Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skola tvingar flickorna längst bak i bussen

Kalla faktas film visar att flickorna hänvisas bak i bussen.
Foto: Kalla fakta/TV4
En ledare delar upp barnen: Pojkar fram i bussen, flickor bak.
Foto: Kalla fakta/TV4
Bussen åker runt i Stockholm och hämtar upp barnen.
Foto: Kalla fakta/TV4

Personalen vid den muslimska friskolan Al-Azharskolan i Vällingby tvingar flickorna gå in genom skolbussens bakre dörrar medan alla pojkar får gå in längst fram.

– Det är olyckligt att det är så. Det är inget vi vill. Det är en nyhet för oss i skolledningen också, säger rektorn Hussein Ibrahim.

Devin Rexvid, doktorand i socialt arbete, drar paralleller till bussarna i Alabama i USA på 50-talet där svarta fick sitta längst bak och vita längst fram.

– Där var det hudfärg, här är det kön, säger han i kvällens "Kalla fakta" i TV4.

2016 skapade den muslimska friskolan Al-Azharskolan i Vällingby i västra Stockholm rubriker när det visade sig att den hade könsuppdelade gymnastiklektioner. Skolan försäkrade då att alla andra lektioner var gemensamma.

TV4:s samhällsprogram "Kalla fakta" och reportern Helena Gissén avslöjar nu att även under skolans bönestunder så delas eleverna upp efter kön. Flickorna sitter i ett rum – och pojkarna i ett annat.

Skolan har även en egen skolbuss som hämtar upp elever som går i förskoleklass och i lågstadiet varje morgon. När de ska hem kommer bussen och hämtar dem igen.

I programmet syns tydligt hur personalen delar upp eleverna i två grupper – pojkar för sig och flickor för sig. Flickorna måste sedan gå in genom bussens bakre dörrar medan alla pojkar släpps in genom de främre dörrarna.

Bussen åker runt i Stockholm och hämtar barnen.
Foto: Kalla fakta/TV4

"Kalla fakta" bevittnar den behandlingen av flickorna flera gånger och konfronterar skolans rektor Hussein Ibrahim. Han vägrar dock svara på frågor om bussen.

– Jag har inte möjlighet tyvärr, säger han till TV4.

Med hot om att ringa polisen kör han i väg "Kalla faktas" reporter och fotograf.

Rektorerna bemöter kritiken

Al-Azharskolan i Vällingby hade på tisdagseftermiddagen en presskonferens till följd av innehållet i tisdagskvällens ”Kalla Fakta”.

Skolans rektor Hussein Ibrahim säger på tisdagen:

– Det är olyckligt att eleverna är könsuppdelade. Det är inget vi vill. Det är en nyhet för oss i skolledningen också. Därför tackar vi media som har lyft upp det här.

– Vi har suttit i krismöte och åtgärdat detta från och med denna eftermiddag. Det är inte så att vi uppmanar våra anställda att göra så.

Flickorna hänvisas bak i bussen.

Biträdande rektorn Roger Lindqvist förklarar hur könsuppdelningen kunnat bli verklighet.

– Vi från skolledningen hade ingen vetskap att detta hänt. Vi har konfronterat fritidsledarna som haft uppgiften att sköta busstransporten och åtgärdat detta redan i dag efter att ha haft krismöte.

Lindqvist fortsätter:

– Det har funnits elever som varit väldigt rörliga och fått sitta längst fram i bussen med bussvärdar. Olyckligtvis har killarna haft svårast att sitta still och då har de fått sitta längst fram och tjejerna längst bak.

Kritiken mot skolan har varit massiv under tisdagen. Skolledningen vill inte skylla i från sig ansvaret på fritidsledarna som hjälpt till att få in barnen i skolbussen.

– Vi borde ha haft bättre insyn och tar till oss den kritiken och åtgärdar från det i dag. Det är inget vi accepterar. Vi följer skolans plan. Vi är en skola med muslimsk profil, men jag är inte muslim. Skolan vilar inte på en muslimsk värdegrund utan demokratisk.

Statsminister Stefan Löfven och flera andra toppolitiker har under tisdagen kommenterat könsuppdelningen på skolbussen vid Al-Azharskolan.

Devin Rexvid: "Segreationsbuss"

Marie utsattes för hot.

Devin Rexvid, doktorand i socialt arbete vid Umeå universitet, drar en parallell mellan Al-Azharskolans buss och bussarna i Alabama i USA på 50-talet där svarta fick sitta längst bak och vita längst fram. Han kallar det "segregationsbuss".

– Där var det hudfärg, här är det kön, säger han apropå parallellen.

– Den här särbehandlingen av flickor och polkar ingår i den grundläggande socialiseringen i hemmet och det blir en förlängning av det i offentligheten, i skolan.

Marie: "Man känner sig sviken"

I kvällens avsnitt av "Kalla fakta" uppmärksammas även att det i vissa förorter finns självutnämnda moralpoliser som trakasserar och hotar kvinnor.

För att lämnas i fred tvingas de följa informella regler: Att leva utan en man, dricka vin på sin balkong, ha hund, som enligt tolkningar av islam är ett smutsigt djur, eller klä sig i för korta kjolar kan få förödande konsekvenser. En av de som både hotats och trakasserats är Marie, 31. En kväll dök en grupp unga män upp utanför hennes lägenhet. De skrek att hon var en hora, att hon skulle få se på helvete och att hennes hundar skulle dödas.

Tvingades flytta efter hoten och trakasserierna

Till slut fick hon nog.

– När man kastade gatsten efter mig och mina hundar och skrek att man ska bränna mina hundar, det var droppen.

Hon kände sig tvingad att ge upp sitt liv i Hjulsta och flytta.

– Som ensam kunde jag inte göra mer, säger hon i "Kalla fakta".

Devin Rexvid förklarar hur den här typen av samhällen växt fram. När samhället drar sig tillbaka lämnar det ett maktvakuum där konservativa och kriminella tar över, menar han.

– Signalerna är tydliga. Lever ni inte som vi säger, föreskriver eller förväntar oss så hör ni inte hemma här, säger han i "Kalla fakta".

Han fortsätter:

– Kvinnor som kan klä sig som de vill, kvinnor som kan sitta och fika, ta en öl sola och på sin balkong – de framstår som ett väldigt stort hot mot de här männens hederlighet, manliga identitet och manliga status. De framstår även som ett enormt hot mot deras närstående kvinnor. Tänk om de kan inspirera och påverka deras kvinnor.


"Kalla fakta" visas i kväll tisdag klockan 21.00 på TV4.


Fotnot: Marie heter egentligen något annat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.