Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kampen mot klockan när skogsbrand härjar

Skogsbranden rasar utanför Nyköping. Foto: Pontus Stenberg
Helikoptrar vattenbombade området. Foto: PONTUS STENBERG / PONTUS STENBERG

En 60 hektar stor skogsbrand rasar utanför Nyköping.

Just nu är läget under kontroll – men kraftiga vindar väntas, vilket oroar räddningstjänsten.

– Vi är rädda att om vi skulle missa begränsningslinjen som vi byggt upp skulle branden bli betydligt större. Det får inte hända helt enkelt, säger brandinspektör Krister Sjögren. 

Oroar du dig för nya skogsbränder i sommar?

Räddningstjänsten kämpar under fredagsmorgonen fortfarande mot den skogsbrand som utbröt vid 13-tiden på torsdagen i Nävekvarn utanför Nyköping. 

Ett 60 hektar stort gruvområde, vilket motsvarar cirka 85 fotbollsplaner, brinner i nuläget. Läget räknas som under kontroll och räddningstjänsten arbetar för fullt för att hålla de begränsningslinjer som har satts upp för att förhindra spridning. 

Hemvärnet och och lantbrukar med gödselspridare fyllda med vatten hjälper till att släcka branden. Även helikoptrar har varit med i räddningsinsatsen.  

”Vi måste få stopp på det”

Men de närmaste timmarna blir avgörande för brandens utveckling. Nu väntas kraftiga vindar och hos räddningstjänsten är oron stor för att det kan göra att vinden tilltar och sprider sig. 

– Vi väntar starka vindar, 15-20 sekundmeter i byarna, och då måste vi ha resurser och en plan för hur vi ska gå tillväga då om branden skulle öka i intensitet, säger brandinspektör Krister Sjögren vid en pressträff på platsen.  

Han beskriver skogsterrängen som otillgänglig, vilket försvårar räddningstjänstens arbete. Om branden sprider sig måste man sätta in helikoptrar igen för att vattenbomba området och utöka insatsen på plats. 

– 60 hektar är hanterbart, men vi är rädda att om vi skulle missa begränsningslinjen som vi byggt upp skulle branden bli betydligt större. Det får inte hända helt enkelt, vi måste få stopp på det, säger Krister Sjögren till SVT Sörmland.

Insatsen på platsen är stor, enligt Robert Karlsson, kommunikatör på Nyköpings kommun.

– Helikoptrarna är inte kvar, men Södermanlandskustens räddningstjänst, Södertörns brandförsvar och lantbrukare med gödselspridare fyllda med vatten hjälper till att släcka branden just nu.