Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skjutningarna i Nya Zeeland: Detta har hänt

På fredagseftermiddagen attackerades två moskéer i Christchurch, Nya Zeeland. Foto: MARTIN HUNTER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Människor står på andra sidan gatan av en av moskéerna. Foto: MARK BAKER / AP TT NYHETSBYRÅN
En man utanför en av moskéerna i Christchurch. Foto: MARK BAKER / AP TT NYHETSBYRÅN
Ambulanspersonal och polis hjälper en skadad man. Foto: MARK BAKER / AP TT NYHETSBYRÅN

Två moskéer attackerades på fredagen i Nya Zeeland. 49 personer befaras ha dött i skottlossningar vid åtminstone två moskéer i Christchurch i Nya Zeeland, på fredagseftermiddagen lokal tid.

Det här är vad vi vet om skjutningarna. 

Klockan 13.40 lokal tid, 01.40 svensk tid, steg en beväpnad person in under fredagsbönen i Masjid Al Noor-moskén i centrala Christchurch och öppnande eld. 

En annan skottlossning ägde rum i Linwood-moskén. Exakt tid är okänd. 

49 personer uppges ha dött i skjutningarna, enligt polisen. Minst 48 personer uppges vara skadade. 

Skjutningarna är den värsta i Nya Zeelands moderna historia. Landets premiärminister Jacinda Ardern säger att ”det är en av Nya Zeelands mörkaste dagar”- Australiens premiärminister Scott Morrison kallar skytten för ”en högerextrem terrorist”. 

Fyra misstänkta – tre män och en kvinna – greps och flera explosiva anordningar hittades på bilar runtom i staden. En person släpptes senare. Enligt premiärministern är en av de misstänkta en australisk medborgare. En av männen har anklagats för mord.

Skolor i närheten av moskéerna stängdes under eftermiddagen men öppnades senare igen och allmänheten uppmanas att vara på sin vakt då ytterligare attacker inte går att utesluta. 

Nya Zeelands hotnivå har höjts från låg till hög.  

Brenton Tarrant, 28, påstår sig vara en av gärningsmännen bakom skjutningarna. Han ska ha livesänt sina gärningar i ett klipp som sedan spridits i sociala medier. I klippet ses han ta fram ett vapen ur en bil och skjuta mot omgivningen innan han kör vidare.

Brenton Tarrant pekas ut som gärningsman. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Den misstänkte gärningsmannen ska också ha publicerat ett 74 sidor långt manifest där han hyllar Anders Behring Breivik, som utförde terrordådet på Utøya i Norge 2011. Han uppger också att attacken är en hämnd för terrordådet på Drottninggatan i Stockholm.

LÄS MER: Terroristen: Hämnd för Drottninggatan 

Brenton Tarrant lade upp bilder på vapen på sin Twitter den 12 mars. Vapnen var täckta av namn och budskap. 

Den 12 mars lade Brenton Tarrant upp flertalet bilder på vapen övertäckta med namn och budskap på sitt twitterkonto.

Nya Zeeland och Australien har aktiverat anti-terrorberedskap och polisen uppmanar alla att hålla sig borta från moskéer i Nya Zeeland.

Stefan Löfven kallar terrordådet för ”fegt och avskyvärt” under en presskonferens på fredagseftermiddagen. 

– Det är i sådana här svåra stunder som gemenskapen är viktigast. Nu är mina och regeringens tankar och djupaste medkänsla är med offren, deras familjer och närstående, säger han.