Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skjutning på hotell i Mali – gisslan tagen

Minst tre personer har dödats i attacken mot hotellet. Foto: Harouna Traore

Gisslandramat pågår på Radisson hotel i Bamako, Mali.

Foto: Sebastien Rieussec
Specialstyrkor har stormat hotellet.
Vid 13-tiden kom uppgifter om att 80 personer har fritagits från hotellet där de hållits i Malis huvudstad Bamako, enligt AFP.
1 / 8

Säkerhetsstyrkor stormar lyxhotellet Radisson Blu i Malis huvudstad Bamako där 170 personer hålls som gisslan.

Det ska enligt uppgifter röra sig om upp till tio stycken gärningsmän som slog till mot hotellet, och enligt Reuters har terroristgruppen Al-Mourabitoun tagit på sig attacken.

Under eftermiddagen har räddningsinsatsen fortsatt men strax efter 16.30 rapporterade AFP att gisslansituationen var över

De säger också att 27 personer har dödats i attacken, varav två stycken terrorister.

Den fritagna gisslan

På hotellet i Bamako befinner sig människor från all världens länder. Enligt The Guardian har man kunnat bekräfta identiteten på 54 av de 80 personer som uppges ha fritagits under eftermiddagen.

Det ska röra sig om:

Tjugo indier

Tolv fransmän

Sju algerier

Sex amerikaner

Sex turkar

Fyra kineser

Två tyskar

En guinean

Det var vid 08-tiden på fredagsmorgonen som beväpnade män attackerade lyxhotellet Radisson Blu i Malis huvudstad Bamako.

Automateld har under förmiddagen hörts från hotellet och säkerhetsstyrkor har spärrat av området.

En kock på hotellet, Kamissoko Lassine, berättar för New York Times att två män anlände till hotellet under morgonen.

– De körde ett fordon med registreringsskyltar tillhörande diplomater. Vet ni hur lätt man då kommer in på hotellet? Vakterna öppnade bommen direkt, säger han och fortsätter.

– De började skjuta och en av vakterna träffades. Sedan gick de in och tog alla på hotellet som gisslan, alla tvingades in i en stor sal, säger Lassine som själv lyckades smita ut bakvägen.

Brittiska Foreign Office rekommenderade under dagen britter som befinner sig i landet att hålla sig inomhus och förbereda ett lager med förnödenheter om situationen skulle bli långdragen.

Stormade hotellet

Vid lunchtid rapporterade nyhetsbyrån AFP om att specialstyrkor stormade hotellet. Enligt AFP, som refererar till lokala medier fritogs 80 personer ur gisslan.

Samtidigt uppger Rezidor Hotel Group, företaget som äger hotellet, att 125 gäster och 13 ur personalen fortfarande befinner sig på hotellet, och det rådde vissa oklarheter kring hur många som har kunnat evakueras från hotellet.

Enligt TT gick specialstyrkan igenom hotellet, våning för våning. På våning sju hade dock beväpnade män barrikaderat sig. Vittnen berättade om situationen.

– Säkerhetsstyrkorna säkrade våning för våning och fritog gisslan som befinner sig i sina rum, säger ett ögonvittne till nyhetsbyrån Reuters.

Ett annat vittne berättar att hon befann sig på hotellet när specialstyrkorna ingrep.

– Jag låg gömd på mitt rum i ett par minuter, sedan för ett kort tag sedan hörde jag att någon började skrika att vi skulle ut härifrån. Sedan slogs dörren upp och specialstyrkorna kom in, berättar en i gisslan för France 24.

Vid 16.30-tiden rapporterade AFP om att gisslansituationen var över, och att man hade fått ut alla från hotellet.

Tvingades till trosbekännelse

Enligt amerikanska medier, däribland New York Times, befann sig en malisk journalist, Kassim Traoré, i en närbelägen byggnad, cirka 50 meter från hotellet.

Han uppger att de personer som hade tagit gisslan gjorde försök att urskilja vilka i gisslan som var muslimer och vilka som inte var det. Gisslan ska ha ombetts att uppge den muslimska trosbekännelsen, Shadada. Om de kunde göra det ska de enligt Traoré ha fått lämna hotellet.

Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius höll under dagen en presskonferens där han meddelade att Frankrike kommer att ta till alla tänkbara medel för att oskadliggöra de som just nu attackerar hotellet, rapporterar BBC.

Senare under dagen uttryckte landets president, François Hollande, sitt stöd för Mali.

– Jag vill uttrycka solidaritet och stöd till alla malier, och jag uppmanar alla berörda fransmän att vara vaksamma för närvarande, säger han till The Guardian.

Malis president, Ibrahim Boubakar Keita, var på väg till ett statsbesök i Tchad när han nåddes av nyheten om gisslandramat, och han är enligt AFP på väg tillbaka till Mali för att överse händelseförloppet.

Minst 27 personer döda

Hotellet har 190 rum och ska vara populärt bland internationella gäster. På hotellet ska internationell FN-personal bo, men det är oklart hur många personer som arbetar åt FN som fanns på hotellet.

Rezidor Hotel Group, företaget som äger hotellet, är noterat på Stockholmsbörsen och deras aktie hade vid lunchtid sjunkit med 1,4 procent enligt TT.

