Skogsbränderna i Sverige – flera byar har panikevakuerats

Flygbilder över branden runt Ljusdal på torsdagen.
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Italienska vattenbombarplan ska undsätta vid branden i Ljusdal under torsdagen.
Foto: Janne Åkesson / SWEPIX
Det lilla samhället Kårböle evakuerades under natten. På bilden syns hur skogsbranden rör sig utanför Kårböle, straxt utanför Ljusdal.
Foto: MATS ANDERSSON/ TT NYHETSBYRÅN
Branden i Kårböle har fått byn att evakueras.
Foto: MATS ANDERSSON/ TT NYHETSBYRÅN
Drönarbild från en av bränderna.
Foto: Läsarbild.
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

På torsdagskvällen rasade 57 terrängbränder runtom i landet – en siffra som är högre än på eftermiddagen. 

Ytterligare byar har evakuerats under dagen – och totalt har närmare 200 personer tvingats evakuera till följd av bränderna. 

Samtidigt tvingas helikoptrar sluta vattenbomba i Trängslet på grund av detonationsrisken. 

Luftburen hjälp har erbjudits från Tyskland och Litauen. 

På torsdagskvällen rasade 57 terrängbränder runtom i landet enligt SOS Alarm. MSB har tvingats prioritera bland bränderna och beskriver situationen som ansträngd, rapporterar TT. På eftermiddagen var motsvarande siffra 49 stycken.  

Hela 13 stycken VMA – Viktigt Meddelande till Allmänheten – är utfärdade och fortfarande aktiva. 

Under torsdagseftermiddagen kom en ny order från räddningsledaren i Gävleborgs län: Alla som befinner sig kring Huskölen i Ljusdals kommun ska omedelbart lämna området till följd av skogsbränderna. 

Ett flertal okontrollerade skogsbränder härjar fortfarande på flera håll i Jämtland, Hälsingland och Dalarna. 

Brandbekämpningen i Älvdalen har stött på problem.

Odetonerad ammunition i skogen hotar att spränga helikoptrar som bekämpar branden i luften. Därför har räddningstjänsten nu tvingats upphöra med sin vattenbombning över skjutfältet som brinner i Dalarna. Det rapporterar Aftonbladet.

– Vi behöver ha ett säkerhetsavstånd på 800 meter åt alla håll, även uppåt, säger Anders Rosén vid Mora kommun, till tidningen.

Förhoppningen är att de italienska brandflygplanen, som anlände under onsdagen, ska tvinga tillbaka bränderna genom vattenbombning. Samtidigt bistår Frankrike med två brandflygplan som landar under torsdagen. 

I Trängslet har helikoptrar tvingats sluta vattenbomba på grund av detonationsrisken, rapporterar SVT Dalarna. 

Bränderna upptar 20 000 hektar mark. Det kan jämföras med de 14 000 hektar som förstördes i branden i Västmanland för fyra år sedan – sommaren 2014.

Fokus blir det på: Enskogen, Kårböle, Nötberget och Ängra – de värst eldhärjade områdena. 

Sjöarna man ska hålla sig undan ifrån är Ängratörn, Hennan, Letssjön och Lossjön.

"Det är verkligen viktigt att man håller sig borta från både de sjöar där planen hämtar vatten och brandområdet där planen kommer att släppa sitt vatten", skriver polisen.

Även ett flertal helikoptrar och markpersonal finns tillgänglig i insatsen. 


LÄS MER: Elisabeth, 71, fick fly från sommarstället 

Då var hela byn Kårböle tömd

Vid fyratiden på torsdagsmorgonen var hela Kårböle tömd på folk och ödelagd, enligt Hela Hälsingland:

– När förhållandena är så här dåliga kan man ha en brandspridning på tio meter i sekunden, säger Olle Björk vid räddningstjänsten i Ljusdal. Med kraftiga bränder och toppbränder kan det gå oerhört fort. Träden är så torra. Får man då en brand i grenverket – då brinner hela trädet som ett tomtebloss. Då är det i de flesta fall bara att lägga benen på ryggen och försöka evakuera.

Skogsbranden vid Kårböle. Under natten var byn tvungen att evakueras helt. Sammanlagt rörde det sig om ett hundratal personer som fick lämna sina hem.
Foto: MATS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Elisabeth Nisson, 71: "Det kändes jättetungt"

Elisabeth Nilsson, 71, och hennes make Arne, 79, från Sandviken befann sig i sitt fritidshus i Ängra, nära Kårböle, när elden plötsligt flammade upp i området. De tvingades lämna allt hals över huvud.

