Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skickade bokutkast
till Guillou – om tåg

Stig Bergling ville att Jan Guillou skulle skriva hans memoarer.
Foto: Cornelia Nordström

Stig Bergling ringde Jan Guillou från Hall-fängelset och ville att han skulle dedicera en utgåva av romanen Fiendens fiende. 

Sedan bad han Guillou att skriva hans memoarer. 

– Utkastet jag fick var ett oanvändbart material. Det handlade om tåg, säger Jan Guillou. 

Enligt Jan Guillou är den mest spännande mystiken kring Stig Bergling det faktum att han anställdes av säkerhetspolisen. 

– Han rekryterades inom Sovjetunionen och arbetade inom militären när han började på säkerhetspolisen. Säkerhetspolisen anställer alltså en rysk spion. Men det är inte det underliga. Det underliga är att man anställer honom på den så kallade ryssroteln, det vill säga Säpos avdelning för de mest erfarna och skickligaste säkerhetsmännen. 

– Och den som såg till att anställa Stig Bergling på ryssroteln är den mullvad i det svenska säkerhetspolitiska systemet som vi aldrig hittade. Förmodligen därför att Säpo inte ville hitta honom för att de inte ville leva med den här skandalen, säger Jan Guillou. 

I en av Jan Guillous böcker om Carl Hamilton, Fiendens fiende, så baseras spionen Stig Sandström på Stig Bergling. Jan Guillou blev uppringd av Stig Bergling efter att han skrivit boken. 

– Jag hade tagit livet av honom, eller låtit mörda hans fru i en roman, och när han återvände till Sverige så ringde han mig från Hall-fängelset. Han bad att få en bok med dedikation och det fick han. Sedan skrev han tillbaka att jag skulle författa hans memoarer. Jag stod i skuld på honom på ett sätt och det kunde inte vara fel med den kända spionens memoarer. Men jag bad honom först skriva ett utkast och sedan skulle vi börja arbeta. Det utkastet jag fick var en etta på en tiogradig skala. Det handlade inte om spioneri, politik eller varför man blir sovjetisk spion utan det handlade i huvudsak om hans stora livsintresse – tåg. Så det var ett oanvändbart material. 

Hur skulle du beskriva Stig Bergling som person?

– Naiv, snäll, ideologisk böjlig åt vilket håll som helst, feg, dum. 

Tror du han tar med sig några hemligheter i graven?

– Nej. Man vet vilken pärm han stal på försvarsstaben och den skada han åstadkom. Genom att sälja den till ryssarna blev han rekryterad och fick betalt första gången. Sedan dess har han aldrig lyckats uträttat någonting av betydelse som spion. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.