Skepp hittat efter 2 400 år – så ser vraket ut i dag

I tre års tid har forskare och arkeologer letat efter skepp.
Foto: Black Sea MAP

Forskare och arkeologer trodde inte att det skulle vara möjligt.

Men nu är det bekräftat:

De har lyckats hitta ett över 2 400 år gammalt skeppsvrak – på över två kilometers djup i Svarta havet.

Ett unikt fynd som besvarar många frågor, enligt forskarna.

Forskare och arkeologer har upptäckt vad som tros var världens äldsta, fortfarande intakta, skeppsvrak på botten av Svarta havet. 

Där har skeppet legat i lugn och ro och väntat på att hittas – och det i över 2 400 år, skriver tidningen Independent.

Skeppet är drygt 23 meter långt och tros vara ett antikt grekiskt handelsskepp.

Vid upptäckten var masten och skeppets roder intakt. 

Enligt forskarna har skepp av den här typen aldrig skådats av det mänskliga ögat tidigare, utan bara gått att finna avbildad på antika vaser. Däribland på en kruka vid namn Sirenvasen som numera återfinns på det brittiska nationalmuseet. 

”Krukan avbildar hur Odysseus fastbunden längs masten på sitt skepp utstår sirenernas dödsbringande sång. Skeppet drivs fram under rodd och sex åror syns sticka ut på skeppets babordssida”, skriver sjöhistoriska samfundet i Sverige om krukan.

En avancerad 3D-bild av hur det antika skeppet ser ut i dag.
Foto: Black Sea MAP

"Trodde inte det var möjligt”

Det är Black Sea Maritime Archaeology Project, MAP, som ligger bakom fyndet som hittades på närmare två kilometers djup.

MAP är en internationell grupp bestående av arkeologer, forskare och marina experter, varav några är hemmahörande på Södertörns högskola i Sverige. 

Tillsammans har man under tre års tid bedrivit det marinarkeologiska projektet ”Black Sea MAP”.

Enligt projektets forskare är det syrefria vattnet – Svarta havets så kallade anoxiska förhållanden – som har hjälpt till att bevara skeppet så pass intakt.

– Ett skepp som är intakt, som klarat sig undan den vanliga världen och som ligger två kilometer under vattnet, är något som jag aldrig kunde tro vore möjligt, säger professor Jon Adams, en av utredarna i projektet, enligt Independent.

Tidningen Guardian skriver att arkeologerna ämnar lämna kvar skeppet på dess gravplats men att man har avlägsnat en bit som, med hjälp av så kallad kol-14-metod, har daterats 2 400 år bakåt i tiden. 

Resultaten bekräftar att det rör sig om världens äldsta, intakta skeppsvrak någonsin, enligt MAP.

– Det här kommer att förändra vår förståelse för skeppsbyggande och sjöfart i den antika världen, säger professor Jon Adams.

Jon Adams och hans kolleger dyker efter vrak.
Foto: Black Sea MAP

Har hittat fler skepp

Det har varit flera framgångsrika år för arkeologiprojektet.

Sedan starten 2015 har man hittills hittat över 60 olika skepp från varierande tidsepoker.

Till sin hjälp har forskningslaget haft trådlösa, högupplösta kameror ämnade för djupa vatten samt laser för att läsa av havsbotten. Man har bland annat även fått hjälp av det svenska företaget MMT som grundades av marinbiologen Ola Oskarsson på 1970-talet.

Skeppen ligger på hundratals och i vissa fall tusentals meters djup, flera av dem med intakta och stående master, och även delar av lasten intakt. Professor Jon Adams beskriver fynden som ”precisa”, och att flera inristningar och märken efter verktyg är så tydliga som de troligtvis var dagen de skapades. 

En bit från ett annat vrak som visar hur välbevarade inristningar och märken från verktyg är.
Foto: Black Sea MAP

Viktigt fynd

Efter de senaste årens fynd hoppas man nu kunna lägga det tidigare okända pusslet om sjöfarten när det begav sig i regionen runt den bulgariska kusten.

Jon Adams jobbar till vardags på marinavdelningen på universitetet i Southampton i Storbritannien.

Flera av skeppsvraken beskrivs vara ”i så pass bra skick att man skulle kunna tro att de sjönk häromdagen”.

– Den här samlingen måste utgöra ett av världens bästa undervattensmuseum av skepp och sjöfart, säger Jon Adams i ett pressmeddelande på universitetets hemsida.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.