Skatten sänks för pensionärer

Publicerad
Uppdaterad
Regeringen aviserar nu ytterligare skattelättnader för pensionärer som har fyllt 65 år.
Förslaget innebär att en pensionär med full garantipension får en skattesänkning med mellan cirka 1 000 och 1 200 kronor per år beroende på kommunalskattenivå, skriver de fyra allianspartiernas ledare på Dagens Nyheters debattsida.
För en pensionär som har 150 000 kronor i inkomst innebär förslaget en skattesänkning med 1 750–2 100 kronor. Med 2009 års förhöjda grundavdrag inräknat blir den totala effekten för en garantipensionär 3 500–4 400 kronor per år och för en pensionär med 150 000 i inkomst cirka 2 750 kronor per år.
"Av fördelningspolitiska skäl har vi lagt tyngdpunkten i skattesänkningen på låga och medelstora pensionsinkomster, skriver Fredrik Reinfeldt (M), Maud Olofsson (C), Jan Björklund (FP) och Göran Hägglund (KD).
Reformen uppges kosta 3,5 miljarder kronor.

"Tydlig förbättring"

- Vi har förberett nästa års budget och har haft en tydlig förbättring i våra offentliga finanser. Då har vi sagt att det finns saker vi vill göra om det finns ett utrymme, bland annat förstärka ekonomin för pensionärerna i ett läge där en nedgång i den svenska ekonomin riskerar att falla ut i en något lägre pension nästa år, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M).
Men en hundralapp i månaden, är det så mycket förstärkning?
- Det betyder mycket om man dessutom lägger till att vi gav ytterligare hundralappar redan vid årsskiftet, framför allt för de pensionärer som har de lägsta pensionerna. Vi har valt att lägga det så, att de som har de lägsta marginalerna är de som vi ger tydligast stöd till.

För lite

Alldeles för lite, anser Sveriges Pensionärsförbund SPF.
Sveriges regering satsar 3,5 miljarder på pensionärer för 2010, medan cirka 70 miljarder har satsats på skattesänkningar för andra. Det ska löna sig att jobba men också att ha jobbat, enligt SPF.
"Den samlade pensionärsrörelsen med 900 000 medlemmar vill ha lika skatt för dem som förvärvsarbetar och dem som har pension", skriver Karl Erik Olsson, förbundsordförande för SPF, i en kommentar.

Ingen dämpning

Förutom skatten påverkas pensionen av bland annat inflationsutvecklingen, den så kallade bromsen (som hänger ihop med börsutvecklingen) och inkomstutvecklingen i samhället i stort.
Inklusive dessa förändringar får en äldre pensionär med enbart garantipension cirka 30–40 kronor mer efter skatt i månaden nästa år, enligt beräkningar som Swedbanks institut för privatekonomi gjort.
Men för en pensionär med en månadsinkomst på runt 12 500 kronor i månaden eller 150 000 per år blir den slutliga effekten 90–100 kronor mindre i månaden.
Trots den sänkta skatten blir det alltså ändå minus för denna grupp av pensionärer.
- Men en dämpning blir det förstås, säger Ylva Yngveson, chef på institutet för privatekonomi.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag