En låg- och mellanstadieskola i Hedemora övertändes och polisen rubricerar det som grov mordbrand. Foto: Niklas Hagman
En låg- och mellanstadieskola i Hedemora övertändes och polisen rubricerar det som grov mordbrand. Foto: Niklas Hagman

Skola brinner i Hedemora

Publicerad

Sedan 4-tiden i morse har Räddningstjänsten förgäves kämpat mot branden i Fyrklöverskolan i Hedemora.

– Just nu är taket helt nedbrunnet, berättar ställföreträdande räddningschef Lars Westerfors.

– Vi rubricerar det som grov mordbrand, säger Jessica Åkerström, vakthavande befäl vid Dalapolisen.

Larmet om branden kom strax före 04:00 på fredagsmorgonen. Låg- och mellanstadieskolan Fyrklöverskolan stod i brand och när räddningstjänsten kom till platsen var halva byggnaden övertänd.

– Vi försökte rädda den andra delen, men rökgas spred sig i vinden, berättar Lars Westerfors, ställföreträdande räddningschef.

Totalt har 17 brandmän från tre brandkårer kämpat med släckningsarbetet under morgonen. Samtidigt rubricerar polisen det hela som mordbrand.

– Det går inte att utesluta i nuläget att branden är anlagd, säger Tom Andersson, vakthavande befäl vid polisen i Dalarna.

"Det var chockerande"

Det finns ingen misstänkt i nuläget.

– Det brinner fortfarande så vi har inte kunnat göra någon närmare utredning platsen, säger Andersson.

Britt Lindberg, rektor vid Fyrklöverskolan, fick beskedet om branden strax före klockan 5 på fredagsmorgonen.

– Jag har varit vid skolan och sett branden. Det känns tråkigt, det var chockerande att se får fina skola stå i brand, säger Lindberg.

123 skolbarn drabbade

Totalt är 123 skolbarn drabbade och 25 personer som arbetar vid skolan.

Dagens verksamhet är inställd och skolledningen arbetar nu med att få fram ersättningslokaler. Under morgonen kommer de att kalla till ett informationsmöte i närliggande Martin Koch-gymnasiets aula.

– Många är chockade och ledsna över vad som har hänt. Jag är ledsen för alla våra elevers skull som älskar sin skola, säger Lindberg.

Det finns inga uppgifter om att någon har skadats i branden.

Skolan är totalförstörd, skriver lokala medier.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag