Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mammans ord om sonen – efter minnesstunden

En pojke i samma ålder sitter häktad misstänkt för mord
På måndagskvällen hölls en minnesstund vid den skola där Peter Plax var elev. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Peter Plax med sin mamma Olga Teouch. Foto: Privat
Ljus vid minnesstunden. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Flaggan var på halv stång vid skolan på måndagen. Foto: Alex Ljungdahl
16-årige Peter Plax hittades livlös i fredags. Foto: FREDRIK PERSSON /TT / TT NYHETSBYRÅN
Elisabet Munro, kyrkoherde i Danderyds församling. Foto: Djursholms Kapell
Kent Henningson, bildningsdirektör i Danderyds kommun Foto: Pressbild/My News Desk
1 / 8

16-årige Peter Plaxs bortgång har skakat hemkommunen Danderyd. 

På måndagen hölls en minnesstund i den skola Peter Plax gick på, och kommunen öppnande en fritidsgård dit de som vill ha stöd och prata kan gå.

Uppslutningen var stor och på plats fanns många som grät och öppet visade sin sorg. 

– Det var mycket fint, det värmde mitt hjärta, säger Peters mamma Olga Teouch.

I fredags hittades 16-åriga Peter Plax livlös med kraftiga skallskador. Han fördes till sjukhus med ambulans men hans liv gick inte att rädda.

En annan tonårig pojke sitter nu häktad, misstänkt för att ha dödat Peter. Enligt uppgifter ska det misstänkta vapnet vara en yxa.

Området som Peter Plax kommer ifrån är i chock efter den tragiska händelsen, och på måndagskvällen hålls en minnesstund på skolan i Danderyd där han gick.

– Det är viktigt att bearbeta saker och det är viktigt att vi öppnar upp så att ungdomarna får vara med på olika sätt, så det är jätteviktigt att vi får ha den här minnesstunden, säger den biträdande rektorn. 

Skolan har en krisgrupp och en uppgjord plan över hur de ska bemöta eventuella olyckor där elever kan tänkas behöva stöttning. Men att någonting sådant här skulle ske hade ingen räknat med. 

– Det är absolut ingenting jag skulle kunna tänka mig hända, säger den biträdande rektorn.

”Vi måste prata med ungdomarna”

Skolan i Danderyd har ännu inte kommit i gång efter sommaren, men i veckan ska personalen på skolan sätta sig ned för att komma fram till en plan över hur de ska agera när alla elever kommer tillbaka.

– Vi måste prata med ungdomarna, ta hand om dem och lyssna på deras tankar i det här också, säger den biträdande rektorn.

Biträdande rektorn menar att det är svårt att förstå vad som har hänt.

– Jag är chockad. Jag har inte fått tillräcklig information för att förstå det egentligen. Vad det är som låg bakom det här och varför det blev som det blev.

Hon fortsätter:

– När jag insåg att det handlade om ungdomarna här blev det ännu hemskare på något sätt. När närheten kommer så reagerar man ju egentligen mer. Det finns i mitt huvud hela dagarna.

Liksom Peters föräldrar beskriver biträdande rektorn honom som snäll och glad.

– Den Peter jag kände var en väldigt lugn, sansad och trevlig pojke så det fanns inte i min värld överhuvudtaget att han skulle drabbas av något sådant här.

”Det var mycket fint, det värmde mitt hjärta”. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Öppnat upp en fritidsgård

I och med den tragiska händelsen upprättades i helgen en Posom-grupp, vilket är kommunens och kyrkans samverkansgrupp.

Elisabet Munro är kyrkoherde i Danderyds församling och blev i helgen kontaktad för att stötta skolan och sörjande elever.

– Det är alltid fruktansvärt om man tänker på familjerna och vännerna som har kastat sig in i detta i chock. Man blir bestört när en ung person dör, säger hon.

Kent Henningson, bildningsdirektör i Danderyds kommun, menar att det är många ungdomar i kommunen som är i behov av att träffas och mötas.

– Vi har öppnat en av våra fritidsgårdar som annars har stängt under sommaren där vi tar emot ungdomarna och vi hoppas att vi ska kunna möta dem på ett bra sätt. Vi ser också hos våra ungdomar just nu att det här är saker som ingen är vana att hantera.

Även om det är en svår händelse som är svår att hantera menar Kent Henningson att kommunen har haft resurser för att kunna hantera och möta det inträffade. Samtidigt är det svårt att vara förberedd på något sådant här, menar han.

– Det görs ett bra jobb i både våra skolor och våra fritidsgårdar med ett bra förebyggande arbete, men det här tror jag inte att man kan gardera sig mot, tyvärr.

Peters mamma om minnesstunden

Olga Teouch, Peters mamma, tvekade först om hon skulle orka gå på minnesstunden, men valde sedan att närvara med sin familj och sina vänner. En präst följde också med henne, Olga Teouch arbetar åt Svenska kyrkan.

Efteråt säger hon till Expressen:

– Det var mycket fint, det värmde mitt hjärta. Även om många var ledsna var barnen så fina. Det finns så många fina människor som hjälper mig i den här tragiska situationen.

 Vad sade de som var på plats till dig?

– De sa alla att de älskade Peter, att de alltid tyckt att han alltid varit världens snällaste, roligaste och glad och omtänksam.

Två flickor höll tal. Den ena av dem överlämnade sedan ett papper till Olga Teouch med det hon hade sagt.

– Den andra hade jag svårt att höra, eftersom hon grät så mycket. Men hennes mamma förklarade att de ska skriva ner det hon sa och skicka det till mig. Peters vän sa att hon alltid älskat Peter och kommer fortsätta göra det tills dagen hon dör. 

Mina är förälder till en av Peter Plaxs barndomsvänner. Foto: Alex Ljungdahl / Alex Ljungdahl

”Fint att så många var här”

Mina, som är förälder till en av Peters barndomsvänner, var på plats.

– Det var väldigt fint att så många var här, visade sin omtanke och att man får sörja här tillsammans och dela den här chocken. Det är fint att alla kan mötas här med blommor och tända ljus, för jag tror att det är viktigt att man visar sin medmänsklighet och verkligen möts i ljuset. I slutändan handlar det om ljus och kärlek, och Peter är en ljus ängel, som nu får gå tillbaka för tidigt. Änglar klarar inte av att vara här på jorden.

Mina berättar att hon ofta pratade med Peter, och beskriver honom flera gånger som en ängel.

– Han är en barndomsvän till min son, så det är klart att man vet vem Peter var. Han var världens snällaste, verkligen jättesnäll, och superintelligent, supersmart och superbegåvad. Jorden kommer att sakna honom.