Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skola tystar ned anklagelser – flera elever kan ha utsatts för sexbrott

Sexualbrott mot kvinnor har ökat.
Bilden är tagen vid ett annat sammanhang och har ingenting med texten att göra.Foto: Colourbox / Colourbox

En anställd på en gymnasieskola norr om Stockholm misstänks ha utsatt flera elever för sexbrott.

Under flera år ska han ha betalat för tonårspojkars resor och gett dem pengar när de gjorde bra ifrån sig.

I juni polisanmälde en elev honom för ovälkommen beröring. Och fler elever kan ha utsatts, enligt uppgift till Expressen.

Trots det har föräldrar med barn på skolan inte informerats. 

I juni i år polisanmäldes en man för sexuellt ofredande av en myndig elev på en gymnasieskola i en kommun norr om Stockholm. 

Mannen i 70-årsåldern hade då varit anställd på skolan i flera år.

Rektorn på gymnasieskolan bekräftar både polisanmälan och att det riktas mot den specifika anställde på skolan, men hänvisar övriga frågor till kommunen. 

Uppgifter: Flera elever kan ha utsatts

Enligt uppgift till Expressen kan det handla om flera elever som utsatts och under flera års tid. 

Men trots detta har skolans ledning, som känner till uppgifterna, inte informerat föräldrar med barn på skolan om att fler elever kan ha utsatts. 

Den anställde mannen, i 70-årsåldern, var mycket omtyckt av eleverna. Enligt uppgift till Expressen ska han under flera års tid ha hjälpt elever med pengar till resor och annat. 

Gymnasieskolans ledning har enligt uppgift sagt till de anställda att inte prata om vad som hänt.

Kommunen: Polis ansvarar för utredning

Den utpekade mannen stängdes av från sin tjänst direkt när polisanmälan blev känd.

Från kommunen är informationen knapphändig: 

– I det här fallet gjordes anmälan av myndig person och då går det till polisen. Våra rutiner handlar om att skilja medarbetare från anställning, säger den ansvariga personen på kommunen. 

Varför har ni inte kontaktat föräldrar för att utreda om fler elever drabbats?

– Då beskriver du den utredning som polisen ansvarar för. Polisen företar vid polisanmälan sina förhör och samarbetar med skolan i utredningen. 

Enligt uppgift till Expressen har polisen inte besökt skolan eller pratat med de anställda.

Mannen polisanmäldes i början av juni i år av en elev. Enligt uppgift till Expressen rör anmälan sexuellt ofredande på grund av ovälkommen beröring. 

Mannen stängdes av från skolan

Det var först efter polisanmälan blev känd bland gymnasieskolans anställda som de började fundera över det lämpliga i att en manlig anställd betalade så mycket ur egen ficka åt eleverna.

– När det rör en polisanmälan så utreder och dömer inte arbetsgivaren. Det lämnas förstås till rättsväsendet. Vi skiljer arbetstagaren från arbetsplatsen enligt våra rutiner, säger personen på kommunen som är ansvarig för frågan.

Den polisanmälde mannen är numera avliden. Förundersökningen har lagts ned.

”Sara” våldtogs av kille hon träffat på Yubo • Maria blev våldtagen av chefen på toaletten när hon sökte jobb • Michaelas våldtäktsman får stanna i Sverige efter HD-domen – hör deras berättelser.