Skola hotad på grund av rektorns hudfärg

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Rektorn Carina Rennermalm polisanmälde händelsen.
Foto: Stockholms Stad
Personen som ringde frågade rektorn vad hon tyckte ifall skolan inte skulle finnas kvar på måndag.
Foto: Jan Düsing

Rektorn för Rinkebyskolan hotades i lördags kväll på grund av sin hudfärg.

På torsdagen polisanmälde hon händelsen.

– En man ringde och frågade hur jag tyckte att det var att arbeta som vit på skolan. Sen frågade han vad jag skulle tycka om min skola inte fanns kvar på måndagen, säger Carina Rennermalm.

Carina Rennermalm fick i lördags kväll vid 22-tiden ett samtal från en anonym person.

– Jag fick ett samtal hem och en man frågade mig hur jag tyckte att det var att arbeta som vit på skolan. Sen frågade han vad jag skulle tycka om min skola inte fanns kvar på måndagen när jag kom tillbaka, säger hon.

Ringde polisen

Efter samtalet kontaktade Carina Rennermalm polisen och berättade om samtalet.

– Jag bad dem hålla lite extra koll under helgen runt skolan.

På torsdagen polisanmälde hon händelsen.

– Det kändes väldigt obehagligt. Inte mot mig personligen men det kändes väldigt tråkigt att man uttrycker sig så om min arbetsplats och om min personal och mina elever.

Kritiserad manifestation hölls i Rinkeby

I samband med förra helgen hölls även en manifestation i Rinkeby mot den senaste tidens dödsskjutningar. Under lördagen reagerade flera åhörare på tal som hölls. Politiker kallades för "smuts", "djur" och "djävulens anhang" och socialen anklagades för att vara rasistisk.

Aida Hadzialic (S), tidigare gymnasie- och kunskapslyftsminister, och Vänsterpartiets riksdagsledamot Amineh Kakabaveh ska även ha kallats för ”husblattar”.

– Jag läste först senare om vad som hänt där och jag vet inte om det har något samband. Men jag har aldrig fått sådana samtal innan så det var nytt, säger Carina Rennermalm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.