Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) har lagt fram förslaget tillsammans med statsminister Stefan Löfven. Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNUtbildningsminister Gustav Fridolin (MP) har lagt fram förslaget tillsammans med statsminister Stefan Löfven. Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) har lagt fram förslaget tillsammans med statsminister Stefan Löfven.  Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Alliansen är inte nöjda med det beslut som riksdagen kommer att ta gällande skolplikten på onsdagen. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅNAlliansen är inte nöjda med det beslut som riksdagen kommer att ta gällande skolplikten på onsdagen. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Alliansen är inte nöjda med det beslut som riksdagen kommer att ta gällande skolplikten på onsdagen.  Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Skolan förlängs ett år – obligatorisk redan från sex år

Publicerad

Skolplikten ska gälla från och med det år barnet fyller sex år från den 1 januari 2018, vilket innebär att grundskolan blir tio år, i stället för nio som det är i dag. Det beslutet kommer att tas i riksdagen på onsdagen. 

Beslutet om en förlängd skolplikt togs i riksdagen klockan 16 på onsdagen. Förslaget kommer från regeringen och stöds av Vänsterpartiet. 

Efter klockan 16 stod det klart att riksdagen röstade för regeringens förslag med 181 röster mot 122. 

– Vi kommer först att rösta på vårt eget förslag, och sedan lägger vi ner rösterna. Och då vinner regeringens förslag, säger Stefan Jakobsson (SD), skolpolitisk talesperson. 

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN

Även om ändringen föreslås börja gälla den 1 januari 2018 blir den första årskullen som innefattas av den längre skolplikten de som börjar i skolan höstterminen 2018.

– Det här är stort. Vi förlänger skolplikten till tio år. Det innebär också att alla 6-åringar får börja arbetet med att lära sig läsa, skriva, räkna. Och från alla som kommer från förskolan för en bra brygga på vägen in i grundskolan, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP). 

Alliansen är mot förslaget om förlängd skolgång

Alliansen vänder sig emot förslaget. Deras kritik ligger bland annat i att det fortfarande kommer att kallas för en förskoleklass – i stället för årskurs 1 i en tioårig grundskola. I den riksdagsdebatt om förslaget, som började strax efter 12 på onsdagen, sade Liberalernas gruppledare Christer Nylander (L):

– Det skulle vara spännande att se humorgänget Grotesco göra en parodi på detta. Man vill lite grann, men man orkar inte riktigt hela vägen fram. 

– Den stora skillnaden mellan vårt och de borgerligas förslag är att konsekvensen av deras skulle vara att alla förskolelärare skulle bli obehöriga för att undervisa 6-åringar. Jag kan inte för mitt liv förstå varför vi i en tid av lärarbrist göra akademiskt utbildade experter på små barns lärande obehöriga att jobba med sexåringar, säger Gustav Fridolin till Expressen. 

Mer långsiktigt arbete

Enligt regeringens förslag, där utbildningsminister Gustav Fridolin och statsminister Stefan Löfven är avsändare, kommer förskoleklassens verksamhet att ha samma syfte och innehåll som i dag, däremot kommer lärarna att kunna arbeta mer långsiktigt och medvetet med att utveckla barnens kunskaper.

Som det ser ut i dag börjar 98 procent av alla barn i skolan redan vid sex års ålder. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag