1600 medarbetare på Skatteverket var inbjudna till den stora personalfesten. Foto: Paul Gilham1600 medarbetare på Skatteverket var inbjudna till den stora personalfesten. Foto: Paul Gilham
1600 medarbetare på Skatteverket var inbjudna till den stora personalfesten. Foto: Paul Gilham
Lars Herder, regionchef i Stockholm. Foto: Jeanette AnderssonLars Herder, regionchef i Stockholm. Foto: Jeanette Andersson
Lars Herder, regionchef i Stockholm. Foto: Jeanette Andersson

Skatteverket festade för 2,5 miljoner kronor

Publicerad

Skatteverkets regionchef i Stockholm var inte tillräckligt känd av personalen.

Därför hyrdes Globen för en stor personalfest i torsdags, kan Expressen i dag avslöja.

Kostnad för skattebetalarna: 2 560 618 kronor.

- Avsikten var att regionledningen och regionens och Skatteverkets inriktning skulle bli mer känd i organisationen, medger Skatteverkets presschef Maja Fröman.

Regionchefen som vill bli känd, Lars Herder, var tidigare regionchef för Skatteverket i Östra regionen.

Så sent som för två år sedan ifrågasattes han för en liknande personalfest, kan Expressen berätta.

Den gången anlitades Ingvar Oldsberg för en "På spåret-lek" för 100 000 kronor. Slutnotan då: 3,4 miljoner kronor.

- Vid det tillfället följdes inte Skatteverkets riktlinjer för sådana här arrangemang fullt ut. Vi drar givetvis lärdom av de fall när vi inte lyckas fullt ut och ser till att vi inte upprepar våra fel. Vid regiondagen i år följdes Skatteverkets riktlinjer i alla delar, säger Lars Herder till Expressen.

Mingel inne i Globen

När han i torsdags bjöd in 1600 medarbetare till Globen i Stockholm uppgick enbart lokalkostnaden till 261 209 kronor.

Konferensaktiviteterna arrangerades i Annexet, men när det blev dags för mingel och förrätt flyttade personalen in i Globen.

- Det var en möjlighet som gavs eftersom Globen inte var bokad för något annat, säger Skatteverkets presschef Maja Fröman.

Expressen har tagit del av Skatteverkets budget för "regiondagen" och kan avslöja att ledningen producerade grafik och filmer, som visades under dagen, för över en kvarts miljon kronor.

Dessutom investerades nästan 400 000 kronor i teknik och dekor.

I budgeten rymdes också mat och dryck för nästan 700 000 kronor, och underhållning för 84 300 kronor. Moderator och gästföreläsare fakturerade 175 800 kronor. Under posten "diverse" har Skatteverket samlat kostnader för projektledning och personal med mera: 356 500 kronor.

Fler än beräknat kom

Det framgår också att det kom fler anställda till festen än vad ledningen räknat med. Kostnaden steg därför med nästan en kvarts miljon kronor.

Totalt slutade notan på 2 560 618 kronor.

Rimligt, anser regionchefen Lars Herder:

- Ja. Vi tittar förstås noga på kostnaderna när vi arrangerar en sådan här dag, liksom i allt vi gör. Ska man träffas så här många personer så blir det stora totala kostnader, men vi tycker att det är värdefullt att kunna göra det ungefär vart tredje år.

När Expressen i fredags ställde frågor till Skatteverket sammanställde huvudkontorets presschef Maja Fröman ett dokument med "efterfrågad information om Stockholmsregionens regiondag den 20/11".

Hon konstaterar i det att Stockholmsregionen fick en ny chef i mars 2014 och att målsättningen med dagen "var att regionledningen och regionens och Skatteverkets inriktning skulle bli mer känd i organisationen". Ett annat syfte var "att ge chansen att lära känna kollegor i olika delar av organisationen."

- Sammantaget förväntas detta leda till bättre förutsättningar för dialog inom organisationen och därmed också fortsatt utveckling, konstaterar Maja Fröman.

Skatteverket sammanfattar i dokumentet målsättningarna med konferensen och personalfesten:

Regionledningen och regionens inriktning blir mer välkända.

Ökad stolthet över att vara en del av Skatteverket.

Stärka samhörighetskänslan inom regionen.

Träffas i nya konstellationer - möta nya kollegor.

"Det var en bra dag"

Expressen har också tagit del av programmet under konferensen.

Den "okända" regionchefen Lars Herder välkomnade vid 13-tiden personalen tillsammans med kommunikationskonsulten Bella Goldman, tidigare programledare på TV4.

Därefter talade Lars Herder om regionens inriktning.

Det redogjordes under torsdagseftermiddagen också för tre "goda exempel från verksamheten" under rubriken "Framgångssaga", och forskaren Niklas Modig från Handelshögskolan talade om konceptet Lean.

Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson var på plats och talade om myndighetens strategier och utmaningar.

- Det var en bra dag då vi fick tillfälle att samla alla och tillsammans diskutera verksamhetens inriktning och inspireras till att göra ett ännu bättre jobb i vårt viktiga uppdrag, i de olika delarna av Skatteverket i Stockholmsregionen, säger Lars Herder, som också hävdar att myndigheten tagit intryck av kritiken efter tidigare regiondagar:

- Ja, vi har förtydligat våra riktlinjer och både rutiner och riktlinjer är mycket mer kända internt idag. Vi har också mer kontroll kring hur konferenser redovisas än vad vi hade då.

Expressen har sökt generaldirektören Ingemar Hansson, men han var inte anträffbar under gårdagen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag