Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skattesmäll för Anna Hagwall

Det har flera gånger stormat ordentligt kring Anna Hagwall.
Foto: SVEN LINDWALL

Den tidigare riksdagsledamoten för SD, numera politiska vilden, Anna Hagwall har åkt på en rejäl skattesmäll.

Skatteverket upptaxerar henne med drygt 200 000 kronor efter renovering av ett fritidshus – eftersom kvitton helt saknas.

Det har flera gånger stormat ordentligt kring Anna Hagwall.

63-åringen från Rättvik uteslöts ur Sverigedemokraterna förra året efter antisemitiska uttalanden om familjen Bonnier. 

Hon är i dag politisk vilde i riksdagen. 


LÄS MER: Sverigedemokraternas Anna Hagwall avgår 


Det var när Anna Hagwall lämnade in en motion om presstödet till landets lokaltidningar hon möttes av omedelbar kritik.

Anledningen var att hon indirekt och felaktigt anklagat Bonnier för att ta del av presstödet. När hon senare kommenterade saken i ett mejl till Aftonbladet var uttalandet antisemitiskt.

"Ingen familj, etnisk grupp eller företag skall tillåtas kontrollera direkt/indirekt mer än fem procent av media", skrev hon.

SD tog avstånd

Sverigedemokraterna tog omedelbart avstånd från sin riksdagsledamot. I oktober 2016 valde Anna Hagwall att avgå från sin plats i skatteutskottet och som ledare för SD:s skattepolitiska grupp.

Men partiledningen krävde ytterligare konsekvenser.

Efter ett möte i december beslutade en enig partistyrelse att utesluta Anna Hagwall ur Sverigedemokraterna.

– Sverigedemokraterna har under många år arbetat målmedvetet för att stävja antisemitiska strömningar och konspirationsteorier i samhället. Anna Hagwall har genom sina uttalanden skadat detta arbete samt partiets anseende, förklarade partiledaren Jimmie Åkesson.


Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tog omedelbart avstånd från sin riksdagsledamot.
Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

LÄS MER: Beslutet: Hagwall utesluts från SD


I mars kritiserades Anna Hagwall igen efter att hon bjudit in en föreläsare, Karl-Olov Arnstberg, som anklagas för antisemitism till riksdagen.

Hamnat i nytt blåsväder

Nu har Anna Hagwall hamnat i nytt blåsväder.

Detta efter att Skatteverket har slagit ner på hennes deklaration för 2016, och inte godkänt avdrag för förbättringsavgifter på en fritidsstuga. 

Anna Hagwall hade yrkat avdrag med 320 000 kronor, men Skatteverket godkänner endast 100 000 kronor – vilket innebär en skattesmäll på drygt 200 000 kronor.

Skatteverket hade bett Anna Hagwall att skicka in kvitton och fakturor för att styrka förbättringskostnaderna.


Nu har Anna Hagwall hamnat i nytt blåsväder.
Foto: SVEN LINDWALL

LÄS MER: SD-ledamot vill minska Bonniers inflytande 


Anna Hagwall har, enligt det slutgiltiga beslutet, uppgett att hon saknar kvitton och fakturor för de åtgärder som utförts på fastigheten. Skälet ska vara att hon efter renoveringen flyttat tre gånger, och papperna ska då ha försvunnit.

Skatteverket skriver bland annat: ”Du uppger att du helt saknar kvitton och fakturor för de åtgärder som du begär avdrag för. När underlag saknas för att bestämma de faktiska utgifterna och för att bestämma den avdragsgilla delen av utgifterna måste avdraget för förbättringsavgifter uppskattas till ett skäligt belopp. Skatteverket gör en uppskattning av dina uppgifter till skäliga 100 000 kronor”.

Expressen har flera gånger sökt Anna Hagwall utan resultat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.