Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppgifter: Första larmet avfärdades som falsklarm

Insidan av Notre-Dame efter branden.Foto: CHRISTOPHE PETIT TESSON / AP TT NYHETSBYRÅN
Inspektion av Notre-Dame efter branden.Foto: KAMIL ZIHNIOGLU / AP TT NYHETSBYRÅN
Taket är förstört efter måndagens brand i Notre-Dame.Foto: CHRISTOPHE PETIT TESSON / AP TT NYHETSBYRÅN
En video som franska inrikesministeriet publicerat visar förödelsen i Notre-Dame sett från luften.Foto: Ministère de l'Intérieur
Bilder inifrån Notre-Dame.Foto: PHILIPPE WOJAZER / AP TT NYHETSBYRÅN
Stora hål i innertaket. Foto: YOAN VALAT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Emmanuel Macron träffar brandmän vid katedralen.Foto: YOAN VALAT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Förödelse inne i katedralen.Foto: YOAN VALAT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Frankrikes inrikesminister Christophe Castaner. Foto: POOL/ABACA / STELLA PICTURES/POOL/ABACA
1 / 10

Branden i Notre-Dame är nu helt släckt enligt Paris brandkår, uppger AP. 

Presidenten Emmanuel Macron lovar att katedralen ska byggas upp igen – inom fem år, skriver AFP. 

Flera aktörer har erbjudit hjälp att återuppbygga kyrkan, bland annat skådespelerskan Salma Hayeks man och president Vladimir Putin. 

Även påven uppmanar människor att mobilisera för att bygga upp katedralen igen.

På tisdagskvällen kom uppgifter om att de första varningssignalerna avfärdades som falsklarm, skriver The Guardian.

Frankrikes inrikesminister säger på tisdagskvällen att byggnaden bara var minuter från att brinna ned helt. 

Har du någon gång besökt Notre-Dame?

Under måndagskvällen kom de första notiserna om storbranden som brutit ut i världsberömda katedralen Notre-Dame i Paris. 

Bilder på röken och lågorna lämnade inte mycket hopp kvar när de flesta gick och la sig i går kväll, och på tisdagsmorgonen var katastrofen ett faktum. 

Hjärtskärande bilder på när huvudspiran bryts på mitten fick hela världen att reagera med bestörtning. 

https://twitter.com/AP/status/1118057844325199872
https://www.facebook.com/ministere.interieur/videos/476694689737368/

Branden helt släckt

Hela natten mot tisdagen och till på morgonen brann den över 800 år gamla katedralen 

Frankrikes president Emmanuel Macron varnade för att branden skulle kunna pyra i flera dagar, men under tisdagsförmiddagen uppgav brandkåren i Paris att branden var helt släckt. 

https://twitter.com/patrickgaley/status/1117848909877895171?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1117848909877895171&ref_url=https%3A%2F%2Fklara.xpr.dex.nu%2Fedit%2F0b9c78cd-4080-4aac-ad74-c8bce8108251https://twitter.com/hendopolis/status/1117896646455648257?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1117896646455648257&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.theguardian.com%2Fworld%2Flive%2F2019%2Fapr%2F15%2Fnotre-dame-cathedral-fire-paris-france-landmark-live-news

Putin vill hjälpa till

Emmanuel Macron har gett ett löfte om att katedralen ska återbyggas.

– Denna katedral kommer vi att återuppbygga, alla tillsammans. Redan i morgon kommer vi att kalla de mest yrkeskunniga och vi kommer att återuppbygga Notre-Dame, sa han vid en presskonferens under måndagskvällen.

Påven, som under måndagskvällen bad för de drabbade, uppmanar nu till en mobilisering för att katedralen ska byggas upp igen, skriver AFP. Senare på tisdagen ska han träffa Macron för att diskutera Notre-Dame. 

Påve Franciskus.Foto: MASSIMILIANO MIGLIORATO / CPP / POLARIS POLARIS IMAGES

Även Kinas president Xi Jinping uttrycker sina sympatier uppger AFP. Storbritanniens drottning Elizabeth har skickat ett meddelande till Macron, i vilket hon skriver att hon är djupt ledsen över det som hänt.

En fransk miljardär, François-Henri Pinault, har lovat att skänka 100 miljoner euro, motsvarande drygt en miljard kronor, till katedralens återbyggnad, uppger AFP. 

En annan världsledare som vill hjälpa till är Rysslands president Vladimir Putin som även säger att branden ”skapar sorg i ryska hjärtan”. 

En insamling har även startats för att samla pengar till återbyggnaden.

 

LÄS MER: Osäkert öde för Notre-Dames skatter

Foto: ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN PO / EPA TT NYHETSBYRÅN

Skatterna som kunde räddas

Hur mycket som gått förlorat är för tidigt att säga. 

Men klart är att trätaket och den höga spiran är borta. Spiran föll ner i lågorna under ett dramatiskt ögonblick som filmades av flera åskådare. 

Inuti Notre-Dame finns mängder av konstverk, statyer och målningar. Det finns även en enorm orgel, och flera kända målade glasfönster. Det är oklart om dessa föremål har klarat sig. 

På bilder från den eldhärjade katedralen syns att flera fönster har förstörts.

Notre-Dame brann i åtta timmar innan man fick elden under kontroll.Foto: MARECHAL AURORE/ABACA / STELLA PICTURES/MARECHAL AURORE/ABACA
Franska åklagare tror inte att det handlar om mordbrand, utan utreder händelsen som en olycka.Foto: MARECHAL AURORE/ABACA / STELLA PICTURES/MARECHAL AURORE/ABACA
Parisbor ser på medan katedralen brinner.Foto: MICHAEL BUNEL / POLARIS POLARIS IMAGES
President Emmanuel Macron och hustrun Brigitte Macron vid Notre-Dame under måndagskvällen.Foto: PHILIPPE WOJAZER / AP TT NYHETSBYRÅN

Själva strukturen står kvar, och den kända västra fasaden med de två tornen har kunnat räddas, har franska myndigheter meddelat under natten.

Det finns trots allt ljusglimtar

Men det finns fler ljusglimtar. 

16 statyer i brons flyttades från katedralens tak i torsdags för att rengöras – det blev räddningen för konstverken. Det var första gången på över ett århundrade som statyerna har flyttats, enligt AP.

Frankrikes kulturminister Franck Riester har publicerat bilder på Twitter på tjänstemän som lastade konstverk på en lastbil som räddats från katedralen.

Vid lunchtid på tisdagen meddelade Riester att konstverk från Notre-Dame ska flyttas till nationalmuseet Louvren.

https://twitter.com/franckriester/status/1117905884691292160?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1117905884691292160&ref_url=https%3A%2F%2Fklara.xpr.dex.nu%2Fedit%2F0b9c78cd-4080-4aac-ad74-c8bce8108251

Borgmästaren i Paris, Anne Hidalgo, skriver på Twitter att några av de mest berömda skatterna har klarat sig:

”Tack vare brandkåren, polisen och tjänstemän är törnekronan och Sankt Louis tunika och flera andra viktiga konstverk nu på en säker plats”.

https://twitter.com/Anne_Hidalgo/status/1117926795393863681?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1117926795393863681&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cnn.com%2Fworld%2Flive-news%2Fnotre-dame-fire%2Findex.html

Oklart vad som startade branden

Det är ännu inte känt vad som orsakade branden. Men i franska medier citeras en talesperson för brandkåren som menar att eldsvådan ”potentiellt kan härledas” till ett renoveringsprojekt som har pågått kring katedralens spira, enligt AP.

Franska åklagare utreder händelsen som en olycka.

Ungefär 400 brandmän jobbade med att släckningen, av dem var det en som skadades allvarligt. 

På tisdagskvällen förekom uppgifter om att det första brandlarmet avfärdades som falsklarm.

23 minuter senare ljöd larmet igen, men då var det för sent att rädda Notre-Dame från lågorna, skriver The Guardian.

Åklagaren Rémy Heitz uppgav på tisdagskvällen att man undersökte källan till larmet, men att man inte hittade några tecken på brand.

Prästen som ledde mässan när det första larmet ljöd ska också ha trott att det rörde sig om ett falsklarm men man valde ändå till slut att evakuera katedralen.

Ögonblicket då brandlarmet gick

Dominique Sisso, 53, var på plats i Notre-Dame med en väninna då branden bröt ut:

– Vi kom in vid klockan 18.40. Redan då hade ett larm utlösts och det verkade inte säkert att vi skulle komma in. Men det gjorde vi alla fall. Det verkade inte vara så farligt, antog jag.

– Prästen höll en mässa om de fattiga i samhället. Det var inte så mycket folk på mässan. Jag menar det var inte smockfullt. Men plötsligt började vakterna ropa: Ut, Ut, Alla! Fort!

– Då gick allting väldigt snabbt. Ingen sa vad det gällde men vi kom ut väldigt fort och då såg vi röken och vad som höll på att hända.

Dominique Sisso, 53, var inne i katedralen då larmet gick.Foto: Magnus Falkehed
Joachim von Ekensteen, 48.

Svenske Joachim von Ekensteen, 48, är i Paris i sitt arbete och blev vittne till storbranden då han satt och åt middag på en bistro i närheten.

– Jag såg hur det började ryka från tornet i mitten, och folk började filma när det rök. Efter ett tag slog det ut lågor. Det tog ganska lång tid innan det kom några brandbilar.

Branden i Notre-Dame är under kontroll, men katedralen kommer fortsätta brinna i flera dagar.Foto: MICHAEL BUNEL / POLARIS POLARIS IMAGES

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.