Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Skellefteåmannen” jagas av polis i USA

Donald Trump historisk – första presidenten som ställts inför riksrätt två gånger.
Mannen i Skellefteåhalsduken stod höjd över folkmassan framför honom med USA-flaggor i vardera handen.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Mannen i Skellefteåhalsduken tycks ha haft en anstiftande roll under stormningen av Kapitolium.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: Polisen i USA

Skellefteåhalsduken hittades bland annat skräp och bråte efter att våldsamma Trumpsupportrar stormat och belägrat Kapitolium. 

Här är personen som bar den: En skäggig man i stulen polishjälm som tycks ha haft en anstiftande roll i upploppen. 

– Han var upphöjd och stod och skrek. Han eggade upp de som var framför honom, säger fotografen Joel Marklund som tagit bilderna.

Nu efterlyser polisen i Washington mannen – och erbjuder en belöning.

Skellefteåhalsduken som hittades i parlamentsbyggnaden Kapitolium efter den våldsamma belägringen den 6 januari har varit en gåta. 

Bilderna visar mannen som bar den – som tycks ha haft en aktiv och hetsande roll under stormningen som ledde till fem människors, varav en polismans, död. 

Mannen förekommer på Metropolitans Police Departments lista över personer som efterlys efter stormningen – och polisen erbjuder en belöning för uppgifter som kan leda fram till ett gripande, vilket DN var först med att rapportera om.

Fotografen: ”Han bar den här polishjälmen”

Den prisbelönte fotografen Joel Marklund, som ofta jobbar för Expressen, höll i kameran och minns den skäggige gestalten som höjde sig över folkmassan med USA-flaggor i vardera handen. 

– Han var upphöjd och stod och skrek. Han stack också ut från de andra genom att han bar den här polishjälmen. Jag var ganska långt fram och såg hur han stod och eggade upp de andra framför honom. Sedan försvann han i kaoset när jag kom närmare, säger Joel Marklund. 

”Han eggade upp de som var framför honom”, säger fotografen Joel Marklund.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Dagens Nyheter publicerade publicerade också bilder på mannen, som inte är identifierad, tidigare under dagen. 

Den typen av Skellefteåhalsduk som syns på bilden skickade Skellefteå kommun ut som julgåva år 2017, i runt tusen exemplar. 

”Tydligt att han manade på folk att röra sig framåt”

Joel Marklund bar gasmask och hjälm och kunde inte uppfatta vad mannen i Skellefteåhalsduken skrek till de uppretade Trumpsupportrarna. 

– Men det var tydligt att han manade på folk att röra sig framåt för att bryta barriären mot polisen. Det här var i ett skede när polisen ändå höll stånd till viss del vid Kapitolium. 

Klockan var 14.30 när Joel Marklund tog bilderna och då hade Trumpsupportrar redan lyckats ta sig in i parlamentsbyggnaden. 

Fotografen befann sig dock på västra sidan där det var svårt att uppfatta att byggnaden intagits. 

Flera andra Trumpsupportrar som blivit kända genom bilder från stormningen, som ”shamanen” från Arizona, Jake Angeli, 31, och vit maktrörelsen ”Proud Boys” Hawaii-ledare Nich Ochs, har efteråt gripits av FBI. 

Trumpsupportrarna stal polissköldar och polisradio

Med tanke på den eggande roll som Skellefteåmannen tycks ha haft under stormningen så är han sannolikt också av intresse för FBI. 

Särskilt med tanke på att han bar en polishjälm. 

– Jag kollade på bilderna och man ser faktiskt att det är ett nummer på hjälmen, 2272, så det är någons. Där han befann sig hade det varit konfrontationer med polisen så det är helt uppenbart någon polis som har tappat den i tumultet. Han borde vara av intresse för myndigheterna, säger Joel Marklund. 

Han berättar att det var fler av Trumpsupportrarna som lyckats komma över polisutrustning. 

– Det var en man som sprang runt med en polisradio. Jag såg även att folk hade tillförskaffat sig polissköldar. 

Vet du mer om mannen i halsduken? Tipsa oss!

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717

Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen.


Gåtan med ”Skellefteåmannen” – ”Vet inte hur halsduken hamnat där”

FBI har efterlyst den man som bar en halsduk från Skellefteå när han deltog i stormningen av Kapitolium. – Inte den uppmärksamheten vi vill ha, säger kommunen.

Trumps första ord om stormningen:

Nekar till att ha uppmanat anhängarna att storma kongressen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.