Stor skogsbrand i Ånge – tar dagar att släcka

Räddningstjänsten i Västernorrland: ”Går inte att hänga med med markpersonal”
Ett stort pådrag – inklusive helikoptrar och hemvärndet – kallades ut till branden.
Foto: Sara Carlzén / SVT
Skogsbranden i Granboda växte snabbt.
Foto: Sara Carlzén / SVT
En stor skogsbrand bröt på onsdagen ut i Granboda i Ånge.
Foto: Sara Carlzén / SVT

En stor skogsbrand har brutit ut i Ånge, rapporterar SVT Nyheter Västernorrland.

Räddningstjänsten kämpar nu i den svåra terrängen – men släckningsarbetet väntas pågå i dagar.

– Det kommer att behövas kraftigt regn innan allt är helt släckt, säger Mattias Andersson, inre befäl vid räddningstjänsten. 

När larmet kom vid lunch på onsdagen rörde det sig fortfarande om en liten brand. Men branden spred sig snabbt och under kvällen var den ungefär 400 gånger 1 000 meter stor.

Två helikoptrar och fyra flygplan har bidragit under släckningsarbetet och strax innan klockan 23 meddelade räddningstjänsten att man hade ringat in branden. Markerna beskrivs som ”vansinnigt torra” av räddningstjänsten.

– Den är inte släckt men vi har kommit runt och dämpat ner det så det är betydligt lugnare inför natten, säger Mattias Andersson, inre befäl vid räddningstjänsten. 

Finns fortfarande spridningsrisk

Räddningstjänsten kommer att arbeta med släckningen även under natten, men helikoptrarna och flygplanen kan inte arbeta i mörkret. 

– Nu har de ställt ner sig på backen för natten så får vi se hur det ser ut i morgon, om vi har behov av ytterligare hjälp.

Det finns fortfarande en risk att branden sprider sig ytterligare, men den risken är lägre under natten. Det finns däremot ingen risk för spridning till bebyggelse.

– Förhoppningen är att vi ska kunna ha kvar den inom begränsningen. Men det är ganska stora ytor och vi kan inte ha folk runt hela tiden. 

Kommer att behövas regn

Räddningstjänsten räknar med att fortsätta släckningsarbetet under hela torsdagen och arbetar nu med att lösa av personal som har varit på platsen hela dagen. Men det kommer att ta lång tid innan branden är helt släckt. 

– Alla såna här stora skogsbränder tar flera dagar innan det är släckt. Det kommer att behövas kraftigt regn innan allt är helt släckt. 

Räddningstjänsten fokuserar framför allt på att arbeta vid brandens kanter och en bit in. 

– Sen kommer pyra och ryka inne i området, men det är inte lika farligt, där har det brunnit redan. 

Under torsdagen meddelade räddningstjänsten att de kallat in hemvärnet för att bistå i släckningen. Helikoptrar har också kallats in under torsdagen. 

– Branden är absolut inte släckt, men om vi ser till så att den inte sprider sig ytterligare så kommer det gå bra, säger Mattias Andersson till Sundsvalls Tidning.

TV: Så undviker du att starta en skogsbrand

Brandingenjören om vad du ska tänka på när du eldar i naturen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.