Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skolan om chocken efter mordet

Agneta Zetterström, rektor på Östermalmsskolan, där pojken gick: "Vi såg till att det fanns 3-4 vuxna i varje klassrum för att barnen skulle få chans att ställa frågor och få ett ärligt svar".

Bilden av en glad och utåtriktad pojke som skrattar rakt in i kameran.

Framför fotografiet, på kondoleansbordet, teckningar och farvälhälsningar från skolkamraterna.

Stämningen var under tisdagen tryckt på Östermalmsskolan i Stockholm sedan en 11-årig pojke i femman hittats död med sin far.

Pappan – en finansman – misstänks ha mördat sin son och sedan tagit sitt eget liv.

En strid ström av barn stannade till vid kondoleansbordet utanför rektorsexpeditionen, där skolan satt upp en fin bild av 11-åringen. Där fanns teckningar och hälsningar och hjärtan.

11-åringen och hans pappa hittades döda i bostaden – granne med en av kung Carl Gustafs vänner – i måndagsförmiddag.

Mannens bästa vän var orolig för finansmannen och ringde flera gånger. Till slut begav han sig till mannens bostad på Östermalm i Stockholm och ringde på. När ingen svarade ringde han polisen som gick in i lägenheten och hittade pojken och hans far döda.

Samma kväll informerades Östermalmsskolans rektor Agneta Zetterström. Vid tisdagsmorgonen fanns hon tidigt på plats och hade lagt fram sin plan för att barnen skulle bli väl omhändertagna.

– Vi hade lagt upp ett program som handlade om hur vi skulle ta hand om barnen. Och vi såg till att det fanns 3-4 vuxna i varje klassrum för att barnen skulle få chans att ställa frågor och få ett ärligt svar, säger Agneta Zetterström.

Väntade på rättegång

Finansmannen – för tillfället arbetslös – åtalades för en månad sedan och väntade på en rättegång där han anklagades för att i juni i år ha misshandlat sin förra flickvän och hennes son samt hotat att döda dem.

Han trakasserade också flickvännens son och fick därför kontaktförbud, vilket innebar att han inte fick närma sig pojken.

– Han gav sig på min son, antagligen för att straffa mig, säger kvinnan.

Hon säger också:

– Att han hade en rättegång hängande över sig var nog en av orsakerna till att han valde att ta sitt liv. Han hade ju en position i samhället. Han älskade verkligen sin son, därför kan ingen förstå att han valde att också ta sin sons liv.

I samband med misshandelsmisstankarna blev pappan fråntagen sina vapen.

– Vi vill inte säga något ännu om hur det har gått till. Vi tror att ingen annan är inblandad och har nu överlämnat fallet till utredningsgruppen för våld mot barn, säger Citypolisens presstaleskvinna Shirley Magné.