– Vi fick inte vara kvar. Det kändes jättetungt, vi har ju ett jättefint sommarställe. Elden var hur nära som helst, säger Elisabeth Nilsson.

Samtliga evakuerade har erbjudits andra boenden:

– De har blivit erbjudna boenden, övernattning och mottagande på ett servicehus i Los. Men enligt uppgift är det inte så många som har behövt det. De har spontanutrymt och har haft vänner och bekanta som de har kunnat bege sig till, säger Olle Björk vid räddningstjänsten. 

LÄS MER: Tusentals frivilliga vill hjälpa till i skogsbränderna 


Under torsdagsförmiddagen evakuerades ännu ett samhälle – byn Finneby, norr om Enskogen. Det handlar om ett 20-tal invånare, enligt Sveriges Radio.

Eva-Maria Öhrn, 37, från Ljusdal hjälper sin farmor att utrymma hennes gård. Invånarna har fram till klockan 18 på sig och några var var och packade ut sina gårdar när de lämnade byn.

– Farmor var lite skärrad när det kom helikoptrar och fullt pådrag, så hon åkte i förväg. Vi kom hit med en släpvagn och plockade på grejer. Det här är ingenting man är van vid, man bara gör och försöker hjälpa till med det man kan. Det känns maktlöst. 

– Hon har en katt också som vi fick med oss, även om hon inte var jättesugen på att åka bil, säger Eva-Maria Öhrn.

Eva-Maria Öhrn, 37.
Foto: Filippa Rogvall

Problem med skogsbränder även på andra ställen

Räddningstjänsten kommer lägga stor kraft på att förhindra brandspridningen mot Kårböle under torsdagsmorgonen:

– Det är det vi måste försöka lägga krut på, det är problem på andra ställen också men det är prioriteringsfrågor, säger räddningsledaren Leif Gäfvert, till Hela Hälsingland. 

Befarar ni att branden kan ta hela Kårböle?

– Det scenariot finns naturligtvis, men vi hoppas innerligen att det inte ska bli så, säger Olle Björk. Det handlar inte bara om den hotande branden, utan även röken som gör att det inte går att befinna sig i Kårböle. 

Har ni evakuerat fler byar?

– Ja, tidigare har vi evakuerat den lilla byn Ängra och Enskogen. Det finns också några andra mindre orter, skogsbyarna Finneby och Tevansjö, som eventuellt kan tvingas evakueras. Men där är inga beslut tagna. Vi har ytterligare två bränder som inte är direkt avslutade i de västligaste delarna, mot grannkommunen Ovanåker. Samt en mindre brand vid Finnmarkerna, men den ska vara överlämnad till markägare. 

Karta på pågående bränder. Källa: SOS Alarm 15:00, torsdag. OBS: I SOS version finns inte de stora bränderna i Ljusdal med, något Expressen lagt till utifrån info från VMA.
Foto: Grafik: Expressen

LÄS MER: Bara 2 av 10 helikoptrar används till bränderna 


Hanåsen och Binnäset evakuerade

Även i Jämtland fortsätter skogsbränderna att rasa på flera håll. Boende i byarna Hanåsen, Binnäset och Björnsjövallen, öster om Gällö, har under onsdagsnatten tvingats lämna sina hem – en direkt följd av det hotande eldinfernot:

– Det har utförts en evakuering i Bräcke kommun, i närheten av Hanåsen, säger Martin Jonsson, inre befäl vid räddningstjänsten i Jämtland. Där bedöms branden vara under kontroll nu. Däremot får de boende inte återvända utan invänta senare besked. Det finns risk att det kan bli fart på den där branden igen.

Hur bedömer du läget i dag?

– Det fortsätter att vara väldigt intensivt och påfrestande för stor del av vår personal.

Hur många bränder är inte under kontroll i Jämtland?

– Tre till fyra. En är på Grötberget, de andra är kring Fågfelsjö-Lillåsen, det är de värsta. 

Fler erbjudanden om hjälp

Luftburen hjälp från Italien och Norge används redan. Även markpersonal från Danmark har skickats hit. Brandhelikoptrar från Frankrike är på väg. 

Nu kommer fler erbjudande från andra länder – tre helikoptrar från Tyskland och en från Litauen väntas komma i veckan. 

Britta Ramberg, operativ chef hos MSB, berättar att man vänt sig till EU för hjälp.

