Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skistar brände olovlig bosättning – säger att det var en skräphög

Skistars anläggning i Sälen.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Skidanläggningen i Åre.Foto: / SKISTAR

I måndags fick räddningstjänsten larm om en brand i en "koja" i Lindvallen.

Det visade sig senare vara Skistar som bränt vad de själva kallar "skräp" – men enligt SVT:s uppgifter handlar det om en olovlig bosättning som tillhört romska EU-migranter.

– Det är en skräphög vi har tagit hand om, säger Jonas Bauer, destinationschef för Skistar i Sälen.

Det var vid 17-tiden i måndags som räddningstjänsten ryckte ut till en brand i en koja i skogen vid Lindvallen.

Branden hade orsakats av skidföretaget Skistar när de skulle elda vad de själva såg som skräp på deras mark, något som SVT Dalarna var först att berätta.

– Det är inte meningen att räddningstjänsten ska behöva rycka ut när vi tar hand om skräp på vår mark. När det tidigare varit skräp på parkeringen kan man ta det med en grävskopa, men nu när det var i skogen är det omöjligt. Då valde man att elda, säger Jonas Bauer.

Eldade bosättning enligt SVT

Men enligt SVT Dalarna, som först rapporterade om händelsen, ska "kojan" ha varit en olovlig bosättning där en grupp romska EU-migranter bott en tid. Något som Jonas Bauer inte vill kommentera.

– Hur man beskriver det här är svårt att säga, men det är definitivt en skräpplats, säger han.

– Vi måste hålla oss till fakta: att det lagas mat och att det lämnas avföring där. Då är det klart att det funnits folk där. Men vem det är kan jag inte uttala mig om. Det vet jag inte. 

Kan ha begått brott

Enligt uppgift till SVT var "kojan" isolerad och vid platsen fanns också köksutrusning, kläder och annat av eventuellt värde. 

Polis eller kronofogden i normala fall ska kontaktas innan sådan bosättning avlägsnas. 

– Vi ser bara att det ser för bedrövligt ut, och att vi måste ta hand om det. Det är nedskräpning som inte är tillåten, säger Jonas Bauer. 

Anders Gustafsson, vakthavande befäl vid polisen i Bergslagen, säger till SVT att det kan röra sig om skadegörelse- eller grov skadegörelse beroende på föremålens värde.

– Man får ju inte elda upp andras grejer, säger han till SVT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.