Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skolan inför mobilförbud: ”Kommer att beslagtas”

Engelbrektsskolan inför totalt mobilförbud.
Foto: Google Maps / Shutterstock

Till hösten kommer eleverna på Engelbrektsskolan i Örebro att få lämna mobilerna hemma.

Om en elev trotsar förbudet kommer telefonen att beslagtas.

– Eleverna är i skolan för att lära sig – inte för att surfa, säger skolans rektor Torleif Ander till Nerikes Allehanda.

Lagom till terminsstarten skickade Engelbrektsskolan, i Örebro, ut ett brev till elevernas föräldrar. I brevet informerar de att skolan blir totalt mobilfri till hösten, något Nerikes Allehanda var först med att skriva om.

De drygt 800 mellan- och högstadieeleverna på skolan kommer att få lämna mobiltelefonerna hemma i stället.

– Vi kommer inte gå runt som poliser och visitera elever. Men vi kommer naturligtvis ta hand om alla mobiler, säger rektorn Torleif Ander till Nerikes Allehanda.

Rektorn hoppas att förbudet skapar en bättre studiero för eleverna.
Foto: Shutterstock

Vill skydda eleverna

Elever som trotsar mobilförbudet kommer att få sin telefon beslagtagen, för att sedan återfå den vid skoldagens slut.

Enligt Torleif Ander är syftet att skapa en lugnare stämning i klassrummen så att eleverna kan fokusera på undervisningen.

Skolan har haft incidenteter där elever filmats mot sin vilja. Beslutet ska även skapa en trygghet för de barn och ungdomar som lever under skyddad identitet.

– Det finns också studier som visar att elever som har svårare att nå skolresultaten främjas av en mobilfri skolmiljö, säger Torleif Ander.

Engelbrektsskolan inför totalt mobilförbud.
Foto: Google Maps

Fler skolor har infört förbudet

Personalen på skolan kommer att ha tillgång till sina telefoner. Om en vårdnadshavare vill få kontakt med en elev kommer de att få gå via de anställda.

Flertalet grundskolor i Örebros kommun har redan valt att införa ett mobilförbud. En del av dessa tillåter barnen att använda mobilerna på rasterna, medan andra följer i Engelbrektsskolans spår och har infört ett totalförbud.

Torleif Ander är säker på att förändringen kommer att göra eleverna gott.

– Eleverna är i skolan för att lära sig – inte för att surfa, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.