– Vi har efterfrågat helikoptrar och markpersonal. Det är en allvarlig situation, säger hon. 


VMA: Här är skogsbränderna just nu

På torsdagen härjar bränderna fortfarande fritt på flera håll. Det finns tolv viktiga meddelanden till allmänheten (VMA). För mer information – lyssna på din lokala P4-kanal.

Huskölen i Ljusdals kommun, Gävleborgs län.

På grund av skogsbrand uppmanar räddningsledaren alla som befinner sig i området att lämna det omgående. Polis hjälper till med evakueringen. Samlingsplats Svegs flygplats. 

Finneby, Ljusdals kommun, i Gävleborgs län.

På grund av skogsbranden uppmanar räddningsledaren alla som befinner sig i området att lämna området senast kl 18.00 i kväll, utrymningsväg är väg mot Ramsjö.

Gällö, Bräcke kommun, i Jämtlands län.

Det brinner i Hanåsen öster om Gällö. Boende öster om Gällö längs vägen från Hanåsen till Grötingsberget ska utrymma. Boende i Hanåsen utrym västerut mot Gällö. Boende i Binnäset och Björnsjövallen utrym via Östbyn och Börjesjön till Rissnakorset. Utrymmnig måste ske så fort som möjligt. Branden i Hanåsen kommer förhindra utrymmning mot Gällö. Gäller byarna Hanåsen, Binnäset och Björnsjövallen och kringliggande hus. Polis möter upp dels vid Rissnakorset och OKQ8 Gällö.

Kårböle, Ljusdals kommun i Gävleborgs län.

På grund av skogsbranden i Kårböle beslutar räddningsledaren att alla i berört område ska vara utrymda senast kl. 08.00 torsdagen 19 juli. Utrymningsväg är väg 296 mot Los. Busstransport hittas vid Kyrkan-Bystugan onsdag 18 juli kl. 21.00 samt torsdag 19 juli från 03.00. Furugården i Los har beredskap att ta emot personer.

Högbränna och Tallberg i Nordmalings kommun i Västerbotten län.

Det brinner i skog med snabb spridning och kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i direkt anslutning till området att evakuera. De som befinner sig i närområdet uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Älvdalens kommun, Dalarnas län.

Branden vid Trängslets skjutfält sprider sig hastigt mot nordväst. Räddningsledaren uppmanar boende och alla som befinner sig i området mellan skjutfältet och Lillhärdalsvägen från Kryptjärn till Haftorsbygget att snarast utrymma.

Härjedalens kommun, i Jämtlands län.

Det brinner i skogen vid Lillåsen, väster om sjön Amsen, med risk för snabb spridning till Olingsjövallen. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att utrymma Olingsjövallen.

Härjedalens kommun, i Jämtlands län.

Det brinner i skogen i Olingdal och Härjåsjön med risk för snabb spridning. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att utrymma området.

Kårböle, Ljusdals kommun, i Gävleborgs län.

Det brinner i skog och mark. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Trängslet och Dalarnas län. 

Branden vid Trängslet skjutfält sprider sig hastigt norr mot Härjedalen. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i skjutområdet att snarast utrymma.

Enskogen i Ljusdals kommun, i Gävleborgs län.

Det brinner i och runt omkring Enskogen i Ljusdals kommun och räddningsledaren uppmanar alla boende att evakuera på grund av branden som sprider sig snabbt.

Pålgård och Bispgården i Ragunda kommun, i Jämtlands län.

Det brinner kraftigt i skog och mark i Pålgård och Bispgården. Räddningsledaren uppmanar alla som påverkas av branden att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Ängra i Ljusdals kommun, i Gävleborgs län.

Uppdatering 16 juli 2018, 11.00: Ljusdals kommun meddelar att uppgifterna om att utrymma fastigheter inte längre gäller. Det brinner dock fortfarande på flera platser i Ljusdals kommun. Räddningstjänsten ber allmänheten att inte köra nära brandplatserna. Ursprunglig text: Det brinner kraftigt i skog och mark. Branden är på väg mot bebyggt område. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i berört området att utrymma. De som befinner sig i närområdet uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Finneby, Ljusdals kommun, i Gävleborgs län.

På grund av skogsbranden uppmanar räddningsledaren alla som befinner sig i området att lämna området senast kl 18.00 i kväll, utrymningsväg är väg mot Ramsjö.

Gällö, Bräcke kommun, i Jämtlands län.

