Jan Björklund. Vill ha hårdare tag. Foto: Axel Öberg
Jan Björklund. Vill ha hårdare tag. Foto: Axel Öberg

Skolan kan få stänga av stökig elev

Publicerad
Uppdaterad
Jan Björklund vill ha hårdare tag i skolan.
I förslaget till ny skollag som läggs fram före sommaren finns flera förslag om nya straff mot eleverna.
Fler och hårdare straff mot barn i grundskolan, kvarsittning på morgonen och avstängning av stökiga elever.
Det är några av delarna i Jan Björklunds nya skollag.
– Det ska råda ordning och reda i skolan, säger Jan Björklund till SvD.

Elever i grundskolan ska kunna få skriftliga varningar. Vid upprepade varningar ska även rektor kunna utdela en erinran mot eleven.
Ungdomarna ska även kunna stängas av ”om det är nödvändigt med hänsyn till övriga elevers trygghet”, som det står i den promemoria som SvD tagit del av.
Avstängningen får dock bara pågå under en tid och ska kopplas ihop med en ”skyndsam” utredning.
Avstängningen får dock endast ske två gånger per termin, och max en vecka per gång.
Skolan ska även erbjuda kompensation för missad undervisning.
I dag är det endast tillåtet att porta gymnasieelever, men med den nya lagen ska även barn i grundskolan kunna hållas borta från undervisningen.

Försittning som straff

Dagens kvarsittning ska enligt förslaget kombineras med ett nytt straff som kallas ”försittning”.
Försittning är precis vad det låter som: en timmes extra skolgång före skolan i stället för efter.
– Det ska råda ordning och reda i skolan. Reglerna i dag är dels för luddiga, dels för slappa, säger skolminister Jan Björklund till SvD.
Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas riksförbund, välkomnar regeringens initiativ, men menar samtidigt att sanktionerna inte bör kunna tillämpas på de yngsta barnen.
Samtidigt kräver hon extra pengar till kommunerna.
– Regeringen måste förstå att kommunerna kommer att beordra våra lärare att gå till skolan klockan sju, med befintlig lön, säger Metta Fjelkner till SvD.
Målet är att den nya lagen ska klubbas under våren 2010.Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag