Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skepparens ord om dramat: ”Är inte byggd för Visby”

Kenneth Avelin, skeppare på fartyget TUG, försökte få in Cinderella till land. Foto: SVEN LINDWALL
Kenneth Avelin säger att det var ett klokt besked av Cinderella att vända om. Foto: SVEN LINDWALL
Fartyget TUG. Foto: SVEN LINDWALL
1 595 personer strandades på Östersjön utanför Visby när kraftiga vindar hindrade kryssningsfartyget Cinderella från att gå i land. Foto: SVEN LINDWALL

1 595 personer strandades på Östersjön utanför Visby när kraftiga vindar hindrade kryssningsfartyget Cinderella från att gå i land.

Redan vid 9-tiden på fredagsmorgonen kallades bogserbåten TUG till undsättning. Nu berättar skepparen för Expressen om båtdramat.

– Redan då blåste det 15 meter per sekund och 20 i byarna, säger skepparen på bogserbåten TUG, Kenneth Avelin.

Nyss kom beskedet att fartyget tvingas vända tillbaka till Stockholm.

Redan på morgonen blåste det kulingvindar. Vågorna uppskattas av skepparen på bogserbåten som kom till strandade Viking Cinderellas undsättning, ha varit mellan tre och fyra meter höga.

– Vindbyarna där ute var säkert mer än här inne så hon orkade inte hålla och då fanns det inte heller några förutsättningar att komma in i hamnen, säger Kenneth Avelin, skeppare på bogserbåten TUG.

Efter två misslyckade försök att gå in mot land beslutade man att Viking Cinderella skulle vända om.

– Cinderella är inte byggd för Visby, de här fartygen som går mot Visby är oerhört starka i bogpropellrar, det har inte de här finlandsbåtarna, säger Kenneth Avelin.

Det är inte första gången man bogserar ett Cinderellafartyg utanför Visby. Båtdramat på fredagen var fjärde gången på en vecka. Hamnen i Visby beskriver Avelin som utsatt.

– Det är en trång hamn och en sån där båt tar vind, det är många många ton. Det var ett mycket klokt beslut av dem att inte gå in tycker jag.

I flera timmar har fartyget cirkulerat på det oroliga vattnet utanför Visby. Passagerare ombord vittnar om att många blivit sjösjuka.

M/S Cinderella kommer enligt tidtabellen åka mot Mariehamn och väntas komma fram vid 08 i morgon för att sedan anlända i Stockholm 14.30.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.