Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skatteverket smet från skatten

Skatteverkets reklam för att f svenskar att e-deklarera spelades in i Estland. Nu erkänner Björn Ternström vid Skatteverket att produktionen flyttades för att komma undan de svenska skatterna.

Skatteverket har producerat åtta informationsfilmer om sms- och e-postdeklarationer. De har gjorts i Estland. Orsak: De höga skatterna i Sverige.

(Observera att den här artikeln publicerades den 18 maj 2006. Den har nu börjat spridas i sociala medier.)

Inför årets deklarationsperiod producerade Skatteverket en serie reklamfilmer för att få fler att deklarera via sms eller e-post. Filmerna, som sänts i TV4, har "Parlamentet"-komikern Johan Wahlström i huvudrollen. När skatteverket undersökte hur mycket dessa filmer skulle kosta att göra i Sverige - med världens högsta skatter - blev slutsatsen att det skulle bli alldeles för dyrt.

"Ville hitta billigare sätt"

Därför åkte hela produktionsgänget till låglöne- och lågskattelandet Estland. Björn Ternström, seniorkonsult på Skatteverkets kommunikationsstab, var själv med i Tallinn under inspelningarna. Dessutom har han en statistroll i en av filmerna. Varför producerades filmerna i Tallinn? - Vi gjorde filmerna tillsammans med bankerna. Vi ville hitta ett billigt sätt att göra det här. Det var billigare att göra det i Tallinn. Hur mycket kostade produktionen i Tallinn? - Ungefär 1,6 miljoner kronor. Vad skulle det ha kostat i Sverige? - Mellan 50 och 100 procent mer. Vad beror det på? - Lönerna... Och skatterna? - Hmm... ha, ha! Du slingrar dig! - Ja, va fan... det är klart att Sverige är ett högskattesamhälle... jag vet vilken rubrik du vill ha! Lite pinsamt det här för Skatteverket? - Nej, vi har gjort filmer tidigare utomlands, i Barcelona och på Mallorca. Och broschyren "Dags att deklarera" har vi tryckt i Finland. För att det är billigare? - Ja, just det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.