Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skjutningen i Barkarby – polisen släpper bilder

En 25-årig man dog efter en skottlossning i Barkarby norr om Stockholm för drygt två veckor sedan. 

Nu släpper polisen bild på den bil som ska ha använts i samband med skjutningen – och hoppas på hjälp från allmänheten. 

– Det är viktigt att vi får möjlighet att utreda det här brottet, annars är risken för hämndaktioner överhängande, säger spaningsledare Patrik Zanders. 

Det var den 5 juni som polisen fick larm om en skjutning i Barkarby norr om Stockholm. 

En 25-årig man sköts till döds i sin bil efter att en annan bil kört upp jämsides utanför Ica Maxi. Vittnen larmade om flera skott och på plats påträffades en man skottskadad. Han fördes till sjukhus men dog sedermera av sina skador. 

– Jag var inne på Ica Maxi och hörde ett par smällar. Sen kom en tjej en och sa att det varit skottlossning. Utanför ser jag en bil med krossade rutor och en person som ligger på marken, sade ett vittne till Expressen då. 

Polisen inledde en förundersökning om mord och har till dags dato hållit cirka 200 förhör – men utan resultat. 

Nu släpper polisen bild på den bil som ska ha använts i samband med skjutningen – och hoppas på hjälp från allmänheten. Foto: Polisen

– De här som vi håller förhör med är inte särskilt välvilligt inställda till polisen så det är lite svårt att få information, säger Patrik Zanders, spaningsledare vid polisen. 

Polisen släpper bilder efter skjutningen i Barkarby

Nu väljer polisen att släppa bilder på den bil – en silverfärgad Honda CR-V av årsmodell 2011 – som ska ha använts i samband med skjutningen med förhoppningen om att få in tips från allmänheten. 

– Den här bilen har med stor sannolikhet använts vid det här brottet. Det finns iakttagelser att bilen har rörts sig i området några minuter innan. Den har passerat målsägande någon gång först innan skjutningen. Det finns också uppgifter som gör gällande att den här chauffören ska ha varit omaskerad, säger Patrik Zanders. 

Bilderna har tagits från Folkhögskolevägen 1 där bilen påträffades bara några timmar efter händelsen. Mellan 23 och 24 april stals den och polisen hoppas även på att få information om var den kan ha stått fram till skjutningen. 

– Frågan är om den har stått uppställd och någon har lagt märke till att den är skinande blank på ena sidan och inte alls lika ren på den andra sidan. Det kan vara en liten detalj som man har lagt märke till, säger Patrik Zanders. 

En 25-årig man sköts till döds i sin bil efter att en annan bil kört upp jämsides utanför Ica Maxi Foto: Polisen

"Överhängande risk för hämndaktioner"

Spaningsledaren vill inte gå in närmare på polisens teorier om varför ena sidan av bilen är renare än den andra. Polisen jobbar utifrån teorin att minst två personer befann sig i bilen i samband med skjutningen. 

– Sedan finns det säkert folk som har varit med och hjälpt till och stulit den här bilen och befunnit sig på platsen där man byter bil, säger Patrik Zanders och fortsätter: 

– Det är viktigt att vi får möjlighet att utreda det här brottet och lagföra de som ligger bakom det, annars är risken för hämndaktioner överhängande. Det är alltid en faktor som spelar in när det gäller grova våldsbrott i de här miljöerna. 

Har ni något som tyder på att hämndaktion är nära förestående? 

– Nej, det kan jag inte säga att vi har. Utan det är mer av erfarenhet. Nu har vi haft det relativt lugnt när det gäller skjutningar i Stockholmsregionen, men sista perioden har det varit ett flertal .Det är klart att man jobbar efter teorin om att en eller flera hänger ihop med varandra och att det är en kedjeredaktion. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!