Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skatteverkets
nya lyxfest

KONFERENS MED JULSHOW OCH ÖVERNATTNING. 193 anställda vid ett skattekontor i Stockholm bjöds på en konferens på Djurönäset. Foto: Anna-Karin Nilsson
Dubbelrum.
Bastun.
Restaurangen.

Skatteverkets konferenser och fester den senaste veckan har kostat skattebetalarna 6,3 miljoner kronor.

I dag kan Expressen avslöja att 193 anställda vid ett skattekontor i Stockholm bjöds på en ny konferens med övernattning och julbord på det 4-stjärniga hotellet Djurönäset i skärgården - bara en vecka efter att de festat med Skatteverkets ledning i Globen.

Samtidigt var det premiär för hotellets "JulGlamour show".

Kostnad för skattebetalarna: 700 000 kronor.

- Skatteverket har inte någon respekt för andras pengar, säger Rebecca Weidmo Uvell, "slöseriombudsman" på uppdrag av Skattebetalarna.

Här är Skatteverkets konferenser & fester

Regionkonferens i Globen med middag och underhållning, den 23 november. Kostnad för skattebetalarna: 2,5 miljoner kronor.

 

Regionkonferens på Saab Arena i Linköping med middag och underhållning, den 28 november. Kostnad för skattebetalarna: 3,1 miljoner kronor.

 

Distriktskonferens på Djurönäset konferensanläggning, med julbord och underhållning, den 27-28 november. Kostnad för skattebetalarna: 700 000 kronor.

 

TOTALKOSTNAD: 6,3 miljoner kronor

I torsdags förra veckan hyrde Skatteverkets ledning i Stockholm Globen för en stor personalfest. Syftet var att göra regionchefen, Lars Herder, mer känd hos personalen. Kalaset kostade skattebetalarna 2,5 miljoner kronor, avslöjade Expressen i söndags. I går var 1 500 anställda vid Skatteverkets Östra region inbjudna till festligheter på Saab Arena i Linköping. Notan: 3 079 031 kronor.

I dag kan Expressen avslöja att skattekontor 6 i Stockholm inte nöjde sig med förra veckans konferens och party i Globen.

I torsdags och i går var det dags igen.

Trots att de anställda bor i Stockholmsområdet bjöds de till den exklusiva konferensanläggningen Djurönäset i Stockholms skärgård. Alla fick eget rum och det bjöds på julbord för 495 kronor per person.

Middag och show

Torsdagen inleddes med att kontorschefen talade en kvart och därefter diskuterades "spelregler i det öppna landskapet". De anställda ägnade sedan resten av torsdagen åt "kompetensplanering" - innan det var dags för middag och "JulGlamour show".

Under gårdagen var det övningar och diskussioner kring "kommunikation" och "samarbete".

På Djurönäsets hemsida beskrivs anläggningen så här:

"Vi har alla tänkbara bekvämligheter för både konferens- och privatgäster, från små sällskap till riktigt stora. 274 rum, möteslokaler från två till 450 personer, komplett bar, vinkällare, nyrenoverad restaurang och kök med välrenommerade kockar, stor pool, spa-avdelning, egen badstrand, vedbastu och sommarrestaurang nere vid bryggan."

Skatteverkets regionchef Lars Herder försvarar beslutet att bjuda personalen till Djurönäset - bara en vecka efter regiondagen i Globen.

- Varje kontor i regionen har ett eget definierat uppdrag och har därför behov att träffas gemensamt för planering och för att göra avstämningar. I det här fallet har företagsskattekontoret haft en konferens där man arbetet med praktiskt planeringsarbete. Denna aktivitet har således ett annat syfte än förra veckans regiondag.

Har använt pengarna på bästa sätt

Skatteverkets överdirektör Helena Dyrssen hävdar att myndigheten använder skattebetalarnas pengar på bästa sätt.

- Vi är själva angelägna om att de medel vi har används på bästa möjliga sätt. Ibland är det motiverat att samla all personal regionvis för att diskutera gemensamma utmaningar vi har och de förhållningssätt och arbetssätt som vi strävar efter på Skatteverket.

Varför är det rimligt att lägga miljoner på den här typen av arrangemang?

- Syftet är att ge bättre förutsättningar att göra vår verksamhet effektivare ur medborgarnas och företagarnas perspektiv.

Hur tror du att skattebetalarna uppfattar detta?

- Med många medarbetare blir den totala kostnaden för i sig motiverade arrangemang hög. Jag förstår att det kan uppfattas som tveksamt när man ser kostnaderna. Men jag tror samtidigt att många förstår att vi måste träffas och diskutera vårt arbetssätt, våra förhållningssätt och kompetensutvecklas, och även någon gång ha trivselaktiviteter, på ett ansvarsfullt sätt.

- För mig är det viktigt att vi är ansvarsfulla med skattebetalarnas pengar. Det innebär att vi måste vidareutveckla vår verksamhet och se till att vi verkligen lever och utvecklar och förbättrar i den inriktning som vi i ledningen och regering och riksdag har beslutat om.

Slöseriombudsmannen kritisk

Den liberala debattören Rebecca Weidmo Uvell, som är slöseriombudsman på uppdrag av Skattebetalarna, anser att Skatteverket inte har en aning om villkoren för de företagare de är satta att granska.

- Många kan inte ens ta ut lön om det går dåligt, ännu mindre lägga pengar på fest och konferens.

Hur ser du på att Skatteverket lagt över sex miljoner på konferenser och fester senaste veckan?

- De säger en sak men visar med sina handlingar något annat: att de inte har någon respekt för andras pengar. Det går utmärkt att ha personalfester utan att hyra Globen eller åka till fina konferenshotell i samma stad man bor. Fråga andra offentliganställda. Tror Skatteverket att anställda på exempelvis äldreboenden får ens i närheten av dessa förmåner?

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!