Stor skogsbrand i Finland – kan behöva svensk hjälp

Brandingenjören om vad du ska tänka på när du eldar i naturen.
Skogsbranden i Kalajoki.
Foto: GLENN HAGG / AFP TT NYHETSBYRÅN

Det är den största skogsbranden på 50 år och den rasar alltjämt i finska Kalajoki.

Om läget förvärras ytterligare kan brandsläckningsplan från Umeå komma att kallas in.

– Vi kommer omedelbart begära bistånd om den sprider sig som en toppbrand, säger Jarmo Haapanen som leder släckningsarbetet till Svenska Yle.

Svenska Yle beskriver att lördagens väderförhållanden spätt på risken för vidare spridningen av skogsbranden som redan nu omfattar minst 290 hektar skog och mark. Om läget förvärras ytterligare så kan brandsläckningsplan från Umeå komma att bistå de finska räddningsarbetarna i släckningen.

– Om elden sprider sig ytterligare gör vi en bedömning om ifall vi klarar oss med inhemska styrkor. Men ett som är säkert är att vi omedelbart begär bistånd om den sprider sig som en toppbrand, säger Jarmo Haapanen som leder släckningsarbetet till Yle.

Branden har under veckan som gått eskalerat. I början av veckan omfattade branden 70 hektar och räddningsarbetarna hade förhoppning om att kunna begränsa eldsvådorna. Men vinden ville annat och under onsdagen spred sig elden, som fortsatt riskerar sprida sig. Det ska dock i nuläget inte vara fara för närliggande bebyggelse och ingen evakueringsrisk föreligger.

Stor brandrisk i Sverige: ”Extremt torrt”

På söndagen blir det som varmast hittills denna vecka i landet. I östra Svealand och Gävleborgs län kan temperaturerna till och med röra sig över 30 grader. Risken för skogsbränder är mycket stor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.