Skilsmässan som skakar danska hovet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Alexandra, älskad av folket, gav upp allt när hon gifte sig med Danmarks prins Joachim i november 1995 - men hennes liv blev inte alls som hon tänkt sig. Nu ska paret, som har två barn, skiljas.

KÖPENHAMN. Hon ler mot alla kameror, hon visar upp sina barn, hon vinkar till folket.

Men i verkligheten har prinsessan Alexandra, 40, sorg i hjärtat.

Prins Joachim, 35, och Alexandra lever varsina liv.

På torsdagen kom bekräftelsen på det som det talats öppet om en tid: skilsmässa.

  Det är enighet mellan oss om villkoren för separationen, och vi ska tillsammans sköta föräldrarollen för våra barn, säger de i ett uttalande.

Parets barn Nikolai, 5, och Felix, 2, tillhör än så länge kungahuset, enligt lagen. För några veckor sedan var den danske prinsen Joachim och prinsessan Alexandra inbjudna till ett Maersk-fartyg. – När de kom log de in i kamerorna. Alexandra är proffs på att le när en kamera höjs mot henne, men blir stram när de sänks. Sedan gick de genast på var sitt håll och sågs nästan inte ihop under hela bjudningen. Det berättar en person som var med och som i många år följt det danska kungahuset för Expressen.  Det är bara en av många sekvenser i prinsparets liv som visar att de under de senaste åren glidit ifrån varandra. – Ska jag vara uppriktig så är de inte alls lyckliga med varandra, säger Expressens källa.

Som en ond dröm

 På torsdagen, vid lunchtid, bekräftade det danska hovet uppgifterna om skilsmässa, även om det rojalistiska folket i Danmark tror att det är en ond dröm – eftersom Joachim och Alexandra varit mycket populära. Prinsarna Joachim och Frederik – två populära killar, som inte direkt behövt lida för att inte vara åtråvärda bland kvinnor. Joachim, den yngre brodern, hann först. 18 november 1995 gifte han sig med den fem år äldre Alexandra Manley från Hongkong, en tjej med utbildning och uppfostran, och därtill hade hon den charm som behövdes för att erövra ett nytt land och ett nytt folk. Alexandra lärde sig snabbt danska – bättre än många danskar – vilket var en förutsättning för att lyckas. Sedan dess har hon varit älskad av folket. Men kanske inte lika älskad av sin man Joachim, åtminstone inte under de senaste två åren då de öppet visat att de har var sina liv när de inte är hemma på Schackenborgs slott.

Han gillar fart och fläkt

 Joachim vill ha fart och fläkt när han inte intresserar sig för jordbruket. Han gillar att köra racerbil och festa med kompisarna. – Under den senaste tiden tycks han ha satsat ännu hårdare på fest och rock’n’roll. Han är väldigt uppslupen och gillar promillehaltiga drycker, säger en kvinna som brukar stöta ihop med Joachim på festerna. Hon säger också: – Jag vet inte varför inte Alexandra är med. Jag antar att hon har annat för sig. Helt sant, enligt Expressens källa nära det danska hovet. Alexandra är inte tillfreds med livet – ingenting blev riktigt som hon hade tänkt sig. Hon är uppfostrad till att bli en framgångsrik yrkeskvinna som kan stå på egna ben, men tvingas leva kungligt med ständig representation. Alexandra tillåts inte ens ha en egen ekonomi. Prins Joachim får lite drygt tre miljoner kronor i apanage från danska staten, men det är han som bestämmer om pengarna. Nyligen sökte Alexandra om bidrag till bensin och chaufför av staten och kommer att beviljas minst en halv miljon årligen.

Rätt till "starthjälp"

 Skilsmässan kommer att bli dyr för Joachim.  Tidningen Ekstra Bladet har tagit fram det avtal som slöts mellan Joachim och Alexandra när de gifte sig, och när de nu skiljer sig finns det ingen annan utväg för Joachim än att belåna Schackenborg utöver de 20 miljoner kronor han redan har belånat egendomen för. I avtalet står bland annat: Om det blir skilsmässa ska Joachim ge Alexandra pengar till en passande bostad "i eller utanför Danmark efter prinsessan Alexandras önskemål". Alexandra har rätt till "starthjälp" till ett nytt liv – ju längre de varit gifta och ju högre standard de haft desto mera starthjälp. Alexandra har rätt till underhållsbidrag. – Alexandra lever i en gyllene kupa och kan inte komma ur den, säger en källa.

Barnen tillhör hovet

 Alexandra kan heller inte ta barnen med sig – inte så länge kronprins Frederik och hans Mary inte levererat tronarvingar. Enligt lagen tillhör Alexandras och Joachims barn, Nikolai och Felix, hovet, och drottning Margarethe bestämmer över deras liv. Alexandra har också känt mer och mer konkurrens från kronprins Frederiks nyblivna fru Mary. – Mary har börjat stråla starkare än Alexandra, vilket är svårt för henne att acceptera. De gillar inte att träffas och umgås numera aldrig med varandra, säger en till hovet närstående källa.

FAKTA

Äktenskapskriser som har skakat Europas kungahus
Kungens syster Birgitta, 67, gifte sig 1961 med Johan Georg, prins av Hohenzollern.
De är formellt gifta, men Birgitta bor och spelar golf på Mallorca medan hennes man lever med en annan kvinna i Tyskland.
Prinsessan Caroline av Monaco, 47, är inne på sitt tredje äktenskap.
Hon gifte sig 1978 med playboyen Philippe Junot 1978.
Två år senare skilde de sig.
Sedan hon blev änka i sitt andra äktenskap 1990 gifte hon 1999 om sig med prins Ernst August av Hannover.
Prinsessan Diana gifte sig med prins Charles 1981.
Äktenskapet slutade med skilsmässa 1996.
Diana och hennes pojkvän, Dodi Fayed, dödades i en bilolycka i Paris 1997.
Prinsessan Sarah, 46, gifte sig 1986 med prins Andrew.
Paret separerade 1992 och skilsmässan blev klar 1996.
Prinsessan Anne, 54, dotter till drottning Elizabeth, gifte sig 1973 med löjtnanten Mark Phillips.
De skilde sig 1992.
Anne gifte om sig med kommendörkapten Timothy Laurence.
Kung Carl Gustafs syster Margaretha, 69, gifte sig 1964 med John Ambler.
De är inte skilda men bor på var sitt håll i England.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.