Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skolan ska bli mer rättvis – med slopade krav

Utbildningsministern besöker skolor i samtliga län i Sverige.
Utbildningsminister Anna Ekström på besök hos 4A på Lina Grundskola i Södertälje.Foto: SVEN LINDWALL
De slopade kraven ska göra det enklare för kommuner att söka bidrag att använda till rättvis skolgång för elever.Foto: THOMAS KARLSSON / DN

Det ska bli enklare för kommuner att satsa på en rättvis skolundervisning.

Tidigare hårda krav för att få regeringens likvärdighetsbidrag slopas därför.

Det säger utbildningsminister Anna Ekström i Sveriges Radios lördagsintervju. 

Har du ett nyhetstips till Expressen – så kontaktar du oss

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717

Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen 

– Jag har uppvaktats av många kommunala företrädare som har berättat att de törs inte, eller har inte råd, att söka det här bidraget, eftersom det kräver åtaganden. Därför kommer jag att ta bort det kostnadsvillkor som hittills har gällt, säger Anna Ekström (S), till Sveriges Radio.

Det handlar om ett bidrag som kommuner ska kunna få för att satsa på rättvisa skolor. Tidigare fanns krav på att inga besparingar fick ske i skolan av bidragstagande kommuner. 

Detta krav slopas nu.

”Pengarna ska gå till skolan”

I praktiken innebär det att en kommun som har det kämpigt och behöver strama åt i skolans ekonomi, fortfarande kan få ett tillskott av staten.

– Jag vill vara tydlig – pengarna ska gå till skolan. De ska inte gå till annan kommunal verksamhet och de ska heller inte stanna i statskassan för att kommuner inte vågar söka, säger Anna Ekström.

Miljardbelopp ska betalas ut

I socioekonomiskt svaga områden är barns möjligheter till utbildning sämre än i privilegierade områden, skriver Sveriges Radio. 

När kravet på att inte få ta emot statens likvärdighetsbidrag och samtidigt göra besparingar, plockas bort, gynnar det särskilt dessa områdens kommuner, menar Ekström.

Det statliga likvärdighetsbidraget är på totalt 4,9 miljarder kronor för 2020 och 6,2 miljarder 2021. 

LÄS MER:
Här är politikernas resultat på högskoleprovet (PREMIUM) 

Förslag att stoppa nationalsången mötte kritik

Tidigare i år kom nyheten om att Skolverket ville plocka bort nationalsången ur musikundervisningen i grundskolan. Förslaget väckte stark kritik bland politiker.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.