Stefan Löfven upprördes över avslöjandet. Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅNStefan Löfven upprördes över avslöjandet. Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven upprördes över avslöjandet. Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN
– Helt oacceptabelt, säger Gustav Fridolin. Foto: Maja Suslin/Tt / TT NYHETSBYRÅN– Helt oacceptabelt, säger Gustav Fridolin. Foto: Maja Suslin/Tt / TT NYHETSBYRÅN
– Helt oacceptabelt, säger Gustav Fridolin. Foto: Maja Suslin/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Skola delar upp elever efter kön: ”Avskyvärt”

Publicerad

Svenska ministrar reagerar starkt på "Kalla faktas" avslöjande om hur personalen vid den muslimska friskolan Al-Azharskolan i Vällingby tvingar flickor gå in genom skolbussens bakre dörrar medan pojkarna får gå på bussen längst fram.

– Det är avskyvärt, säger statsminister Stefan Löfven.

– Helt oacceptabelt, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Det är i kvällens avsnitt av TV4:s samhällsprogram "Kalla fakta" som avslöjandet görs. Personalen vid den muslimska friskolan Al-Azharskolan i Vällingby tvingar flickorna gå in genom skolbussens bakre dörrar medan alla pojkar får gå in längst fram.

Statsminister Stefan Löfven reagerar starkt på avslöjandet.

– Det är avskyvärt. Det hör inte hemma i Sverige. Här åker vi buss tillsammans oavsett om vi är tjej eller kille, kvinna eller man, säger han.

Och fortsätter:

– Det här tyder på att vi har mer att tag i vad gäller segregationen. Jag har därför bett Anna Ekström och Gustav Fridolin att ta kontakt med myndigheterna för att se vad de kan föreslå direkt som begränsar segregationen.

Fridolin: "Det här är helt oacceptabelt"

Även utbildningsminister Gustav Fridolin är minst sagt kritisk till Al-Azharskolan agerande:

– Det här är helt oacceptabelt. Alla skolor i Sverige har samma jämställdhetsuppdrag, man ska motverka traditionella könsroller. Uppenbarligen har vi för svaga regler. Vi är tydliga med att vi dels måste skärpa läroplanen för att slentrianmässig könsseparering inte ska förekomma, dels behöver stärka regelverket när det handlar om konfessionella friskolor, säger han.

– Skolinspektionen kan ge ett föreläggande och om skolan inte rättar sig efter det så ska man ytterst dra in ett tillstånd.

Biträdande rektorn vid Al-Azharskolan, Roger Lindqvist, instämmer i kritiken.

– Rikspolitiker och statsministern uttrycker sig efter det de har sett på filmen precis som vi, men de har inte sett verksamheten inifrån. Vi är eniga om att det är avskyvärt och har vidtagit åtgärder, säger Lindqvist.

– Vi kan ta bort den religiösa stämpeln från och med i morgon om det skulle vara så. Det är inget som genomsyrar skolan att det är en muslimsk friskola, säger Lindqvist och förklarar att det på fredagarna finns möjlighet för praktiserande muslimer att vara med på en bön under skoltid.

Moderaterna har krävt skärpt skollag

Redan 2016, i samband med att Al-Azharskolan uppmärksammades för könsuppdelade gymnastiklektioner, så reagerade Moderaterna och krävde en skärpning av skollagen.

– Jag blir provocerad av att detta verkar komma som en nyhet för statsministern och utbildningsministern. Sanningen är ju att den så kallade feministiska regeringen säger nej till den skärpning av skollagen som Moderaterna har föreslagit och som skulle kunna sätta stopp för könssegregerade skolor, säger Camilla Waltersson Grönvall (M), utbildningspolitisk talesperson.

Hon fortsätter:

– Att dela upp elever på detta sätt, antingen i undervisningen eller på skolbussen, är oacceptabelt och inte förenligt med den värdegrund vi ska förmedla till våra barn. Vi vill värna principen om att flickor och pojkar ska få samma förutsättningar.

Al-Azharskolan rektor vägrar svara på frågor

TV4:s samhällsprogram "Kalla fakta" och reportern Helena Gissén avslöjar även att under skolans bönestunder så delas eleverna upp efter kön. Flickorna sitter i ett rum – och pojkarna i ett annat.

I programmet kontronteras Al-Azharskolans rektor Hussein Ibrahim, men han vägra lämna några kommentarer.

– Jag har inte möjlighet tyvärr, säger han till TV4.

Han hotar sedan med att tillkalla polis om inte "Kalla faktas" team lämnar skolan.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag