Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Använder Förintelsen som politiskt slagträ”

Senaste nyheterna med Expressen TV.
Anna Simon-Karlsson, ledamot i SKMA.
Foto: Oskar Qvarfort / Centerstudenter
C-ledaren Annie Lööf kallar de slopade bidragen för ett ”mörker”.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Morgan Johansson (S), tidigare justitieminister.
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Det är sorgligt när andra partier använder Förintelsen och antisemitism som politiskt slagträ”. 

Det skriver SKMA-ledamoten Anna Simon-Karlsson efter den upprörda debatten om regeringens slopade bidrag till Svenska kommittén mot antisemitisms, SKMA, utbildningsprojekt kring hågkomstresor.

Dagens ETC berättade under fredagen att det inte längre kommer gå några statliga bidrag till SKMA:s utbildningsprojekt kring hågkomstresor, som syftar till att utbilda högstadieungdomar och deras lärare om Förintelsen, antisemitism och rasism. 

”Ytterst allvarligt”, kommenterade Willy Silberstein, ordförande i SKMA till tidningen.

Också från politiskt håll kritiserades de slopade bidragen.

Att regeringen genomför SD:s reaktionära politik är väl känt, att de nu stoppar stöd till organisationer mot antisemitism är oerhört”, skrev C-ledaren Annie Lööf på Twitter.

https://twitter.com/annieloof/status/1598798185144750080

Mycket allvarligt”, skrev före detta justitieminister Morgan Johansson (S) på Twitter.

Nu ger sig Anna Simon-Karlsson, tidigare pressekreterare till just Annie Lööf och ledamot i SKMA, också in i diskussionen. Hon skriver på Twitter att den troligaste förklaringen till att pengarna saknas i den nya regeringens budget är ett ”oavsiktlig glapp” mellan den förra regeringen – som 2018 beslutade om att ge statliga bidrag på 12,5 miljoner till kommitténs projekt – och den nya.

Jag förväntar mig att den nya regeringen kommer att åtgärda detta”, skriver hon och betonar att kommittén och dess projekt gör viktiga insatser för att utbilda nya generationer om Förintelsen och motverka antisemitism.

Hon passar samtidigt på att ge en känga till oppositionen.

”Använder Förintelsen som politiskt slagträ”

Jag noterar också att inget annat oppositionsparti haft med denna satsning till SKMA i sina egna budgetar”, skriver Anna Simon-Karlsson och fortsätter:

Det är sorgligt när andra partier använder Förintelsen och antisemitism som politiskt slagträ mot sina motståndare utan att själva kunna leverera på området.

Enligt Dagens ETC skulle projekttiden ursprungligen löpa ut 2020, men förlängdes till 2022. Kulturminister Parisa Liljestrands pressekreterare Carolin Opsahl har svarat kritikerna och kallar projektet för en ”tillfällig satsning”, som den tidigare regeringen satte ett slutdatum på. 

Den nya regeringen arbetar nu intensivt med nya satsningar, däribland hågkomstresor, och kommer återkomma inom kort. Detta är en mycket viktig fråga för regeringen. skrev Opsahl på Twitter under fredagen.

Expressen har sökt Anna Simon-Karlsson, som hänvisar till sina Twitter-inlägg och avböjer ytterligare kommentarer.

https://twitter.com/asimonkarlsson/status/1599016599079383041

Uppgifter: Kanye West ”besatt” av Hitler

Källor till CNN: Megastjärnan ska flera gånger uttryckt sin beundran för nazistledaren

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.