Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skola blockerar medier – oro för krigsbevakningen

Elev med dator. Genrebild.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Bild från arkivet.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Barn på Furubergsskolan i Varberg kan inte läsa den här artikeln – åtminstone inte själva.

Skolan har blockerat flera svenska medier eftersom barnen känner oro kring bevakningen av invasionen i Ukraina.

– Vi vill styra, utifrån ålder och mognad, vilka nyheter som är lämpliga, säger rektor Johanna Ogell till SVT.

Furubergsskolan i Varberg gick ut med beskedet i slutet av förra veckan. I ett brev till vårdnadshavare framgick att vissa medier tillfälligt hade blivit spärrade på skolans datorer och elevernas paddor, vilket Hallans Nyheter först rapporterade.

Medierna som blockerades är Expressen, SVT och Aftonbladet.

Anledningen är att skolan inte vill att eleverna tar del av rapporteringen om invasionen i Ukraina utan en lärare på plats. Detta eftersom man märkt att flera elever blivit oroliga av bevakningen.

– Vi märkte att flera elever kände sig väldigt oroliga kring vad som händer i världen och vi kände att det inte är lämpligt för dem att följa nyhetsrapporteringen själva, säger rektorn Johanna Ogell till HN.

Skolverket: Ingen reglering

I en intervju med SVT säger Johanna Ogell att skolan vill styra hur barnen tar del av krigsbevakningen utifrån ålder, mognad och vilka nyheter som anses lämpliga. Hon säger också att barnen inte har tillgång till osäkra källor som kan ge en felaktig bild.

Spärrningen av medierna ses som en kortsiktig lösning. Hur länge den kommer att hålla i sig är oklart.

Enligt Skolverket finns inga författningar som reglerar internettillgången för elever. Alltså får varje skola ta sina beslut.

– Det viktiga är att det finns en diskussion om innehållet i de läromedel som skolan använder och reflekterar över hur olika läromedel stöder skolans uppdrag, säger Aida Lindqvist Normohammadi på Skolverket till HN.

Så påverkas unga av sitt medieanvändande

Rapporten visar att det finns samband mellan hög medieanvändning och nedsatt psykiskt välbefinnande bland unga.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.