Skjutningarna skrivs upp: ”Stor förändring”

Polisen om skotten i Kristianstad: ”Oacceptabelt”
Tre personer skadades i skottlossning i Kristianstad på tisdagen.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
En person grips efter skotten i Flemingberg där två barn skadades.

Skjutningarna skrivs upp för 2021 i polisens statistik.  

Dämpningen som uppmättes i början av året har inte följt med under sommarmånaderna – och nu ligger året på samma nivå som 2019.

– Det är en stor förändring, säger Manne Gerell, kriminolog. 

Under vintermånaderna såg det ut som att skjutningarna kunde vara på väg mot ett trendbrott. Antalet var på väldigt låg nivå och samtidigt kunde svensk polis stoltsera med framgångsrika insatser mot den organiserade brottsligheten. 

Inrikesminister Mikael Damberg (S) var förhoppningsfull när han intervjuades i februari

– 2021 kan bli ett år där vi ser en vändning, sa han. 

Kraftig höjning i juni

Därefter har polisen redovisat nya siffror som initialt gav en positiv bild av läget. Siffrorna har sedan skrivits upp, något som Manne Gerell, docent i kriminologi vid Malmö universitet, uppmärksammar.  

https://twitter.com/ManneGerell/status/1422797564273963012

Manne Gerell följer utvecklingen och noterar att revideringarna av statistiken inneburit en kraftig höjning av antalet skjutningar i juni: Från 28 skjutningar till 34 skjutningar. Han ringar även in att antalet skjutningar skrivits upp för vinter- och vårmånaderna. 

– I vintras såg det ut som att vi hade väldigt låga nivåer vad gäller skjutningar. De lägsta nivåerna som uppmätts. Nu ser det ut som att vi har ganska låga nivåer. Bilden av en minskning är fortfarande sann, men inte lika tydlig. 

För sommarmånaderna ser läget betydligt sämre ut, efter revideringarna, och totalt uppgår antalet skjutningar nu till 180 stycken till och med juli. 

– Det är en stor förändring, säger han och fortsätter:

– Vi hade en hög nivå i maj och i juli, och med juni innebär det att vi har tre månader i rad med en hög nivå. 

För samma period 2019 var antalet skjutningar 182 och för 2020 var antalet 208 stycken. 

Eftersläpning i statistiken

Polisens statistiker vid Nationella operativa avdelningen sörjer för hanteringen av den nationella statistiken av skjutningar. Anna Engelbert, pressekreterare vid Nationellt mediecenter, uppger att de uppskrivna siffrorna för antalet skjutningar är ett resultat av den eftersläpning som alltid präglar statistiken. 

– Regionerna rapporterar in skjutningar den första varje månad. Då finns det skjutningar som inte kommer på grund av manuell hantering, säger hon och konstaterar att statistiken är att betrakta som ”rörlig materia”, och pekar på att exempelvis dödsfall eller uppgifter om skadade kan tillkomma.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) höll under onsdagen en presskonferens om skjutningar i landet, där han kommenterade utvecklingen: 

– Det är förstås bättre att skjutningarna sammantaget är på en lägre nivå i år, än motsvarande period förra året, även om juni och juli legat på ungefär samma nivå som 2020. 

Moderaternas kritik efter skottlossningen där barn skadades

"Värre än någonsin"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.