Det brinner i Hanåsen öster om Gällö. Boende öster om Gällö längs vägen från Hanåsen till Grötingsberget ska utrymma. Boende i Hanåsen utrym västerut mot Gällö. Boende i Binnäset och Björnsjövallen utrym via Östbyn och Börjesjön till Rissnakorset. Utrymmnig måste ske så fort som möjligt. Branden i Hanåsen kommer förhindra utrymmning mot Gällö. Gäller byarna Hanåsen, Binnäset och Björnsjövallen och kringliggande hus. Polis möter upp dels vid Rissnakorset och OKQ8 Gällö.

Kårböle, Ljusdals kommun i Gävleborgs län.

På grund av skogsbranden i Kårböle beslutar räddningsledaren att alla i berört område ska vara utrymda senast kl. 08.00 torsdagen 19 juli. Utrymningsväg är väg 296 mot Los. Busstransport hittas vid Kyrkan-Bystugan onsdag 18 juli kl. 21.00 samt torsdag 19 juli från 03.00. Furugården i Los har beredskap att ta emot personer.

Högbränna och Tallberg i Nordmalings kommun i Västerbotten län.

Det brinner i skog med snabb spridning och kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i direkt anslutning till området att evakuera. De som befinner sig i närområdet uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Älvdalens kommun, Dalarnas län.

Branden vid Trängslets skjutfält sprider sig hastigt mot nordväst. Räddningsledaren uppmanar boende och alla som befinner sig i området mellan skjutfältet och Lillhärdalsvägen från Kryptjärn till Haftorsbygget att snarast utrymma.

Härjedalens kommun, i Jämtlands län.

Det brinner i skogen vid Lillåsen, väster om sjön Amsen, med risk för snabb spridning till Olingsjövallen. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att utrymma Olingsjövallen.

Härjedalens kommun, i Jämtlands län.

Det brinner i skogen i Olingdal och Härjåsjön med risk för snabb spridning. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att utrymma området.

Kårböle, Ljusdals kommun, i Gävleborgs län.

Det brinner i skog och mark. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Trängslet och Dalarnas län. 

Branden vid Trängslet skjutfält sprider sig hastigt norr mot Härjedalen. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i skjutområdet att snarast utrymma.

Enskogen i Ljusdals kommun, i Gävleborgs län.

Det brinner i och runt omkring Enskogen i Ljusdals kommun och räddningsledaren uppmanar alla boende att evakuera på grund av branden som sprider sig snabbt.

Pålgård och Bispgården i Ragunda kommun, i Jämtlands län.

Det brinner kraftigt i skog och mark i Pålgård och Bispgården. Räddningsledaren uppmanar alla som påverkas av branden att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Ängra i Ljusdals kommun, i Gävleborgs län.

Uppdatering 16 juli 2018, 11.00: Ljusdals kommun meddelar att uppgifterna om att utrymma fastigheter inte längre gäller. Det brinner dock fortfarande på flera platser i Ljusdals kommun. Räddningstjänsten ber allmänheten att inte köra nära brandplatserna. Ursprunglig text: Det brinner kraftigt i skog och mark. Branden är på väg mot bebyggt område. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i berört området att utrymma. De som befinner sig i närområdet uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Källa: Krisinformation.se


Så skyddar du dig vid en skogsbrand

Det varma vädret kombinerat med väldigt lite regn gör att risken för skogsbrand är stor på många håll i Sverige. Ta del av våra råd så är du bättre förberedd om det skulle börja brinna där du är.

Om du upptäcker en brand:

Varna andra som kan hotas av branden

Flytta dig till en säker plats

Larma genom att ringa 112 (ta inte för givet att någon annan har larmat)

Släck branden om du kan

Om du har fått en varning om att det brinner:

Gå inomhus

Stäng fönster, dörrar och ventilation

Lyssna på lokalradion, Sveriges Radio P4

Om du ombeds evakuera, packa snabbt ihop en evakueringsväska (se nedan) och bege dig snarast till utannonserad samlingsplats.

Ta med dig det här i din evakueringsväska:

Ett ombyte (minst) + rejäl tröja

Termos och mugg

Lite snacks och mat som inte behöver tillagning

Telefon och laddare

En bok och/eller spel/pyssel för barn

En tandborste och tandkräm

En tvål

En liten flaska alcogel/handsprit

Våtservetter

En rulle toapapper

En liten handduk

Värktabletter, allergitabletter om det behövs

Eventuell receptbelagd medicin

Liggunderlag och sovsäck

Ficklampa

Källa: Röda korset

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.