Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skilda världar i den danska valrörelsen

DANSKT GEMYT. Socialdemokraternas Kim Qvist samtalar bänskapligt med Dansk Folkepartis Nedersøe före valmötet i höghusområdet. Vandtårn. Han protesterarnär kollegan talar om "flugor på en lort", men sedan fortsätter mötet på samma sätt som tidigare.

Foto: Jonte Wentzel

Aishah Asmar, 19, butiksbiträde, Århus: – Den viktigaste frågan för mig är jämställdhet mellan män och kvinnor. Jag vet inte än om jag ska rösta, kanske. Social-demokraterna gör mycket för alla människor som behöver hjälp. – Ibland säger politikerna saker som de inte uppfyller sedan, men Helle Thorning-Schmidt gör ett okej jobb. Hennes regering har varit bra för ekonomin.

Foto: Jonte Wentzel

Morten Suusgaard, universitetsstuderande, 23, Västjylland: – Ekonomin är viktigast när jag bestämmer vad jag ska rösta på. Vi behöver invandrare i Danmark för att ekonomin ska fungera. Somliga är svåra att integrera, och det uppstår sociala problem, men vi kan fixa det. – Båda statsministerkandidaterna var överens om i en tv-debatt att de vill göra Danmark mindre attraktivt för invandrare. Det är idiotiskt, vi har den största flykting-katastrofen i vår generation, folk flyr från krig och tortyr.

Foto: Jonte Wentzel

Ghulam Zarifi, butiksägare, 45, Gjellerup: – Det är bra med den fria världen och demokratin. I det här landet kan folk välja själva vem som ska bli nästa premiärminister. Det finns 11-12 partier, och de är olika, men gemensamt för alla är att de arbetar för Danmark. – Vår premiärminister Helle arbetar hårt, och hon älskar det här landet. Hon är en trevlig kvinna som gör ett bra jobb. Men det är hemligt vad jag röstar på. Venstre är också ett bra parti.

Foto: Jonte Wentzel

Ulla Jordhøj, 67, pensionerad lärare, Århus:

– Jag vet redan vad jag ska rösta på. Det finns många småpartier i Danmark men jag följer inte med i detalj. Den här gången är det viktigt att ge ett av de stora partierna min röst. Jag vill vara säker på att min sida ska vinna.

– Jag vet vad jag vill med samhället. Barn och äldre är viktiga. Jag har en bra pension så jag oroar mig inte för den. Barn ska ha en bra skolgång och det sociala systemet med förskola och annat ska fungera runt dem.

Foto: Jonte Wentzel

Malene Langvad, 25, barnledig med dottern Gry, sex månader: – Jag har haft begränsat med tid att följa med sedan jag fick min dotter, men det är inte så svårt, jag har två partier som jag väljer mellan. – Jag tycker att det är för mycket fokus på striderna mellan de olika blocken. Det blir för personligt när de grälar, Lars Løkke och Helle. De borde fokusera mer på vad de själva vill.

Foto: Jonte Wentzel

ÅRHUS. Det är skilda världar i den danska valrörelsen.

Vi möter pensionärer som knappt har råd att leva, och andra vars pension räcker för det goda livet.

Politiker från massor av olika partier som tycks ha mer gemensamt med varandra än med muslimska väljare.

Ställningen inför det danska valet 18 juni är just nu halvtreds-halvtreds.

Partierna som ställer upp i valet

■ Socialdemokraterna

Klassiskt S-parti som regerade nästan obrutet i 80 år. Näst största parti i folke-tinget. Krav på stramare asylregler och flera krav på invandrare.

Venstre

Trots namnet ett mittenorienterat parti som tillhör samma grupp i EU-parlamentet som Folkpartiet och Centern. Största parti i folketinget.

Dansk folkeparti

National- och socialkonservativt politiskt parti grundat 1995 av bland andra förra partiordföranden Pia Kjærsgaard. Tredje största parti.

Liberal Alliance

Ett liberalt parti bildat 2007 av avhoppare från Radikale Venstre och Konservative Folkeparti.

■ Enhedslisten

Samarbete mellan tre partier som är socialistiskt och grönt och längst till vänster i folketinget.

■ Radikale Venstre

Socialliberalt parti grundat 1905 som ingår i samma EU-grupp som Venstre, men regerar med S.

■ Socialistiskt folkeparti

Vänsterparti med rötter i Danmarks kommunistparti. Satt i S-regeringen men hoppade av.

■ Konservative folkeparti

Bildades 1915 ur föregångaren Højre. Folketingets minsta parti.

■ Alternativet

Nytt parti bildat 2013 med rötter i Radikale Venstre. Vänsterparti som vill ha livskvalitet.

■ Kristendemokraterna

Tidigare Kristeligt Folkeparti som var störst på 70-talet. Ramlade ur folketinget 2011.

■ Löshästen. Poeten Yahya Hassans Nationalpartiet får inte ställa upp i valet, men han försöker bli invald ändå.

Valmötet i höghusområdet Vandtårn i Århus börjar artigt och vänligt. Politiker från sju av det tiotal danska partier som ställer upp i folketingsvalet sitter på podiet.

Kandidaten från Dansk folkeparti, det främlingsfientliga partiet som är Danmarks tredje största, behandlas som vem som helst av kollegerna. Tills han plötsligt utbrister, apropå muslimer som dras till en moské med hatpropaganda, att de är som "flugor som dras till en lort".

Några av de andra politikerna på podiet protesterar. Sedan fortsätter valmötet som om ingenting har hänt. Publiken applåderar artigt alla inlägg.

Efteråt är en 36-årig muslimsk kvinna som gått till mötet med en väninna, rasande:

– Vilket arsel! Jag följer Dansk folkeparti på Facebook så jag vet vad de står för, men jag trodde inte att han skulle säga något sånt här. Han har ingen rättighet att tala på det sättet, säger hon och vägrar ta emot val- propagandan som kandidaten Michael Nedersøe försöker ge henne efter mötet.

"Känns som att jag aldrig duger"

Kvinnan berättar att hon arbetar som laboratorie-tekniker, är född i Danmark och har bott i Vandtårn hela sitt liv.

– Min familj är väl integrerad. Min bror har en hög utbildning, alla mina systrar har utbildning och arbetar. Men det känns som att jag aldrig duger, som att jag alltid måste förklara mig.

Hon är så arg så rösten skakar. Hon känner sig inte längre välkommen på mötet, att hon inte borde gått hit.

Det är dött lopp i det danska valet som äger rum 18 juni. 50 procent för det röda blocket, med regeringspartiet Socialdemokraterna och statsminister Helle Thorning-Schmidt. 50 procent för de blå, med Venstre och förre statsministern Lars Løkke Rasmussen.

Halvtreds-halvtreds på danska.

– Valresultatet är helt oförutsägbart. Hur det går kommer att avgöras på valdagen, säger lektorn i statsvetenskap Jens Peter Frølund Thomsen på Århus universitet.

För bara en månad sedan såg Helle, som alla kallar henne, chanslös ut. Den borgerliga sidan var långt före i opinionsmätningarna. Men med parollen "Det Danmark du känner" har hon ätit upp motståndarnas försprång.

Hon lovar "stramare asylregler och fler krav på invandrare" på valaffischerna.

Det är det tredje största partiet, nationalistiska och främlingsfientliga Dansk folkeparti, som drivit på utvecklingen, säger Jens Peter Frølund Thomsen. Partiet ökar kraftigt och kan redan i årets val bli näst störst.

– Socialdemokraterna går åt höger i invandrarfrågan för att försöka få tillbaka de väljare som gått till Dansk folkeparti.

Enorma konstraster

I traditionellt röda Århus är kontrasterna enorma mellan de höghusområden som officiellt klassas för "getton" och de flotta villakvarteren nära havet.

För två år sedan slog dansk-palestinske Yahya Hassans diktsamling om livet i Århus getton ner som en bomb. Hjärtskärande beskrev han en uppväxt i misär med misshandel och kriminalitet, där han slets mellan föräldrarnas liv och det danska: "DET HÄR ÄR MITT/FREDAGSBÖN OCH FATÖL".

Hyreslängorna i Århus Vest där han växte upp är de mest slitna i staden. Yahya Hassan har fyllt 20, och ställer upp i valet till folketinget som så kallad löshäst. Nationalpartiet, som han var med och grundade, fick för få namnunderskrifter för att kunna ställa upp.

Hans chanser att komma in bedöms som minimala. I stället är det ett annat nytt parti, Alternativet, som sägs säkert få 7-8 platser i folketinget. Det är lite svårt att få någon att konkret beskriva vad som skiljer det från de andra tio partierna.

– De talar om livskvalitet. Om ett sätt att leva som handlar om kvalitet och om att arbeta mindre. Ett livsstilsparti, säger Frølund Thomsen.

Ett parti för de etniska danskarna med bra jobb och fina bostäder, som vi möter när vi lämnar Århus Vest och åker till kvarteren runt golfbanan söder om staden. En annan värld.

I Vandtårn har förtidspensionären Grethe Jørgensen berättat för oss om hur ledsen hon är över att hennes barnbarn inte längre vill hälsa på henne. De vågar inte leka på gården där inga barn är danska.

Hon är rädd för de borgerligas tal om att bidragen ska sänkas. Hennes pension är redan så låg.

Det goda livet

På golfklubben några kilometer bort är det fullt av damer i samma ålder som går en runda mitt på dagen, och sen äter dansk sparris och närproducerad kalv på gourmetrestaurangen.

De är nöjda med sin pension, och det goda livet. Det finns energi över att bry sig om dem som har det svårare.

– Det finns välbärgade villaområden där de borgerliga dominerar. Men också lika välmående områden där man har hög utbildning och arbetar i offentlig sektor. Där röstar man rött, säger Frølund Thomsen.

Och det kan mycket väl bli så att den som såg ut som valets underdog, Helle Thorning-Schmidt, trots allt segrar till slut. Alla vi möter, i shopping-gallerian Bazar Vest i ett av Danmarks mest kända "getton" Gjellerup, på gågatan i Århus centrum, har gott att säga om Helle.

– Hon har gjort ett bra jobb, säger Ghulam Zarifi, som säljer vackra klänningar från Indien i sin klädbutik i Bazar Vest.

Louise Andersen, som kommer gående på gågatan med sambon Samuel Rihana, håller med.

– Jag tror att Helle kommer att vinna. Vi vill inte ha Løkke. Han har gjort så mycket som danskarna inte gillar.

Venstres ledare Lars Løkke Rasmussen har retat danskarna genom att låta partiet betala dyra kostymer för 152 000 kronor och Mallorca-semestrar för hans familj. Medan han kletats ner med skandaler har Socialdemokraternas ledare växt i opinionsmätningarna.

– Helle Thorning-Schmidt har på ett intelligent sätt kontrollerat den politiska agendan ett bra tag. Hon är väldigt duktig retoriskt, ser bra ut och är bra i tv. Hon framstår som mer passande för jobbet som statsminister, säger Jens Peter Frølund Thomsen.

Benjamin Crawford, 23, som studerar statskunskap på universitet i Århus, säger att invandrarfrågan alltid diskuteras i Danmark, men att det egentligen är ekonomin som är den stora valfrågan. Han tänker rösta på Rasmussen.

– Venstre betonar att det måste löna sig att arbeta, jämfört med att få bidrag, och det tycker jag är en bra idé.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!