Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skattesmäll mot Arnault – för flera privata lyxinköp

Jean-Claude Arnault fick nyligen permission från fängelset.
Jean-Claude Arnault när han anlände till rättegången i Svea hovrätt i november förra året.Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Katarina Frostenson, tidigare ledamot i Svenska Akademien, är gift med Jean-Claude Arnault. Tillsammans har de drivit klubben Forum.Foto: TONI SICA / TT NYHETSBYRÅN

Jean-Claude Arnault avtjänar ett fängelsestraff för våldtäkt.

Nu får han också en skattesmäll – efter att ha gjort avdrag för bland annat restaurangbesök, hotellnätter och lyxinköp på NK.

Kulturprofilen upptaxeras med 64 000 kronor.

– Jag har ingen kommentar till det alls, säger advokat Björn Hurtig, som företrädde Arnault under våldtäktsrättegångarna. 

Vistelser på lyxhotell i Stockholm, taxiresor, restaurangbesök för tiotusentals kronor i både Sverige och utlandet – och två lyxiga resväskor på NK.

Det har nu lett till att Jean-Claude Arnault får en skattesmäll.

Skatteverket har fingranskat transaktionerna i hans och hustrun Katarina Frostensons gemensamma handelsbolag – som tidigare stod bakom den kända kulturscenen Forum – under åren 2016 och 2017, och har kommit fram till att kulturprofilen har gjort avdrag på tiotusentals kronor för privata lyxinköp.

Jean-Claude Arnault drog av för lyxinköp

Förutom hotellnätter, taxiresor och restaurangbesök har han gjort avdrag bland annat för inköp på 9 000 kronor från den kända saluhallen La Grande Epicerie i Paris, och för en veckas hyra av en lägenhet inför en musikfestival i Stockholm – där Arnault själv var hyresgäst.

Detta trots att hans bolag hade en egen verksamhetslokal och han själv bodde i centrala Stockholm.

Kulturprofilen har främst motiverat de olika kostnaderna med att de varit ”förberedande arbete” för olika projekt.

Men Skatteverket bedömer att kostnaderna har varit privata och har därmed skrivit upp handelsbolagets resultat, vilket i sin tur har gjort att även Jean-Claude Arnault upptaxeras.

Upptaxeras av Skatteverket

Totalt ska han betala 64 000 kronor i skatt, skattetillägg och ränta, enligt handlingar som nyhetsbyrån Siren har tagit del av. 

– Jag har ingen kommentar till det alls eftersom jag inte är hans advokat i den delen, säger Björn Hurtig, som försvarat Arnault under rättegångarna om våldtäkt. 

Skatteverket skriver:

”Genom att du beskattningsåren 2016-2017 inte redovisat din andel av handelsbolagets resultat i sin helhet pga. att handelsbolaget bekostat privata levnadskostnader som hotellvistelser, restaurangbesök och privata inköp under beskattningsåret 2016 och beskattningsåret 2017 även hyreskostnad, har du lämnat oriktig uppgift. Det föreligger därmed grund för att ta ut skattetillägg. Något skäl för befrielse har inte framkommit”.

Kulturprofilen dömd för våldtäkt

I ett separat beslut mot själva handelsbolaget kräver Skatteverket ytterligare drygt 5 800 kronor.

Skatteverket skriver i sina handlingar att Jean-Claude Arnault inte har lämnat några synpunkter på myndighetens tidigare förslag på beslut. Men han har möjlighet att begära omprövning eller överklaga.

Den uppmärksammade domen kom mot Arnault i december i fjol: Svea hovrätt dömde honom då till 2,5 år i fängelse för två våldtäkter som begicks 2011. Han avtjänar nu sitt straff på anstalten i Skogome norr om Göteborg.

Mer om Jean-Claude Arnault:

Katarina Frostenson försvarar Arnault i rätten: ”Mycket ömsint”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.