Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skattepengar betalas ut till rasistiska våldtäktsspel

Det rasistiska våldtäktsspelet Custer's Revenge fick hård kritik när det släpptes på 80-talet.

Svenska skattepengar betalas ut för att ungdomar ska kunna spela rasistiska våldtäktsspel.

Det visar Expressens granskning av spelförbundet Sverok, som i år får mer än 17 miljoner kronor i statligt bidrag.

– Om det här stämmer har man givit oss felaktiga uppgifter, och det är naturligtvis väldigt anmärkningsvärt, säger Lena Nyberg, generaldirektör för MUCF, myndigheten som betalar ut bidrag till Sverok.

I år får spelförbundet Sverok mer än 17 miljoner i bidrag av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF. 

Sverok delar sedan ut pengarna till sina 3 200 medlemsföreningar. Vem som helst kan starta en förening och få bidrag av Sverok för att spela spel. Det kan vara brädspel, rollspel, datorspel – eller rasistiska våldtäktsspel.

För att starta en förening behövs tre medlemmar, varav två måste vara under 25 år. I övrigt finns inga krav, förutom att man måste träffas minst två gånger per år och att man inte får spela om pengar.

"HärFörPengarna"

På listan över Sveroks föreningar hittar man snabbt namn som öppet tycks anspela på bidragsfusk:

”HärFörPengarna”, ”Tack för vinsten”, ”Skitsamma”, ”JaDetVarJuLätt” och ”Pappersarbete” – för att nämna några.

Vissa föreningar har rasistiska, sexistiska eller på andra sätt olämpliga anspelningar i namnen:

”White with attitude”, ”Klanen”, ”Risplockarna”, ”white wiggaz”, ”Baguette riders”, ”Boats and Hose”, ”MajorHomo Executus”.

Många av föreningarna är registrerade på samma ort och med snarlika namn, medan andra bara tycks vara bokstavskombinationer som skapats genom snabba nedslag på tangentbordet:

”hehe xd”, ”hehe  xd”, ”heheDxD”, ”hehehe”, ”hahaXD”, ”AAAAAHHHHH”, ”Asdgasdadas”, ”Hmmmm”, ”123456”, ”ABC123”, ”UMEEEEFFFFF”.

Listan kan göras mycket längre. Samtliga föreningar får som minst 1 800 kronor om året i bidrag av Sverok.

I tv-spelet Custer’s Revenge ikläder sig spelaren rollen av den nakne kavallerigeneralen Custer, som har till uppgift att våldta en hjälplös kvinna som bundits fast vid en totempåle.

"Våldtäkt, rasism och repitition"

Så – hur ser Sveroks kontroller av nya föreningar ut? De säger själva att de granskar alla som söker bidrag hos dem.

Vi bestämmer oss för att testa kontrollerna genom att starta en egen förening.

Vi döper den efter ett av tidernas mest hatade TV-spel – Custer’s Revenge – där spelaren ikläder sig rollen av den nakne kavallerigeneralen Custer, som har till uppgift att våldta en hjälplös kvinna som bundits fast vid en totempåle.

Det här är spelets enda moment. Vid en sökning på Google framgår det snabbt att detta är vida ansett som ett av de olämpligaste spel som någonsin skapats. En av de första sökträffarna har rubriken:

”Våldtäkt, rasism och repetition: det här är förmodligen det värsta spelet som någonsin skapats”

Föreningen godkänns av Sverok efter tre dagar och det första bidraget på 1 800 kronor betalas ut så snart vi öppnat ett föreningskonto.

Bara 15 av 3 200 föreningar kontrolleras

Anna Erlandsson är förbundsordförande för Sverok. Hon berättar om hur förbundet arbetar för att motverka bidragsfusk:

– Om föreningarna har färre än 500 medlemmar så litar vi på att deras rapportering stämmer, säger Anna Erlandsson.

– Vi litar på att deras verksamhetsberättelse stämmer, vi litar på att deras stadgar stämmer och vi litar på deras medlemsantal stämmer.

Anna Erlandsson är förbundsordförande för spelförbundet Sverok.
Foto: ANNA GERDEN / SVEROK

De stadgar och den verksamhetsberättelse som Sverok kräver vid registreringen av en ny förening tar fem minuter att sammanställa genom deras automatiserade medlemssystem.

För föreningar med fler än 500 medlemmar gör Sverok regelbundna stickprover för att försäkra sig om att verksamheten går rätt till, säger Anna Erlandsson. Men av de 3 200 föreningar som får bidrag av Sverok är det bara 15 stycken som har fler än 500 medlemmar. För resten av föreningarna görs inga stickprover eller löpande kontroller.

Av Sveroks bidrag på drygt 17 miljoner i år går hälften direkt till medlemsföreningarna. Av dessa pengar går 72,8 procent till föreningar som har färre än 500 medlemmar, och som alltså inte utsätts för några som helst kontroller av Sverok. I år rör det sig om 6 228 250 kronor som betalats ut till föreningar som kanske inte har någon verksamhet.

”Inte när det gäller namnen”

Vi visar Anna Erlandsson några av de föreningsnamn vi hittat i deras register.

”Tack för vinsten”, ”fuskfemman”, ”Skitsamma”, ”JaDetVarJuLätt”, ”Löjligt”. Får du ett seriöst intryck av de här föreningsnamnen?

– De namnen hade inte gått igenom våra kontroller i dag. I dag har vi bättre styrdokument för det.

Men de får ju bidrag av er i år?

– Ja, men vi har stramat upp reglerna nu. Vi bedömer alla nya föreningsnamn utifrån 13 olika kriterier.

Men ni har inte en kontinuerlig kontroll över existerande föreningar?

(Lång tystnad)
– Inte just när det gäller namnen. Vi granskar årligen föreningarnas inskickade verksamhets- och årsmötesrapporter.

Anna Erlandsson säger att Sverok nu har infört striktare kontroller och att varje ny förening diskuteras vid ett förbundsstyrelsemöte innan den godkänns. Men vår förening "Custer's Revenge Stockholm" godkändes efter bara tre dagar, under vilka Sverok inte höll något styrelsemöte.

Custer's Revenge är ett av tidernas mest hatade tv-spel.

”Man skulle kunna googla”

Vi visar Anna Erlandsson registreringsbeviset för vår förening och en utskrift av vad man hittar om man söker på föreningens namn på Google. Vi förklarar vad spelet går ut på och berättar att vi skrivit i föreningens verksamhetsbeskrivning att vi ska spela det.

– Ja, det här är ett väldigt opassande spel, säger Anna Erlandsson.

Så förmodligen har det inte gjorts någon koll?

– Nej. Mycket för att det här var en referens som vi förmodligen inte kände till.

Men borde man inte göra en grundläggande kontroll av verksamhet som ska vara bidragsgrundande?

– Hur tänker du att den grundläggande kontrollen skulle gå till i så fall?

Ja, en googling exempelvis.

– Ja, jag tycker att man skulle kunna googla.

Sverok genomför alltså inga granskningar av nya föreningar som registrerar sig och söker bidrag hos dem.

För 99,5 procent av medlemsföreningarna som får bidrag sker heller inga löpande kontroller.

”Förberedelse till brott”

Lena Nyberg är generaldirektör för MUCF – myndigheten som i år betalar ut mer än 17 miljoner kronor i bidrag till Sverok. Vi berättar för henne om vår förening "Custer’s Revenge Stockholm" och frågar om det är rimligt att man ska kunna få skattemedel för att spela rasistiska våldtäktsspel.

– Det finns många olika spel som man kan ha synpunkter på. Det här låter förskräckligt och jag har själv aldrig haft någonting med det spelet att göra, säger Lena Nyberg.

– Men utgångspunkten i Sverok är att man ska organisera sig kring någonting som man tycker är kul. Om man då spelar olika typer av spel, det kanske inte är vi som ska gå in och ha synpunkter på det.

Lena Nyberg är generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.
Foto: Pressbild / Felix Oppenheim

Men kan du svara rakt på om det är lämpligt att man kan få statliga bidrag för att spela ett spel där man våldtar en fastbunden kvinna?

– Jag tycker inte att det lämpligt att man överhuvudtaget spelar den typen av spel. Jag tycker att den typen av spel skulle förbjudas.

Lena Nyberg menar att ett spel som Custer’s Revenge skulle kunna vara brottsligt att spela.

– Det här spelet låter ju som att det är en uppmaning eller i alla fall förberedelse till brott. Då får man ju titta särskilt på det, säger hon.

Ansvaret ligger dock ytterst hos Sverok, menar Nyberg:

– Jag tycker att de här frågorna är mest intressanta för Sverok. För Sverok är en organisation som både enligt sin hemsida, men också när man träffar dem, har en väldigt tydlig värdegrund för vad det är man vill jobba med. Vi kommer naturligtvis ta upp det här i dialog med dem.

Generaldirektören: ”Om man går in på hemsidan”

Vi visar även Lena Nyberg några av de namn vi hittat på listan över Sveroks medlemsföreningar. Hon upprörs inte av föreningsnamnen.

– Vi går inte in och tittar på vad lokalföreningarna heter. Om man går in på Sveroks hemsida så är de faktiskt ganska värderingsstyrda. Så det är ju snarare en fråga som du får ställa till Sverok, säger Lena Nyberg.

Det har vi också gjort. Nu frågar vi dig varför ni inte har gjort en hårdare granskning av det här själva?

– Namnen på lokalföreningarna har vi inte valt att granska. Det finns andra frågor som jag tror att vi tycker är mer väsentliga, som att man inte fuskar och så.

Men om man öppet antyder att man fuskar i namnen?

– De kan ju antyda att de fuskar i spel. Du läser ju att de fuskar när det gäller bidrag, jag läser att de fuskar när de spelar sina spel.

En förening heter ju exempelvis ”Pappersarbete”?

– Ja ”pappersarbete”, det … jag vet inte om det antyder just att det skulle vara våra bidrag. Vi har ju inte några bidrag på papper heller, det är ju digitalt.

Känns det seriöst att föreningar som exempelvis ”MajorHomo Executus” får statliga bidrag?

– Jag lägger inga värderingar i namnen egentligen. Vi har med riksorganisationen att göra. Vår utgångspunkt är att gynna unga människor som vill organisera sig.

Att Sverok bara gör stickprover och löpande kontroller av 15 av sina 3 200 bidragsberättigade medlemsföreningar är en nyhet för Lena Nyberg, säger hon:

– Det är stick i stäv med de uppgifter vi har fått. Den uppgift vi har är att man har granskat och att det har sett bra ut. Om det här stämmer har man givit oss felaktiga uppgifter och det är naturligtvis väldigt anmärkningsvärt.

Är det rimligt att man på fem minuter kan registrera en ny förening utan någon kontroll av sin verksamhet och sedan få bidrag?

– Nej, det är inte rimligt. Det är inte den uppgift vi har och det är inte heller den uppgift de har på sin hemsida. Så det är nytt för oss.

Sedan 1998 har Sverok fått totalt 262 miljoner kronor i verksamhetsbidrag från MUCF.

Pengarna som betalades ut till "Custer's Revenge Stockholm" har betalats tillbaka till Sverok.

Förtydligande: I en tidigare version av artikeln stod att Expressens förening godkändes av Sverok en dag efter att ansökan skickats in. Rätt är att föreningen godkändes efter tre dagar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.