Skatteverket försökte varna toppdiplomaten

Frank Belfrage.
Foto: Uppdrag granskning/SVT
Nu visar en telefonlista att Skatteverkets näst högsta chef – överdirektören Helena Dyrssen – försökte ringa och varna diplomaten Frank Belfrage efter att "Uppdrag granskning" begärt ut hans skatteuppgifter.
Foto: Thomas Engstrom

SVT:s "Uppdrag granskning" begärde ut skatteuppgifter om toppdiplomaten och ex-kabinettsekreteraren Frank Belfrage.

Då ringde Skatteverkets näst högsta chef för att varna honom.

– Det var ett misstag, säger Ingemar Hansson, Skatteverkets generaldirektör, till "Uppdrag granskning" som avslöjat samtalet.

När risken för att åka fast för skatteflykt ökade valde många att ta upp sina dolda förmögenheter för beskattning, så kallad "självrättelse".

På en lista med 9 000 namn dök diplomaten Frank Belfrage upp. Han hade haft obeskattade tillgångar i utlandet, avslöjade "Uppdrag granskning" i mars.

Försökte varna diplomaten

Nu visar en telefonlista att Skatteverkets näst högsta chef – överdirektören Helena Dyrssen – försökte ringa och varna diplomaten Frank Belfrage efter att "Uppdrag granskning" begärt ut hans skatteuppgifter.

Helena Dyrssen säger att Frank Belfrage inte svarade, men att hon ringde för att informera om att han granskades om skatteflykt.

– Jag ville berätta på vilket sätt ni hade fått uppgifter om honom och att det kom från Skatteverket och att det var enligt de regler vi hade att följa, säger hon till "Uppdrag granskning".

Skatteverkets två högsta chefer, generaldirektören Ingemar Hansson och överdirektören Helena Dyrssen, känner Frank Belfrage väl. De var kolleger under åren med alliansen 2006-2014.

Jobbade nära varandra

Frank Belfrage var UD:s kabinettssekreterare och utrikesministern Carl Bilds närmaste man, Ingemar Hansson var statssekreterare på finansdepartementet och Helena Dyrssen på statsrådsberedningen. De jobbade nära varandra, lunchade på måndagar och reste ihop varje år, enligt "Uppdrag granskning".

Men de fortsatte umgås efter valförlusten. De kallar sig "2006 års statssekreterare" och ses ett par gånger om året.

Ingemar Hansson medger att det var "olämpligt" att ringa, eftersom det "kunde väcka misstankar om särbehandling".

"Uppdrag gransknings" program sänds i SVT i kväll, med start 20:00.

Skatteflykt – det räcker pengarna till

• Mer än 10 procent av Europasprivata tillgångarbedöms ha placerats i skatteparadis. 650 miljarder kronor i undanhållen skatt varje år.

• Det är sju gånger mer än EU:s kostnader för den akuta flyktingkrisen.

• Rika svenskar beräknas gömma 500 miljarder kronor i skatteparadis.

• Det motsvarar drygt 7 miljarder i undanhållen skatt i Sverige varje år. Läggs de svenska bolagens skatteflykt till blir summan 46 miljarder kronor.

• Det hade kunnat betala förskoleplats åt för 344 000 barn, vad det kostar att nyanställa 120 000 undersköterskor i äldreomsorgen eller skolgång för 470 000 barn. Det skulle dessutom täcka kostnaden för lärare, lokaler, skolböcker och lunch.

Källa: SVT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.