Delar av Skavsta flygplats evakuerades på söndagen efter att en väska gjort utslag för ett explosivt pulver. Efter kontroll visade det sig att väskan enbart innehöll vanliga personliga tillhörigheter. Foto: Pontus StenbergDelar av Skavsta flygplats evakuerades på söndagen efter att en väska gjort utslag för ett explosivt pulver. Efter kontroll visade det sig att väskan enbart innehöll vanliga personliga tillhörigheter. Foto: Pontus Stenberg

Delar av Skavsta flygplats evakuerades på söndagen efter att en väska gjort utslag för ett explosivt pulver. Efter kontroll visade det sig att väskan enbart innehöll vanliga personliga tillhörigheter.

 Foto: Pontus Stenberg
Bagagehallen och ankomsthallen på Skavsta flygplats utanför Nyköping evakuerades på söndagen. Foto: Pontus StenbergBagagehallen och ankomsthallen på Skavsta flygplats utanför Nyköping evakuerades på söndagen. Foto: Pontus Stenberg

Bagagehallen och ankomsthallen på Skavsta flygplats utanför Nyköping evakuerades på söndagen.

 Foto: Pontus Stenberg
På söndagen finns fyra avgångar planerade från Skavsta flygplats. Alla ankommande flygplan fick landa som vanligt, avgående flighter sköts dock upp. Foto: Ylwa YngvessonPå söndagen finns fyra avgångar planerade från Skavsta flygplats. Alla ankommande flygplan fick landa som vanligt, avgående flighter sköts dock upp. Foto: Ylwa Yngvesson

På söndagen finns fyra avgångar planerade från Skavsta flygplats. Alla ankommande flygplan fick landa som vanligt, avgående flighter sköts dock upp.

 Foto: Ylwa Yngvesson

Flygplats evakuerad – pulver hittat i väska

Publicerad

Delar av Skavsta flygplats evakuerades efter att en väska gjort utslag för ett explosivt pulver under söndagsförmiddagen.

Efter kontroll visade det sig att väskan enbart innehöll vanliga personliga tillhörigheter.

– Det rör sig om en äldre dam, säger Roland Lindkvist, vakthavande befäl på polisen i Södermanland.

Bagage- och ankomsthallen på Skavsta flygplats utanför Nyköping evakuerades efter larm om ett farligt föremål på söndagsförmiddagen.

En väska med vad man först trodde var explosivt pulver hade då anträffats vid incheckningen till flygplatsen. Väskans ägare, en kvinna i 70-årsåldern, hittades snabbt och samarbetade direkt med polisen.

Vid 16 kunde polisen till slut meddela att väskan sökts igenom och att innehållet var helt ofarligt.

– Händelsen rubriceras som förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Det finns inga nu kända hot mot flygplatsen, sa Södermanlandspolisens vakthavande befäl Roland Lindkvist inledningsvis.

– Att vi har anträffat explosivt pulver låter allvarligt. Väskan har gett svar på det, spår av farligt pulver som i nuläget inte kan förklaras på naturlig väg.

– Det rör sig om en äldre dam. Vi får inga vibbar på att hon skulle ha velat göra något medvetet.

Alla ankommande flygplan fick landa som vanligt, avgående flighter sköts dock upp. Men så, vid 14-tiden, hävdes alla avspärrningar och verksamheten kunde återupptas igen.

Inget gripande

Innan händelsen kunde avfärdas som ofarlig togs kvinnan, som bor i Polen och som hade firat jul och nyår hos sin son i Sverige, till förhör med polisen, misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Vid 11.40 påbörjade bombgruppen, som akut skickades från Stockholm, sitt arbete med att undersöka väskan och förflytta den till en annan plats.

Drygt två timmar senare hade bombteknikerna flyttat väskan till "en säker plats" inne på flygplatsen. Senare under efter eftermiddagen kunde polisen till slut meddela att väskan sökts igenom och att innehållet var helt ofarligt.

"Det fanns inga tecken på att den skulle ha innehållit någon form av explosiva varor. Det var bara kvinnans personliga tillhörigheter i den", meddelar Anette Wilhelmsson, vakthavande befäl på polisen i Södermanland, via polisens hemsida.

Alla brottsmisstankar mot kvinnan har avskrivits.

"Hon har fått tillbaka sina tillhörigheter och kommer att resa vidare hem till Polen", meddelar polisen.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag