta över kostnaden även för den första sjukveckan, vilket minskar kostnaden för arbetsgivaren.
Efter corona: distansundervisning
Minst en av börsnoterade Engelska skolans grundskolor har i mars övergått till distansundervisning på grund av personalbrist: Internationella Engelska skolan i Liljeholmen.

Enligt ett pressmeddelande från bolaget är det fler av koncernens skolor som bedriver distansundervisning.
”Vissa skolor har på grund av en mycket ansträngd bemanningssituation övergått till att bedriva delar av undervisningen via fjärr- och distansundervisning. Vilka skolor detta berör och i vilken utsträckning varierar utifrån bemanningsläget”, står det.
Skolan hänvisar till läget i Spanien
När skolan stängde lokalerna och flyttade verksamhet till distansundervisning hänvisade rektor Annakarin Johansson Sandman till situationen i länder som Frankrike och Spanien, som har höga dödstal till följd av spridningen av covid-19.
”Många andra EU-länder stänger sina skolor på ett eller annat sätt: Frankrike, Spanien, Tyskland, Danmark, Norge, Portugal, Slovenien, Grekland, Polen, Belgien och fler...” skriver rektorn i ett mejl den 23 mars till vårdnadshavare på Engelska skolan i Liljeholmen, som Expressen har tagit del av.
Hon skriver vidare att ”i Sverige på flera platser förbereder man på många platser för att stänga snart”.
Målet med att helt övergå till distansundervisning var enligt rektorn att minska spridningen i samhället och minska risken för infektioner bland personalen.

Rektorn hänvisade i beslutet till personalbrist.
De bärbara datorer som delades ut för hemundervisning tog slut, enligt information som Expressen tagit del av.
Rektorn: ”Skolan är och har inte varit stängd”
Rektor Annakarin Johansson Sandman avböjer att intervjuas av Expressen.
– Skolan är inte och har inte varit stängd, säger Internationella engelska skolans pressekreterare Linda Norberg.
Hon bekräftar att det bedrivs mycket distansundervisning på grund av ett ansträngt personalläge, och att det är och har varit svårt att hitta vikarier.
– Det har inte räckt för att garantera eleverna en normal skoldag i skolan.
Det har inte räckt för att garantera eleverna en normal skoldag i skolan
Skolan stängde undervisningen i två dagar för planeringsdagar, för att planera övergången till distansundervisning. Förrförra veckan genomfördes distansutbildning på heltid och förra veckan varannan dag.
Elever får förinspelade idrottslektioner
Enligt uppgift till Expressen består undervisningen nu av att eleverna får uppgifter utdelade på morgonen som ska vara avklarade före skoldagens slut, och att de ordinarie lektionerna inte finns kvar.
Men enligt Linda Norberg stämmer inte den uppgiften.
– Alla elever har schemalagda lektioner varannan dag i skolan och varannan dag via digitala hjälpmedel, säger hon.
Idrottslektionerna har ersatts av förinspelade webbaserade instruktioner, vilket pressekreteraren bekräftar och säger att det är en utmaning med just de praktiska ämnena under den här perioden.
Folkhälsomyndighetens rekommendationer är att idrottslektionerna ska ske utomhus men att man ska undvika idrott som inkluderar närkontakt.
Kvaliteten blir mycket sämre om man skulle tvingas läsa hemifrån
Rektor i Akalla: Sämre kvalitet med distansskola
Andra skolor tänker annorlunda och har skapat en fungerande vikariepool så att eleverna får gå i skolan.
På Kista International School i Akalla, med runt 400 elever, säger rektorn Johan Segerfeldt att han känner ett stort ansvar för att hålla öppet och inte hänvisa till distansundervisning:
– Kvaliteten blir mycket sämre om man skulle tvingas läsa hemifrån. Vi har elever som bor flera personer i en trea, många syskon och kanske bara en dator i hemmet, säger han.
Vi försöker trolla med knäna
Kista International School har varit stängd en vecka, från den 14 mars. Det skolan gjorde var att tidigarelägga påsklovet och undervisningen kommer därför pågå måndag till torsdag under ”påsklovsveckan”.
– Vi stängde skolan en vecka från den 14 mars. Då hade vi så stor del av lärarkåren som var sjukskriven så vi kunde inte bedriva verksamheten.
Nu tar Kista International School in vikarier för att hålla skolan öppen. Och enligt rektorn är det inte svårt att hitta vikarier.
Han har fått flera erbjudanden från vikarieförmedlingar den senaste tiden, men skolan löser det genom att hitta vikarier på egen hand.
– Vi försöker trolla med knäna. Många av våra elever bor trångt, har föräldrar som saknar högskoleutbildning och mindre möjlighet att följa utbildning på distans, säger rektorn.