Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skola sparkar tre lärare – efter #MeToo-anklagelser

Skolan uppger i ett pressmeddelande att man nåddes av uppgifterna i samband med #MeToo-kampanjen.Foto: Colourbox
Skolan slår fast att man arbetar utifrån principen om allas lika värde och att man nu vidtar flera åtgärder för att säkerställa att skolan lever upp till sina värderingar. Foto: Colourbox

Tre danslärare på en svensk folkhögskola har fått sparken – efter uppgifter som blivit kända i kölvattnet av #MeToo nått skolledningen. 

Skolan internutredde lärarna och valde att avsluta samarbetet när det kommit fram att lärarna haft sexuella relationer med elever på skolan.  

– Vi kan inte ha kvar dem på skolan, säger landstingets utbildningschef till Sveriges Radio . 

Sveriges radio var först med att berätta om en folkhögskola som sagt upp tre lärare – efter att det uppdagats att lärarna haft sexuella relationer med sina elever. Lärarna var knutna till en folkhögskola med dansklasser och har haft förhållanden med vuxna elever på skolan. 

– Vi får titta på de arbetsrättsliga konsekvenserna i ett senare skede. Men vi kan inte ha kvar dem på skolan, säger utbildningschefen i landstinget, till Sveriges Radio.

”Kan inte ha kvar dem”

Skolan uppger i ett pressmeddelande att man nåddes av uppgifterna i samband med #MeToo-kampanjen. Skolans ledning ska då ha agerat på uppgifterna och utrett dem respektive vidtagit ett flertal åtgärder. Skolans rektor uttalar sig om beslutet att säga upp de tre lärarna: 

– Vi har avbrutit samarbetet med de aktuella danslärarna och vi har gjort en internutredning av det som hänt. Händelserna ligger flera år tillbaka i tiden men uppgifterna har inte framkommit tidigare, säger rektorn på folkhögskolan i pressmeddelandet.

Rektorn: ”#MeToo-rörelsen har visat”

Skolan slår fast att man arbetar utifrån principen om allas lika värde och att man nu vidtar flera åtgärder för att säkerställa att skolan lever upp till sina värderingar. 

– #MeToo-rörelsen har visat hur stort problemet med maktstruktur och trakasserier är i samhället och den tystnadskultur som följer. Detta är ett strukturellt samhällsproblem och vi måste alla hjälpas åt för att förändra förutsättningar tillsammans. Vi kommer att arbeta vidare med frågan i hela vår verksamhet, säger skolans rektor i pressmeddelandet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.