Den idylliska Karl-Tövåsens fäbod i Rättvik har varit i drift i hundratals år. Vid fäboden tillverkas smör och ost med hjälp av de sexton kossorna. Drygt 10 000 personer besöker varje år fäboden som är ett populärt utflyktsmål. Ägaren Tin Gumuns har även hästar, grisar och höns av gammal lantras, samt sommarfår.
Skatteverket krävde plötsligt att det måste finnas en elektronisk kassaapparat - vilket kan bli dödsstöten för fäboden som saknar ström och har dålig mobiltäckning, vilket Dalademokraten först rapporterade.
Från och med förra året gäller kravet på kassaregister även för så kallade torghandlare. Torghandel är, enkelt uttryckt, den handel som inte sker via butik.
"Är det ett aprilskämt?"
Eftersom det inte finns ström måste fäboden i så fall frakta en batteridriven kassaapparat 1,3 mil enkel resa för laddning - varje dag. Vilket ägarna inte tycker är hållbart.
– Jag är så jädra trött på att svenska myndigheter slår undan benen för oss på landsbygden. Allt kan inte vara fyrkantigt och min verksamhet ryms inte inom de vanliga ramarna. Det känns som ett hån från Skatteverket. De har ingen aning om hur man arbetar med en fäbod, säger Tin Gumuns.
Nyheten har engagerat tusentals och efter artikeln är många irriterade.
"Är det ett aprilskämt?" skriver en användare.
"Detta är bara ett av alla tokiga prestigebeslut som dessa grå byråkrater kan hitta på" skriver en annan läsare.
Kassakravet gör att fäboden kan tvingas stänga.
– Vi kommer inte att kunna överleva. Fäboden kommer gå i graven efter 400 år. Men då är de väl nöjda på Skatteverket, att de lyckats knäcka mig? säger ägaren Tin Gumuns uppgivet.
"Ägnar sig åt onödig byråkrati"
Det finns undantag från Skatteverkets regel om kravet anses oskäligt med hänsyn till omständigheterna i det enskilda fallet. Vilket fäboden har hävdat när de överklagade Skatteverkets avslag.
– De här reglerna slår väldigt hårt mot företagande på landsbygden. Skatteverket har ett stadsperspektiv och ägnar sig bara åt onödig byråkrati, säger Urban Rydin på LRF.
Nu har saken prövats av Förvaltningsrätten i Falun som går på Skatteverkets linje vilket betyder att Karl-Tövåsens fäbod måste ha kassaapparat, så kallat elektroniskt kassaregister.
Men juristen Urban Rydin som för ägaren Tin Gumuns talan har överklagat till kammarrätten.
– Skatteverket ställer orimligt höga krav och det känns orimligt att hota den här verksamheten, säger han.
"Oklarheter om tolkning"
Conny Svensson, Skatteverkets samordnare för kontanthantering menar att det är svårt att tillåta undantag för de nya reglerna.
– Det är inte speciellt många som fått undantag från de här reglerna. Det finns ett par fall med fjällstugor i naturreservat som blivit undantagna för att det är absolut förbjudet att ha elaggregat där, säger Conny Svensson.
Ni får kritik för att vara för byråkratiska. Hur ser du på det?
– Det här är ju ett redskap som underlättar redovisningen, det är inget byråkratiskt påhitt. Vi måste säkerställa att det råder sjyst och rättvis konkurrens på marknaden och vi har ett ansvar att se till att skatter och avgifter betalas, säger han.
Fäboden Karl-Tövåsen, hävdar att de inte har någon ström förutom ett högljutt aggregat och att det blir tekniskt svårt att ha ett kassaregister. Men då får man helt enkelt strunta i verksamheten, menar Conny Svensson.
– Det finns ett liknande fall med en bakluckeloppis. De hade svårt att arrangera med kassaapparaten under dåligt väder. Då ansåg vi att man skulle kunna arrangera så det kan fungera, och om det inte går så får man låta bli, säger Conny Svensson.
Men han medger att de nya reglerna inte är helt enkla att tolka för Skatteverket.
– Det har blivit lite lättare det senaste halvåret när vi har fått lite mer praxis att utgå från. Men vi upplevde att lagstiftaren inte ger någon vidare vägledning och har överlåtit till Skatteverket att reglera i form av föreskrifter och anvisningar, säger Conny Svensson.