Partisekreterare Carin Jämtin håller avslutningstal på kommunkonferensen. Expressen sänder live. Foto: Sven LindwallPartisekreterare Carin Jämtin håller avslutningstal på kommunkonferensen. Expressen sänder live. Foto: Sven Lindwall
Partisekreterare Carin Jämtin håller avslutningstal på kommunkonferensen. Expressen sänder live. Foto: Sven Lindwall
Statsminister Stefan Löfven, som pressas hårt efter han öppnat för ett tiggeriförbud. Foto: Anna SvanbergStatsminister Stefan Löfven, som pressas hårt efter han öppnat för ett tiggeriförbud. Foto: Anna Svanberg
Statsminister Stefan Löfven, som pressas hårt efter han öppnat för ett tiggeriförbud. Foto: Anna Svanberg

Skolan i fokus sista konferensdagen

Publicerad

I går pressades statsminister Stefan Löfven av Moderaterna sedan han öppnat för ett tiggeriförbud.

Samtidigt valde Miljöpartiet att inte kommentera alls.

I dag fortsätter partiets Socialdemokraternas kommunkonferens i Örebro – och Expressen sänder live från partisekreteraren Carin Jämtins tal klockan 12.

Kommunkonferensen är Socialdemokraternas största nationella sammankomst i år. Ett hundratal deltagare från kommuner, landsting och regioner är samlade i Örebro för att staka ut framtiden. 14 av S-ministrarna är på plats.

Lördagen inleddes med att statsminister Stefan Löfven talade. I sitt anförande talade han främst om den svenska modellen, lovade fler anställda i vården – och gick hårt åt EU.

– Ni ska inte ha lägre löner, utan fler kolleger, lovade han innan samtalet gick över till att handla om flyktingkrisen och EU-ländernas svårighet att ta ansvar:

– Någon förbannad ordning får det också vara i en samarbetsunion, menade Löfven och syftade på EU:s flyktingmottagande.

"Beredda att göra mer"

Efter talet kom mycket att handla om Stefan Löfvens syn på tiggeriförbud, efter tidigare statsminister Göran Perssons utspel under fredagen.

– Om det är så att vi märker att vi behöver göra mer, då är vi beredda att göra mer.

– Göran Persson och jag delar precis uppfattning om att tiggeri är ovärdigt. Det är en förlust för varje välfärdssamhälle, vilket samhälle som helst, att människor behöver stå på knä och tigga. Det är därför den här regeringen har gjort något på riktigt för att ändra den situationen, sa Löfven.

Huruvida regeringspartnern Miljöpartiet håller med står höjt i dunkel, sedan partiet valt att inte kommentera.

M vill ha svar

I stället kritiserades regeringen hårt av Moderaternas migrationspolitisk talesperson Johan Forssell som vill ha tydligare besked.

– Som i många andra frågor är det högst oklart vilken linje regeringen har om ett eventuellt tiggeriförbud, menade Forssell.

I dag avslutas Socialdemokraternas kommunkonferens. På agendan står skolan och bostadsbyggande. Partisekreterare Carin Jämtin håller avslutningstal efter näst sista talare civil- och kommunminister Ardalan Shekarabi.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag