Astrid Lindgrens barnsjukhus Foto: JONAS LEMBERGAstrid Lindgrens barnsjukhus Foto: JONAS LEMBERG
Astrid Lindgrens barnsjukhus Foto: JONAS LEMBERG
Astrid Lindgrens barnsjukhus har delvis flyttat till nya lokaler på Nya Karolinska. Foto: KAROLINSKA UNIVERSITETSSJUKHUSETAstrid Lindgrens barnsjukhus har delvis flyttat till nya lokaler på Nya Karolinska. Foto: KAROLINSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET
Astrid Lindgrens barnsjukhus har delvis flyttat till nya lokaler på Nya Karolinska. Foto: KAROLINSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET

Skickades hem med knöl från sjukhuset – barnet dog

Publicerad

En sju månader gammal flicka vårdades på Astrid Lindgrens barnsjukhus för mystisk knöl och feber. När febern gick ner skickades barnet hem – och dog sedan av hjärtstopp. 

Nu konstaterar sjukhuset att inget fel begåtts. Det rapporterar SVT. 

Barnet, sju månader gamla Tag Kaakoush, kom in till Nya Karolinska Solna efter att föräldrarna märkt en liten knöl på halsen, drygt två centimeter stor. 

De hade ringt till sjukhuset redan dagen innan, men blivit uppmanade att vänta med besöket till nästa dag då det inte ansågs vara akut.

Senare samma kväll spillde ett av flickans syskon varmt te på hennes ben, vilket resulterade i en brännskada och hon fick föras i ambulans till sjukhuset. Pappan nämnde att flickan även hade en knöl och personalen sa att de skulle kolla på det samtidigt.

Knöl stor som en tennisboll

Flickan övernattade på sjukhuset och fick under natten feber som medicinerades. 

Nästa dag hade febern sjunkit och familjen skickades hem då man antog att knölen kanske hade orsakat en virusinfektion. Pappan Ashraf Kaakoush säger att knölen dock hade fortsatt att växa och var till slut stor som en tennisboll.

– Läkaren sa att de hade tagit blodprover och att hon mådde bra.

 

LÄS MER: Bebis skrevs ut från Nya Karolinska – dog

 

Ovanlig sjukdom

Men väl hemma drabbades flickan av hjärtstopp och dog. Enligt pappan blev hon alldeles blå och avled kort därefter och sade då:

– Jag vill veta vad som hände min dotter.

Obduktionen visade att det rörde sig om en mycket ovanlig åkomma, granulomatös sjukdom, som det senaste decenniet endast drabbats en av 100 000 nyfödda i landet.

Händelsen utreddes och i Lex Maria anmälan, som upprättats av sjukhuset, konstaterar man att ”förloppet är mycket överraskande och mycket beklagligt”, men att inget läkarfel ska ha begåtts trots den dödliga utgången.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag