Skolan förlängs ett år – obligatorisk redan från sex år

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) har lagt fram förslaget tillsammans med statsminister Stefan Löfven.
Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Alliansen är inte nöjda med det beslut som riksdagen kommer att ta gällande skolplikten på onsdagen.
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Skolplikten ska gälla från och med det år barnet fyller sex år från den 1 januari 2018, vilket innebär att grundskolan blir tio år, i stället för nio som det är i dag. Det beslutet kommer att tas i riksdagen på onsdagen. 

Beslutet om en förlängd skolplikt togs i riksdagen klockan 16 på onsdagen. Förslaget kommer från regeringen och stöds av Vänsterpartiet. 

Efter klockan 16 stod det klart att riksdagen röstade för regeringens förslag med 181 röster mot 122. 

– Vi kommer först att rösta på vårt eget förslag, och sedan lägger vi ner rösterna. Och då vinner regeringens förslag, säger Stefan Jakobsson (SD), skolpolitisk talesperson. 

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN

Även om ändringen föreslås börja gälla den 1 januari 2018 blir den första årskullen som innefattas av den längre skolplikten de som börjar i skolan höstterminen 2018.

– Det här är stort. Vi förlänger skolplikten till tio år. Det innebär också att alla 6-åringar får börja arbetet med att lära sig läsa, skriva, räkna. Och från alla som kommer från förskolan för en bra brygga på vägen in i grundskolan, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP). 

Alliansen är mot förslaget om förlängd skolgång

Alliansen vänder sig emot förslaget. Deras kritik ligger bland annat i att det fortfarande kommer att kallas för en förskoleklass – i stället för årskurs 1 i en tioårig grundskola. I den riksdagsdebatt om förslaget, som började strax efter 12 på onsdagen, sade Liberalernas gruppledare Christer Nylander (L):

– Det skulle vara spännande att se humorgänget Grotesco göra en parodi på detta. Man vill lite grann, men man orkar inte riktigt hela vägen fram. 

– Den stora skillnaden mellan vårt och de borgerligas förslag är att konsekvensen av deras skulle vara att alla förskolelärare skulle bli obehöriga för att undervisa 6-åringar. Jag kan inte för mitt liv förstå varför vi i en tid av lärarbrist göra akademiskt utbildade experter på små barns lärande obehöriga att jobba med sexåringar, säger Gustav Fridolin till Expressen. 

Mer långsiktigt arbete

Enligt regeringens förslag, där utbildningsminister Gustav Fridolin och statsminister Stefan Löfven är avsändare, kommer förskoleklassens verksamhet att ha samma syfte och innehåll som i dag, däremot kommer lärarna att kunna arbeta mer långsiktigt och medvetet med att utveckla barnens kunskaper.

Som det ser ut i dag börjar 98 procent av alla barn i skolan redan vid sex års ålder. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.