Fem uppges ha dött i en skolskjutning i Kanada. Foto: Joshua MercrediFem uppges ha dött i en skolskjutning i Kanada. Foto: Joshua Mercredi
Fem uppges ha dött i en skolskjutning i Kanada. Foto: Joshua Mercredi
En person har gripits för dödsskjutningen. Foto: Joshua MercrediEn person har gripits för dödsskjutningen. Foto: Joshua Mercredi
En person har gripits för dödsskjutningen. Foto: Joshua Mercredi
Platsen där skjutningen ägde rum i Saskachewan, KanadaPlatsen där skjutningen ägde rum i Saskachewan, Kanada
Platsen där skjutningen ägde rum i Saskachewan, Kanada

Skjutning har skett
på skola i Kanada

Publicerad

Minst fyra personer sköts till döds under en skolskjutning i samhället La Loche i kanadensiska provinsen Saskatchewan under fredagen.

Den misstänkta gärningsmannen ska ha skjutit sina två bröder i hemmet innan han begav sig till skolan, uppger Reuters.

Enligt en skärmdump som The Canadian Press har tagit del av och The Guardian rapporterat om ska gärningsmannen ha skrivit på sociala medier: "Dödade precis två personer". Sedan beskriver han att han ska bege sig till skolan.

"Varför, varför?", får han till svar i kommentarsfältet.

Polis och ambulans kallades till skolan efter att vittnen hade hört skottlossning under fredagseftermiddagen lokal tid.

Den misstänkte gärningsmannen ska enligt uppgifter från polisen till stadens borgmästare Kevin Janvier ha skjutit sina egna bröder innan han begav sig till skolan. Dådet ska ha utförts där och på ytterligare ett ställe innan han greps i anslutning till skolan.

– Jag sprang ut från skolan. Det var en massa skrikande, det hördes sex eller sju skott innan jag gick ut, säger vittnet Noel Desjarlais-Thomas till CBC.

Kevin Janviers dotter arbetade som lärare på skolan och uppges vara en av de omkomna.

Inledningsvis rapporterades det om fem dödsoffer men siffran har sedan korrigerats till fyra, samt flera fall av allvarligt skadade.

Polisen har ännu inte gått ut med gärningsmannens ålder eller något motiv till skjutningen.

– Det här är naturligtvis alla föräldrars värsta mardröm, sade premiärministern Justin Trudeau på fredagskvällen från Davos där han befinner sig på World economic forum.

La Loche i chock och sorg

Samhället La Loche ligger norr om Saskatoon i norra Saskatchewan. Skolan som var mål för attentatet är en high school med cirka 900 elever, uppger Reuters.

Lokalpolitikern Brad Wall publicerade ett uttalande på sin Facebook under kvällen. Han uttryckte sin "chock och sorg" över det som hänt.

– Mina tankar och böner går till offren, deras familjer och vänner och alla i samhället, skriver han.

Skolan meddelade på Facebook att de stängde ner efter händelsen.

– Vi är många som är oroliga. Vi ber för personal och elever på skolan, skriver en kvinna på skolans Facebooksida.

– Just nu är La Loche i chock. Sådant här ser man bara på tv, säger Teddy Clark som representerar lokala myndigheter.

 

 

14 sköts till döds

Skolskjutningar är en relativt ovanligt företeelse i Kanada jämfört med grannlandet USA. Den som räknas som den mest omfattande ägde rum 1989 på ett college i Montreal då 14 elever sköts till döds. 1992 dödades fyra personer i en skolskjutning, även den i Montreal.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag