Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skatterna blir den stora valfrågan

Foto: (C) PELLE T NILSSON /STELLA PICTURES
Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT NYHETSBYRÅN

Det är upplagt för skattestrid i nästa års valrörelse. Stefan Löfven har ägnat hela mandatperioden åt att fördöma borgerliga skattesänkningar. Han har i synnerhet varnat för ett sjätte jobbskatteavdrag. Det skulle gå ut över välfärden.

Efter oppositionens skuggbudgetar står det nu klart att han talat för döva öron. Moderaterna vill sänka skatten på arbete nästa år med över 20 miljarder kronor. Den största skattereformen sen Alliansregeringens start, sa partiets ekonomisk politiska talesperson, Elisabeth Svantesson belåtet på dagens presskonferens.

Också övriga Allianspartier vill sänka inkomstskatten. Centern med 2000 kronor per år, vilket nästa år kostar 8,4 miljarder kronor. KD höjer ännu mer. Där är den sänkta så kallade pensionärsskatten en tung del. Liberalerna vill som enda borgerliga parti slopa värnskatten.

 

LÄS OCKSÅ: S får bra betalt för valfläsket

 

Också SD vill profilera sig som ett radikalt skattesänkarparti. 20 miljarder nästa år sänks inkomstskatterna med. Dessutom vill partiet avskaffa den så kallade pensionärsskatten redan nästa år. Det är bara KD som går lika snabbt fram.

Men notan ska förstås betalas. M, KD och SD vill höja momsen, men också L och C har talat om höjda skatter på konsumtion. Andra borgerliga finansieringskällor är slopade byggsubventioner och besparingar på arbetsmarknadspolitiken och sjukförsäkringen. M vill också skära i miljöanslagen och biståndet jämfört med regeringen. Men Alliansen säger också nej till avdragsrätt för fackföreningsavgifter.

 

Moderaternas ekonomisk politiska talesperson, Elisabeth Svantesson. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

 

LÄS OCKSÅ: En förbättring är långt ifrån självklar för M 

 

Däremot är partierna till synes oense om avtrappade ränteavdrag. SD, L och KD vill inleda en försiktig minskning redan nästa år. M och C har inget sånt konkret förslag.

Ränteavdragen är ett av de mest kritiserade inslagen i svensk ekonomi av utländska expertorgan. Men S och M fortsätter att lurpassa på varandra.

Stefan Löfven kommer säkert att förtjust läsa Alliansens skuggbudgetar. De gigantiska skattesänkningarna passar perfekt i hans valagitation. Möjligen ändå något sämre än tidigare. Regeringen överraskade ju med att i nästa års budget faktiskt föreslå sänkta skatter netto. Det försvagar rimlig hans argument i valdebatten. Det är lätt att som Annie Lööf redan gjort, anklaga honom för dubbelmoral. Att med ena handen sänka skatter och med den andra lappa till motståndarna när de gör samma sak.

 

LÄS OCKSÅ: Centern försöker bli det nya skattesänkarpartiet 

 

Vid sidan av skatterna skiljer sig Alliansen från regeringen med större satsningar på polisen, försvaret och vården. Framför allt satsningar mot vårdköerna.

Alliansen anklagade regeringen för att presentera en alldeles för expansiv budget. 40 miljarder kronor i ofinansierade reformer. Då skulle man förstås tro att de borgerliga avviker kraftigt. Men Alliansen har nog också gripits av valfeber. Den utnyttjar reformutrymmet till valfläsk i nästan lika stor omfattning. 30 miljarder kronor.