Skatteverket smet från skatten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Skatteverkets reklam för att f svenskar att e-deklarera spelades in i Estland. Nu erkänner Björn Ternström vid Skatteverket att produktionen flyttades för att komma undan de svenska skatterna.

Skatteverket har producerat åtta informationsfilmer om sms- och e-postdeklarationer. De har gjorts i Estland. Orsak: De höga skatterna i Sverige.

(Observera att den här artikeln publicerades den 18 maj 2006. Den har nu börjat spridas i sociala medier.)

Inför årets deklarationsperiod producerade Skatteverket en serie reklamfilmer för att få fler att deklarera via sms eller e-post. Filmerna, som sänts i TV4, har "Parlamentet"-komikern Johan Wahlström i huvudrollen. När skatteverket undersökte hur mycket dessa filmer skulle kosta att göra i Sverige - med världens högsta skatter - blev slutsatsen att det skulle bli alldeles för dyrt.

"Ville hitta billigare sätt"

Därför åkte hela produktionsgänget till låglöne- och lågskattelandet Estland. Björn Ternström, seniorkonsult på Skatteverkets kommunikationsstab, var själv med i Tallinn under inspelningarna. Dessutom har han en statistroll i en av filmerna. Varför producerades filmerna i Tallinn? - Vi gjorde filmerna tillsammans med bankerna. Vi ville hitta ett billigt sätt att göra det här. Det var billigare att göra det i Tallinn. Hur mycket kostade produktionen i Tallinn? - Ungefär 1,6 miljoner kronor. Vad skulle det ha kostat i Sverige? - Mellan 50 och 100 procent mer. Vad beror det på?  - Lönerna... Och skatterna? - Hmm... ha, ha! Du slingrar dig! - Ja, va fan... det är klart att Sverige är ett högskattesamhälle... jag vet vilken rubrik du vill ha! Lite pinsamt det här för Skatteverket? - Nej, vi har gjort filmer tidigare utomlands, i Barcelona och på Mallorca. Och broschyren "Dags att deklarera" har vi tryckt i Finland. För att det är billigare? - Ja, just det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.