Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skola delar upp elever efter kön: ”Avskyvärt”

Stefan Löfven upprördes över avslöjandet.
Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN
– Helt oacceptabelt, säger Gustav Fridolin.
Foto: Maja Suslin/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Svenska ministrar reagerar starkt på "Kalla faktas" avslöjande om hur personalen vid den muslimska friskolan Al-Azharskolan i Vällingby tvingar flickor gå in genom skolbussens bakre dörrar medan pojkarna får gå på bussen längst fram.

– Det är avskyvärt, säger statsminister Stefan Löfven.

– Helt oacceptabelt, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Det är i kvällens avsnitt av TV4:s samhällsprogram "Kalla fakta" som avslöjandet görs. Personalen vid den muslimska friskolan Al-Azharskolan i Vällingby tvingar flickorna gå in genom skolbussens bakre dörrar medan alla pojkar får gå in längst fram.

Statsminister Stefan Löfven reagerar starkt på avslöjandet.

– Det är avskyvärt. Det hör inte hemma i Sverige. Här åker vi buss tillsammans oavsett om vi är tjej eller kille, kvinna eller man, säger han.

Och fortsätter:

– Det här tyder på att vi har mer att tag i vad gäller segregationen. Jag har därför bett Anna Ekström och Gustav Fridolin att ta kontakt med myndigheterna för att se vad de kan föreslå direkt som begränsar segregationen.

Fridolin: "Det här är helt oacceptabelt"

Även utbildningsminister Gustav Fridolin är minst sagt kritisk till Al-Azharskolan agerande:

– Det här är helt oacceptabelt. Alla skolor i Sverige har samma jämställdhetsuppdrag, man ska motverka traditionella könsroller. Uppenbarligen har vi för svaga regler. Vi är tydliga med att vi dels måste skärpa läroplanen för att slentrianmässig könsseparering inte ska förekomma, dels behöver stärka regelverket när det handlar om konfessionella friskolor, säger han.

– Skolinspektionen kan ge ett föreläggande och om skolan inte rättar sig efter det så ska man ytterst dra in ett tillstånd.

Biträdande rektorn vid Al-Azharskolan, Roger Lindqvist, instämmer i kritiken.

– Rikspolitiker och statsministern uttrycker sig efter det de har sett på filmen precis som vi, men de har inte sett verksamheten inifrån. Vi är eniga om att det är avskyvärt och har vidtagit åtgärder, säger Lindqvist.

– Vi kan ta bort den religiösa stämpeln från och med i morgon om det skulle vara så. Det är inget som genomsyrar skolan att det är en muslimsk friskola, säger Lindqvist och förklarar att det på fredagarna finns möjlighet för praktiserande muslimer att vara med på en bön under skoltid.

Moderaterna har krävt skärpt skollag

Redan 2016, i samband med att Al-Azharskolan uppmärksammades för könsuppdelade gymnastiklektioner, så reagerade Moderaterna och krävde en skärpning av skollagen.

– Jag blir provocerad av att detta verkar komma som en nyhet för statsministern och utbildningsministern. Sanningen är ju att den så kallade feministiska regeringen säger nej till den skärpning av skollagen som Moderaterna har föreslagit och som skulle kunna sätta stopp för könssegregerade skolor, säger Camilla Waltersson Grönvall (M), utbildningspolitisk talesperson.

Hon fortsätter:

– Att dela upp elever på detta sätt, antingen i undervisningen eller på skolbussen, är oacceptabelt och inte förenligt med den värdegrund vi ska förmedla till våra barn. Vi vill värna principen om att flickor och pojkar ska få samma förutsättningar.

Al-Azharskolan rektor vägrar svara på frågor

TV4:s samhällsprogram "Kalla fakta" och reportern Helena Gissén avslöjar även att under skolans bönestunder så delas eleverna upp efter kön. Flickorna sitter i ett rum – och pojkarna i ett annat.

I programmet kontronteras Al-Azharskolans rektor Hussein Ibrahim, men han vägra lämna några kommentarer. 

– Jag har inte möjlighet tyvärr, säger han till TV4.

Han hotar sedan med att tillkalla polis om inte "Kalla faktas" team lämnar skolan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.