Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skjuten imam har vaknat upp efter två år

Den uzbekiske regimkritiker som 2012 föll i koma efter ett mordförsök i Jämtland har vaknat.

Samtidigt anklagar den gömda familjen polisen för bristande skydd och en avstannad utredning.

– Hälsotillståndet förbättras dag för dag för min pappa, men det går väldigt långsamt och han kommer att vara väldigt beroende av vård framöver också, säger David Nazarov, son till den skjutne uzbekiske religiöse ledaren Obid Nazarov.

Regimkritikern Obid Nazarov sköts i huvudet i jämtländska Strömsund i februari 2012. Utrikesminister Carl Bildt kallade det på sin blogg "häpnadsväckande" att "en person som beviljats flyktingstatus av FN inte får ett tillräckligt gott skydd i det land som åtagit sig att erbjuda detta skydd".

Läkare överraskade

Enligt sonen lever Obid Nazarov, som ännu inte kunnat höras av polis, fortfarande under dödshot och familjen ska ha tvingats att bryta kontakten med släkt och vänner. David Nazarov är skarpt kritisk mot att familjen, enligt honom, står utan polisskydd och att inget händer i utredningen.

– Vi får hela tiden uppgifter om att de som genomförde attentatet inte är nöjda. Vi känner inte längre att vi har en fristad i Sverige. Det är som när vi bodde i Uzbekistan.

Den uzbekiska säkerhetstjänsten hotade enligt David Nazarov senast för några månader sedan familjen, via anhöriga i hemlandet, sedan han intervjuats i en al-Jazira-dokumentär.

Skytten identifierad

– Enligt Säpo borde jag sluta medverka i massmedier, då hade det varit lite lugnare. Men gör man så slutar liksom hoppet om att kunna förändra samhället till något bättre.

Sirpa Franzén, presschef vid Säpo, säger att myndigheten aldrig uttalar sig om specifika hotbilder eller om skyddsåtgärder, men uppger att Säpo inför attentatet inte såg några konkreta hot mot imamen.

Sedan i maj 2012 är mannen som misstänks för att ha skjutit Nazarov häktad i sin frånvaro för mordförsök. Samma höst kom uppgifter om att han gripits i Ryssland, men de svenska utredarna fick aldrig bekräftat att så var fallet. Källor uppger för TT att samme man kan ha skjutit ihjäl en annan uzbekisk regimkritiker nära Moskva, hösten innan attentatet mot Nazarov.

TT har sökt men inte nått åklagaren.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!