Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skogsbränder i Sverige just nu: karta och senaste nytt

Skogsbranden i Enskogen utanför Ljusdal.Foto: MAJA SUSLIN/ TT NYHETSBYRÅN
Ett flygplan vattenbombar.Foto: Janne Åkesson/Swepix

Runtom i hela Sverige kämpar räddningstjänst, militär, polis och frivilliga mot de många skogsbränderna.

Bränderna beror till stor del på den långa torkan.

Detta vet vi just nu.

Så många är skogsbränderna

Bränder har startat över hela landet. Vid 20.30-tiden på lördagen var 74 platser runtom i landet klassificerade som ”brand i terräng”, uppger SOS Alarm.

Under juli har det varit ungefär tre gånger så många ärenden jämfört med motsvarande period 2017.

Vid 09-tiden på söndagen rapporterade SOS Alarm om 43 ärenden som klassificeras som brand i terräng.

Många VMA har skickats ut

Aldrig tidigare har så många VMA, viktiga meddelanden till allmänheten, skickats ut under så kort tid. För närvarande finns sju stycken utfärdade och fortfarande aktiva, varav två gäller samma område, Kårböle i Ljusdals kommun.

För mer information – lyssna på din lokala P4-kanal.

Huskölen i Ljusdals kommun, Gävleborgs län

På grund av skogsbrand uppmanar räddningsledaren alla som befinner sig i området att lämna det omgående. Polis hjälper till med evakueringen. Samlingsplats Svegs flygplats.

Finneby, Ljusdals kommun, i Gävleborgs län.

På grund av skogsbranden uppmanar räddningsledaren alla som befinner sig i området att lämna området senast klockan 18.00 torsdag 19 juli, utrymningsväg är väg mot Ramsjö.

Kårböle, Ljusdals kommun i Gävleborgs län.

Här finns två VMA utfärdade. 

På grund av skogsbranden i Kårböle beslutar räddningsledaren att alla i berört område ska vara utrymda senast kl 08:00 torsdagen 19 Juli. Utrymningsväg är väg 296 mot Los. Busstransport hittas vid Kyrkan-Bystugan onsdag 18 juli kl 21:00 samt torsdag 19 juli från 03:00. Furugården i Los har beredskap att ta emot personer.

Tidigare kom ett VMA om att alla i berört område ska gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Trängslet, Dalarnas län

Branden vid Trängslet skjutfält sprider sig hastigt norr mot Härjedalen. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i skjutområdet att snarast utrymma.

Enskogen och Ljusdals kommun, i Gävleborgs län

Det brinner i och runtomkring Enskogen i Ljusdals kommun och räddningsledaren uppmanar alla boende att evakuera på grund av branden som sprider sig snabbt.

Ängra och Ljusdals kommun, i Gävleborgs län

Det brinner kraftigt i skog och mark. Branden är på väg mot bebyggt område. De som befinner sig i närområdet uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Ring bara SOS Alarm 112 om akut

SOS Alarm vädjar till allmänheten att avstå ifrån att ringa nödnumret 112 om man inte är i akut och direkt behov av hjälp. 

Ett bra tips är att använda det nationella informationsnumret 113 13, till exempel om man har funderingar kring hur man ska agera om man befinner sig i närheten av en större skogsbrand. 

Polisen nås normalt på 114 14 och sjukvårdsrådgivning på 1177.

MSB får hjälp från utlandet

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, skickade på måndagen den 16 juli in en begäran om brandbekämpningsflyg hos ERCC, EU:s gemensamt finansierade civilskyddsmekanism. Två italienska flyg började vattenbomba i skogarna på onsdagen.

Under onsdagen den 18 juli begärde MSB återigen brandbekämpningsflyg från EU. Frankrike skickade två vattenbombare och ett koordinationsplan som deltar i brandbekämpningen kring Kårböle, i Ljusdals kommun. 

På torsdagen meddelade MSB att Litauen skickar en helikopter och att Tyskland bistår, via EU, med fem helikoptrar. 

MSB:s norska motsvarighet DSB har skickat tio helikoptrar som vattenbombar i Jämtland och Gävleborg. Frivilliga norska deltidsbrandmän i Røros, Stjørdal och Os nära svenska gränsen har också skickats till Härjedalen.

Även danska DEMA skickade på torsdagsmorgonen en konvoj med volontärer och utrustning från danska kommuner upp mot Gävleborgs län.

Markpersonal från Danmark stöder släckarbetet i Ljusdal och Kårböle. Mer personal är på väg in från Danmark. 

På lördagsmorgonen har personal från Polen kommit in i landet och är på väg norrut. 140 personer och 40 fordon ska hjälpa till i släckningsarbetet. 

Försvarsmakten hjälper räddningstjänst

Samtidigt bistår Försvarsmakten med ett par helikoptrar, över 500 personer, majoriteten hemvärnssoldater, egen brandkår med vattenbilar i Ljusdal och persontransporter med Herculesplan. Myndigheten stöder även med luftrumssamordningen och har sambandsofficerare ombord på de italienska vattenflygplanen.

 

LÄS MER: Allt om skogsbränderna 

LÄS MER: Tusentals frivilliga vill hjälpa till 

LÄS MER: Flera byar har panikevakuerats 

LÄS MER: Elisabeth, 71, fick fly från sommarstället 

LÄS MER: Mardrömsprognosen: Extremhettan blir kvar 

LÄS MER: Lars kamp mot lågorna – infernot minut för minut 

LÄS MER: Partierna om krisen: Så måste Sverige agera nu 

LÄS MER: Deras vandrarhem står öde – gästerna flyr området 

LÄS MER: EM stoppas efter skogsbränderna 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.