Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skola i Uppsala inför gratis bindor för elever

<p>Det var efter en elevs önskemål som frågan kom upp på bordet. Här är den affisch som elevrådet nu har ordnat. "Alla elever är jättepositiva till det här", säger Hanna Forsgren, elevrådets ordförande.<br></p>
<p>Hanna Forsgren är ordförande i Rosendalsgymnasiets elevkår. "Vi gick till rektorn och förhandlade", säger hon om hur de lyckades övertala skolan. </p>
<p>"Just att det finns på toaletterna, så att man slipper gå till skolsköterskan, är bra. För att det är lite tabubelagt med mens ändå", säger Hanna Forsgren, ordförande i Rosendalsgymnasiets elevkår.</p>
Foto: Tommy Pedersen

Mens är naturligt – och det ska inte kosta att ha mens.

Det menar elevkåren Rosendalsgymnasiet i Uppsala som har lyckats övertala skolan att erbjuda eleverna gratis bindor på toaletterna.

– Jag tycker att det här är viktigt, säger Olof Oskarsson, rektor på skolan.

Elevkåren på Rosendalsgymnasiet i Uppsala får som de vill:

Skolan kommer att bistå med gratis bindor på skolans toaletter till de elever som behöver.

Beslutet kommer efter en viss tids diskussion mellan elevkåren och skolledningen.

– Vi gick till rektorn och förhandlade. Han var lite skeptisk till om det verkligen är något skolan ska erbjuda men kom fram till att det skulle uppskattas av eleverna och är en bra idé, säger Hanna Forsgren, 17, nöjd ordförande i Rosendalsgymnasiets elevkår, och tillägger:

– Vi har fått skolan att betala för bindorna.

"Mens är fortfarande tabubelagt"

Elevkårens budskap är: Mens är naturligt.

– Jag tycker att det är jättebra och helt rätt. Mens är alldeles för tabubelagt. Det är naturligt och det ska inte kosta att ha mens, säger Hanna Forsgren.

Hanna Forsgren är ordförande i Rosendalsgymnasiets elevkår.

   Bindorna kommer att finnas tillgängliga på ett par av skolornas toaletter, vilket uppskattas.

    – Just att det finns på toaletterna, så att man slipper gå till skolsköterskan, är bra. För att det är lite tabubelagt med mens ändå. Alla elever är jättepositiva till det här, säger Hanna Forsgren.

Och skolans rektorn, Olof Oskarsson, håller med.

– Tanken är inte att alla ska sluta köpa bindor, utan det är om det uppstår ett behov så ska de finnas lättillgängliga på skolan. Vi tänkte att man ska slippa gå och be om det hos skolsköterskan, säger Oskarsson, och fortsätter:

– Jag tycker att det här är viktigt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.