Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skolan äter sina egna djur: ”Så hållbart det kan bli”

Vackstanäsgymnasiet serverar ”härproducerat” kött till eleverna. Foto: Vackstanäsgymnasiet
Skolans rektor Stefan Ruocco och Patrik Waldenström, för stiftelsen som äger Vackstanäsgymnasiet tog emot pris för bästa hållbara verksamhet 2018 från Södertälje kommun Destination Tälje. Foto: Vackstanäsgymnasiet

På gymnasieskolan strax utanför Stockholm serveras eleverna grönsaker odlade på markerna precis utanför fönstret – och äter grisar och lamm de klappat bara veckor tidigare. 

– Vi visar eleverna att vi menar allvar med hållbarheten, säger rektorn Stefan Ruocco. 

Närproducerat är allt viktigare för många som vill äta mat med en hållbarare stämpel, då kortare transporter släpper ut mindre farliga avgaser. 

Vackstanäsgymnasiet utanför Södertälje har tagit det hela ett steg längre: De serverar sina elever ”härproducerat”, både vad gäller grönt och kött, någonting som DN Stockholm var först att skriva om. 

– Sedan några år tillbaka serverar vi lamm och griskött som växer upp här på våra gårdar. Vi har också serverat killingar som betat på skolans områden, säger skolans rektor Stefan Ruocco. 

Stefan Ruocco, rektor på Vackstanäsgymnasiet. Foto: Vackstanäsgymnasiet

Eleverna får kela med djuren

Eleverna på skolan har alltså ofta träffat djuren innan de hamnade på tallriken. Anledningen? Hållbarheten. 

– Vi tycker att det är viktigt att visa för våra elever att vi menar allvar med att bidra till ett mer hållbart samhälle när det gäller bland annat matproducerandet. Vi är också noga med sopsorteringen och mycket av matsvinnet går ut till grisarna direkt. Då blir kretsloppet extremt tydligt, säger Stefan Ruocco. 

Skolan har också en växtodling där de odlar delar av de grönsaker som serveras till eleverna, som bland annat studerar trädgårdsprogrammet.

I veckorna sköter personalen all matning av djuren medan grannar hjälper till på helger. Men under både sommar och läsåret får eleverna vara med och ta hand om djuren och kela med dem om de vill.

Lamm och får betar på gårdarna runt skolan – innan de serveras i skolköket. Foto: Vackstanäsgymnasiet

 

Får veta vilket djur som serveras

Är det en viss kulting man själv knutit an lite extra med kan eleverna också vara trygga med att inte råka äta sin vän. 

– Vi är alltid tydliga när det är kött från oss som vi serverar. Vissa kan tycka att det är jobbigt att ha känt djuren sen de var lamm och killingar. Men vi har alltid ett vegetariskt alternativ som eleverna kan välja då, säger Stefan.

Men han upplever inte att det gjort eleverna kritiska till att skolan serverar köttet, tvärtom. 

– Inledningsvis var det nog lite jobbigt för några. Men efter att ha sett hur bra djuren har det är min bild att man är glad och tacksam att det är den här typen av kött vi serverar, säger han. 

Allt kött kommer inte från markerna utanför skolan. Ungefär 25 procent är eget kött och 50 procent är viltkött som skolan köper från sörmländska jägare. Resten är annat svenskt kött och då mest kyckling. Skolan har vunnit pris för sitt hållbarhetsarbete. I höstas fick de utmärkelsen ”Södertälje kommuns mest hållbara verksamhet”. 

– Det är extremt kul att bli uppmärksammad för det här eftersom hållbarhet är så otroligt viktigt, säger Stefan.  

https://www.instagram.com/p/BUeHNxcBFaB/