Enligt CNN var beskedet inledningsvis att tre personer ska ha dödats i attacken, och FN-personal bekräftade att två personer från Mali och en fransk medborgare har dödats.

AFP gick strax efter 16.30 ut med att minst 18 personer har hittats döda, en siffra som strax efter 17-tiden skrevs upp till 27 döda enligt Reuters. Två av dessa ska vara terrorister.

Enligt Reuters befann sig efter gisslandramat grupp av terrorister på hotellets övre våningar där de höll stånd mot insatsstyrkan. De hade dock inte någon gisslan kvar.

Utländska soldater på plats

Nyhetsbyrån AP uppger att sex personer som arbetar på ett turkiskt flygbolag fanns bland gisslan. France 24 skriver även att personal från det franska flygbolaget Air France bodde på hotellet. Strax efter klockan 13 uppgav Air France att deras anställa hade evakuerats från hotellet.

Soldater i Mali och FN-styrkor omringade hotellet, skriver CNN. Enligt The Guardian åkte även en fransk specialstyrka, Gendarmerie nationale française, till Mali för att undsätta soldaterna och FN-styrkorna på plats. De anlände vid 15.30-tiden.

Enligt CNN assisterade även amerikanska specialstyrkor i arbetet med att frita gisslan. Det rörde sig enligt Reuters om 25 militärer som deltog i räddningsinsatsen, och minst sex amerikanska medborgare ska ha räddats ur gisslandramat.

Enligt Reuters ska terroristgruppen Al-Mourabitoun ha tagit på sig attacken. Gruppen beskrivs som en afrikansk militant jihadistorganisation och medlemmarna ska komma från de norra delarna av Mali.

Ville få fångar släppta

Den formades så sent som för två år sedan och dess ledare är den förre al-Qaida medlemmen Mokhtar Belmokhtar. De har tidigare tagit på sig ansvaret för flera attacker i Mali.

I ett inspelat budskap, skickat till al-Jazeera, skrev gruppen attacken skedde tillsammans med en av al-Qaidas förgreningar. Man ska, med hjälp av gisslandramat, ha velat få "heliga krigare" släppta ur maliska fängelser.

Enligt MSNBC ska Brett McGurk vid det amerikanska utrikesdepartementet ha sagt att gruppen Al-Mourabitoun inte har någon särskild koppling till IS.

Sky News skriver att gärningsmännen, som ska vara upp till tio stycken, skrek Allahu Akbar när de stormade hotellet. Samtidigt uppger en person ur den fritagna gisslan att personerna ska ha talat engelska.

– Jag hörde dem säga på engelska "Laddade du den?", säger den guineanska sångaren Sékouba Bambino Diabaté, som fritogs i operationen, enligt TT.

– Den här veckan var det en stor delegation som deltar i fredsförhandlingarna på hotellet, säger Olivier Saldago, som är talesperson för FN-insatsen.

Inga svenskar inblandade

Norra Mali föll under 2012 i händerna på extremister med koppling till Al-Mourabitoun, vilket fick Frankrike att gå in i landet i januari 2013.

Flygbolaget SAS var till 2009 en stor delägare i hotellkedjan Radisson. Hotellet ska enligt the Independent ha omkring 120 rum och vara populärt bland turister och utländska företag. Den franska tidningen Libération ska flygbolaget ha personal som bodde på hotellet.

– Vi tog del om medieuppgifterna om en skottlossning vid ett hotell i Bamako. Vår ambassad i Bamakoföljer noga händelseutvecklingen och undersöker om det finns drabbade svenskar, säger Gabriel Wernstedt på UD:s pressjour.

Sverige bidrar till FN-insatsen Minusma i Mali med ett underrättelseförband på cirka 250 personer. Svenskarna, liksom många andra FN-förband, har sin bas i utkanten av Timbuktu, 70 mil nordost om huvudstaden Bamako.

Enligt FN-mandatet ska den svenska styrkan bland annat hjälpa till med att skydda civila och förhindra brott.

Inga svenskar ska dock ha varit inblandade i dagens räddningsinsats.

– Inga svenska försvarsanställda var inblandade i den här situationen, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten.

– Vi hade kontakt med UD i Stockholm men fick vi inga uppgifter om svenskar på hotellet. Vi försöker kontakta alla svenskar som finns i landet och som vi misstänker finns i landet, säger Lina Bunis, vid svenska ambassaden i Bamako.

Tolv dödades i augusti

I augusti dödades tolv personer, varav flera FN-anställda, vid ett dygnslångt gisslandrama på ett hotell i staden Sevare.

 

 

 

 

Den amerikanska ambassaden i Mali bad under fredagen amerikanska medborgare och sin personal att stanna inomhus efter rapporterna om skjutningen kom.

 

 

 

 

Expressens korrespondent Terese Christiansson, som har arbetat i Mali intervjuas i live-sändningen:

– Detta liknar en attack som var i augusti i Mali precis på gränsen till ett område där islamisterna kontrollerade. Det var en gisslansituation som pågick länge och åtta personer dog. Svensk militär har bott där tidigare under tiden som man byggde upp basen i Timbuktu. Även diplomatiska kontakter som är i landet under kortare perioder bor på hotellet, säger Expressens korrespondent Terese Christiansson,

 

 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!